Gratis kijken bioscoopfilms een makkie?


Wie zich een beetje verdiept in het fenomeen BitTorrent, ook wel “Torrent” genoemd, kan binnen enkele uren transformeren tot een download-pro. Want na installatie van de BitTorrent software kun je gaan neuzen in de digitale portefeuille van miljoenen andere BitTorrent-gebruikers. Die hebben allemaal geinige zaken zoals recente bioscoopfilms op hun computers staan en die kun je met BitTorrent razendsnel binnenhalen. Zie dit artikel voor een veel betere uitleg over BitTorrent.

Is dat nu echt zo makkelijk? En is het legaal? Er kleven in ieder geval behoorlijk wat haken en ogen aan. Die Torrent software wordt overal op het Internet aangeboden en er bestaan veel versies die buitengewoon schadelijke malware bevatten. Voor je het weet krijg je bij iedere Internet-sessie allerlei pop-ups met reclame of wordt je machine zo traag als een lepel in een pot stroop omdat cyberboeven je rekenkracht stelen. Of nog erger. Als je met BitTorrent aan de slag zou gaan, download dan je software van de officiële leverancier op bittorrent en dan .com.

Maar er is uiteraard nog een serieus issue dat je moet overwegen voordat je dat doet. Want het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zonder dat daarbij volgens de geldende regels een vergoeding wordt afgedragen aan de auteurs, is in veel landen illegaal of wordt minimaal gezien als een activiteit in een grijs circuit. Zie hier een artikel over de juridische imlicaties van het verschijnsel BitTorrent.

Bij BitTorrent gaan de juridische implicaties echter nog een stapje verder dan wanneer alleen sprake is van downloaden. Je kunt met BitTorrent namelijk allerlei films, muziek, e-boeken en software downloaden omdat dat materiaal door miljoenen gebruikers in kleine stukjes wordt aangeboden. Door de BitTorrent software te gebruiken wordt je zelf ook een van die aanbieders. En het aanbieden van auteursrechtelijke materialen zonder toestemming van de auteur is in veel landen illegaal.

Dat is koren op de molens van vooral Amerikaanse auteursrechten-organisaties (waarachter vooral de film-industrie zit). Zij spannen de laatste jaren steeds meer rechtszaken aan tegen individuele BitTorrent gebruikers waarvan zij de identiteit hebben kunnen achterhalen.

Tegelijkertijd lijken Amerikaanse rechters steeds vaker partij te kiezen voor de downloaders en niet de auteursrechten-organisaties. Zie bijvoorbeeld dit artikel over een rechtszaak tegen BitTorrent-gebruikers. Of dit artikel met een
uitleg waarom de aanpak van ‘illegale’ downloaders ingewikkelder is geworden. Hoe dan ook, lekker op je gemak met BitTorrent filmpjes downloaden is niet vanzelfsprekend.

MPAA
(Dit is gewoon een plaatje, klikken heeft geen zin…)

Daarom is het eigenlijk gewoon het handigste wanneer je naar een website kan waar je die bioscoopfilms gewoon gratis en rechtstreeks kun zien, zonder iets te installeren of downloaden en zonder zelf een aanbieder van dat materiaal te worden. Maar dat soort sites zijn natuurlijk allemaal al gesloten onder dwang van de film-industrie. Of niet dan?

Tot mijn verbazing zijn er nog steeds sites te vinden waar je, zonder een account aan te maken en zonder iets te hoeven installeren, gewoon recente bioscoopfilms kunt bekijken. Soms in waardeloze kwaliteit. Maar soms ook in goed te bekijken 720p of 1080p resoluties.

Een van die sites is P-u.t-l.o-c-k.e-r (zonder al die puntjes en streepjes uiteraard). Ik geef u geen link, da’s niet handig. Haal gewoon de puntjes en streepjes weg in het malle woord in de vorige zin, en Google dat woord vervolgens. Het kan niet missen.

Maar ja, het moet uit de lengte of de breedte komen, dus hier past wel een stevige waarschuwing:
de genoemde site is werkelijk behangen met pop-ups van veelal onbetrouwbare origine. Dat is natuurlijk een slecht voorteken. Dus het bezoek van die site is geheel op eigen risico. Zorg in ieder geval dat uw virusscanner up to date is en aan staat als u de genoemde site bezoekt!

Los van al het bovenstaande is er het ethische vraagstuk.
Het kan heel goed dat u het niet OK vindt om op het Internet gratis recente bioscoopfilms te bekijken zonder dat u daarbij de auteurs beloont voor hun inspanning. Los van wat rechters er over roepen. Miljoenen Internetters hebben daar klaarblijkelijk weinig last van. Ik zit er een beetje dubbel in. Sommige van mijn eigen artikelen zijn in het verleden herhaaldelijk geplagieerd. Gewoon integraal gekopieerd, zonder bronvermelding. Het steekt niet alleen als een ander je materiaal jat, maar het kan je ook geld kosten. Want de dief snoept webtraffic van je af dat jou toebehoort en waarmee je advertentie-inkomsten had kunnen genereren.

Het zelfde geldt natuurlijk voor films. Als je die gratis kijkt op het Internet is de kans niet meer zo groot dat je de DVD koopt. Hoewel dat in mijn geval soms net anders is. Hollywood market haar producten vaak met verraderlijke trailers die een volstrekt verkeerd beeld geven van het feitelijke product. Daarmee draagt Hollywoord er zelf aan bij dat de consument zich onvoldoende kan oriënteren op de aanschaf van de Hollywood-producten. Daarom heb ik in het verleden herhaaldelijk de eerste 10 minuten van een film bekeken in een korrelige resolutie via een bedenkelijke site. Daarna besloot ik de film alsnog te kopen omdat ik echt goede films graag op Blu-ray wil zien. Dus wat in eerste aanleg vooral bedenkelijk lijkt heeft nu en dan ook zijn positieve punten voor de auteurs.

Mmm, hele films downloaden van het Internet, zonder de originele auteurs te belonen. Ik voel mij er niet bij op mijn gemak en doe het dus sporadisch. Ik zou het zeker niet willen aanmoedigen. BitTorrent vind ik in ieder geval voor mij persoonlijk een te systematische manier om in hoog tempo materiaal binnen te harken waar anderen hard voor hebben gewerkt. Ik gebruik het dus niet. Uiteindelijk gaat er toch niets boven zo’n mooi blauw doosje met een glimmend schijfje er in. Maar daarvan zijn de prijzen, vooral van recente films, erg hoog. Het is niet voor iedereen weggelegd om een leuke collectie Blu-rays van duizenden Euro’s aan te houden. Daarbij verandert de film-industrie periodiek de hele standaard van de dragers. Je weet nu al er binnenkort een opvolger in de schappen ligt waardoor je al die dure Blu-rays weer kunt weggooien. Yep, de film-bazen deinzen er niet voor terug om zichzelf exorbitant te verrijken. Al met al blijft dat downloaden dus weerbarstige materie die vanuit verschillende standpunten benaderd kan worden.


(2444 views)