Lekker janken bij Vrienden houden huis


huilende baby

Wanneer ik dit schrijf toont RTL 5 het televisieprogramma ‘Vrienden houden huis’. Dit is het soort vermaak waarbij mensen in verlegenheid worden gebracht, de handen voor de mond ineen slaan en vervolgens onbedaarlijk beginnen te huilen. Deze “jankploitatie” begon ooit met programma’s als ‘Vermist’ waarin mensen werden geconfronteerd met reeds 20 jaar doodgewaande familieleden. Altijd prijs, janken maar!

Maar na verloop van tijd waren de in 1952 uit het oog verloren oudtantes op, dus moest een nieuwe manier worden verzonnen om mensen tranen te ontlokken. Toen werden arme sloebers zonder kunstgebit door Wendy van Dijk getrakteerd op een gratis kerstdiner. Wederom prijs, deze keer veel huilende bejaarden.

Maar ook deze truc was snel bekend dus moesten tv-makers nieuwe manieren vinden om mensen aan de waterlanders te krijgen. Men zocht daarbij kennelijk naar steeds onbenulliger gebeurtenissen om de slachtoffers tot huilbuien te verleiden. Ik heb al fragmenten gezien waarin volwassen vrouwen hun emoties niet meer de baas kunnen nadat een team van ‘stylisten’ ze een nieuw kapsel heeft aangemeten!

Terug naar ‘Vrienden houden huis’. Het excuus waarin dit jankvehikel is verpakt is een opknapbeurt van een huis. Hoewel ik zelf vaak moeite heb de situatie ‘voor’ en ‘na’ als zodanig te herkennen, worden de deelnemers van dit programma altijd buitengewoon emotioneel van hun gepimpte woning. Dus geconfronteerd met paars bloemetjes behang en oranje hoogpolig tapijt kon het onvermijdelijke niet uitblijven: janken maar! En precies omdat televisie ons de godganse dag met dit soort onbenulligheid confronteert zet ik het ding nog maar eens aan. Leuke kleurtjes, beetje beweging, wat kabaal op zijn tijd en het ding geeft nog warmte ook. Wat mij betreft is zo’n televisie een lamp, een kachel en een aquarium tegelijk. Topvermaak!


(5511 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*