Horst Tappert (1923 – 2008)


Horst Tappert en Fritz Wepper in 'Derrick'

Eergisteren, op 13 december 2008, overleed op 85-jarige leeftijd de Duitse acteur Horst Tappert. Tappert was een monument in de Duitse televisie- en film-industrie en verwierf grote bekendheid met zijn rol als hoofdinspecteur Stephan Derrick in de duitse crimi ‘Derrick’. Deze serie liep maar liefst 25 jaar (van 1974 tot 1998), telt in totaal 281 afleveringen en werd in 104 landen vertoond. Pas 10 jaar geleden, toen Tappert 75 jaar was geworden, vond hij het tijd om te stoppen.

Derrick leverde een gedistingeerd antwoord op de veelal Amerikaanse misdaad-series waarmee de wereld in de jaren ’70 van de 20ste eeuw werd overspoeld. Derrick ging niet over schieten en tieten. Derrick trok zeer zelden zijn dienstwapen en was bijna nooit in fysiek geweld betrokken. In plaats daarvan werd in Derrick veel gesproken. De dader was meestal al vroeg in de aflevering bekend. Vervolgens ging het om het psychologische kat- en muisspel waarmee Derrick de daders en getuigen tot hun verhaal wist te brengen.

Derrick vertegenwoordigde een aantal basiswaarden waar ik mij goed in kon en kan vinden. Hij rookte niet. Was zeer matig met alcohol. Hij dacht eerst na voordat hij iets deed, bleef altijd rustig en verloor nooit zijn geduld. Derrick werkte hard, ook in het weekend en ‘s avonds en was kennelijk een solist. Ik kan mij in ieder geval geen aflevering herinneren waarin collega’s of bazen opdoken. Behalve dan zijn trouwe assistent Harry Klein, vertolkt door Fritz Wepper.

Hieronder voor de liefhebber een zeldzaam fragment waarin Derrick tegen zijn gewoontes in een brutale apenkop tegen de grond mept.


(2862 views)

5 Comments on Horst Tappert (1923 – 2008)

  1. En natuurlijk die onvergetelijke tune:

  2. Ok, je accepteert geen filmpjes in commentaren, jammer…

  3. Administrator // December 19, 2008 at 8:06 pm //

    Natuurlijk, Tatort, hoe kon ik het vergeten. De moeder aller crimi’s!
    Was als kind niet zo goed in Duits en zat altijd te wachten tot inspecteur Tatort ten tonele zou verschijnen.

  4. Jaja, inspecteur Tatort, leuk! Ach, hoeveel kijkers zullen weten wat csi betekent?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*