The Happening (2008): beroerde film van briljante regisseur


the happening - mark wahlberg

Akkoord. The Happening is een waardeloze film. Toch is het de moeite om de film te zien en er iets van te vinden. Hoezo dat? Het antwoord is het even mysterieuze als onuitspreekbare ‘M. Night Shyamalan’. Deze briljante regisseur is namelijk de veroorzaker van het gedrocht The Happening…

M. Night verbaasde in 1999 de wereld met het prachtige en ijzingwekkende “The Sixth Sense”. The Sixth Sense is een briljante thriller die volledig is gebouwd om een centraal gegeven dat zo eenvoudig en slim is dat ik niet begrijp dat ik het niet heb zien aankomen. Toen ik The Sixth Sense voor het eerst zag kwam het einde aan als een mokerslag. Zo goed gevonden en zo meesterlijk getimed. Alles klopte en viel in elkaar als een perfect passende legpuzzel. In een split second was M. Night mijn favoriete regisseur. De film is zo goed dat het nog steeds de moeite loont om de catch niet te verklappen. Er zijn immers nog steeds mensen die de film nog niet hebben gezien.

De categorie filmliefhebbers die zich door het einde van The Sixth Sense kan laten verrassen wordt echter steeds kleiner. Want de geniale truc uit The Sixth Sense is inmiddels door tientallen andere regisseurs gejat. Dus de kans is groot dat je het zelfde geintje inmiddels al ergens anders hebt gezien. Waarschijnlijk in een veel minder sterke uitvoering.

M. Night werd door The Sixth Sense in één klap op zijn 29e jaar een wereldberoemde regisseur. In het jaar na The Sixth Sense schonk hij de wereld ‘Unbreakable’. Hoewel Ubreakable niet kon tippen aan zijn meesterlijke voorganger, flikte M. Night het kunstje weer. Wie Unbreakable ziet, kijkt een hele film lang naar een donkere en intrigerende thriller om vervolgens op het eind op een verrassende manier in de maling te worden genomen. Maar de verrassing was minder groot dan bij The Sixth Sense.

Het volgende project van M. Night was ‘Signs’. Op zich was dit een onderhoudende en deskundig gemaakte thriller. Maar het uitgangspunt (Graancirkels brengen mysterieuze verschijningen) was toch wel een beetje uitgekauwd. In 2004 volgde ‘The Village’. M. Night verloor wederom een beetje van zijn glans. Want het slotakkoord was toch wel een van de meer voorspelbare opties. In 2006 verloor M. Night met ‘Lady in the Water’ definitief zijn status van wonderkind. Want Lady in the Water slaagde er een volle 90 minuten in om niet spannend te worden.

En toen was er in 2008 ‘The Happening’. Ik vind het moeilijk te bepalen of The Happening nog slechter is dan Lady in the Water. Maar die vraag is helaas ongeveer het spannendste wat The Happening te bieden heeft.

The Happening speelt zich af aan de oostkust van de Verenigde Staten alwaar een massale epidemie van zelfmoord uitbreekt. Hoewel The Happening in het eerste half uur zeker naargeestige momenten kent, wordt al vroeg in de film prijs gegeven dat planten het op mensen hebben gemunt. Dit plot-element wordt vervolgens wel in een stuk of 5 aanwijzingen opgediend. Jaja, nu weten we het wel. Er is iets niet pluis met bomen en struiken!

Helaas wordt er na deze onthulling niets nieuws meer geserveerd in de film. Het blijft bij het angstig wegrennen voor een opstekende wind en ritselende bladeren. En ja, af en toe sneuvelt er weer iemand die niet goed naar de bevindingen en adviezen van onze held heeft geluisterd. Die held is de acteur Mark Wahlberg. En hoe goed deze mijnheer ook zijn best doet, hij is gewoon (nog) niet in staat om op overtuigende wijze een film te dragen. Je blijft het gevoel houden naar een verongelijkte puber te kijken. En als je daar schooier John Leguizamo tegenover zet heb je toch echt onvoldoende massa om een film op het rechte spoor te houden.

De voor M. Night te doen gebruikelijke plotwending aan het eind is deze keer echt een dertien-in-een-dozijn open deur. Dit laffe hapje is in Hollywood al honderden keren gepresenteerd als ‘verrassend’ eind.

Samenvattend is The Happening alleen interessant als onderdeel van het steeds verder aftakelende oeuvre van M. Night. Dat oeuvre geeft een interessant beeld van hoe de reputatie van een als briljant betitelde regisseur in 10 jaar tijd volledig kan verdampen. Of het volgende project van M. Night, The Last Airbender, deze deceptie kan keren moet in 2010 blijken.


(2700 views)

2 Comments on The Happening (2008): beroerde film van briljante regisseur

  1. Volledig mee eens. The Village was echter vermakelijk, maar meer om Joaquin Phoenix zijn zelfde kunstje te zien doen als teer jongetje maar dan zonder gladiator.

    The Happening is erg slecht. En bij Mark Wahlberg kan ik alleen nog maar denken aan Marky Mark and the Funky Bunch….

  2. Administrator // June 24, 2009 at 10:32 pm //

    Hallo Eef! Erg leuk om je ook hier te treffen!
    Ik ben er nog niet uit of ik Phoenix extreem getalenteerd of overschat vind.
    Misschien moet ik ‘Walk the Line’ (2005) nog een keer zien…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*