10 Tips om geld te besparen


Sinds 2008 is het in Europa, en daarmee ook in Nederland, voorbij met de lol. Bijna 7 jaar lang werden wij geplaagd door economische misère. Anno 2015 lijkt de economie weer heel voorzichtig op te krabbelen, maar of daarmee op langere termijn de ellende voorbij is, dat is maar helemaal de vraag. Veel burgers zijn er financieel niet al te best aan toe. Zij hebben hun spaarreserves moeten opmaken en hun huis staat misschien wel onder water. Voldoende reden om nog eens na te gaan of er geld kan worden bespaard op het huishoud-budget. Daarom geef ik u mijn 10 tips om geld te besparen.

geld
(Zo moet het dus…)

1) Doorloop je bankafschriften op onnodige uitgaven.
Zorg dat je al je bankafschriften van de afgelopen 12 maanden (digitaal of op papier) compleet bij elkaar hebt. Loop ieder afschrift secuur na en bekijk of er uitgaven op staan die niet echt nodig waren. Zo’n ronde heb ik thuis 3 jaar geleden een keer tamelijk effectief doorlopen. Op die manier ontdekte ik bijvoorbeeld diverse overbodige verzekeringen en abonnementen waar ik weinig tot niets mee deed. De besparing bleek toen maar liefst € 1000,- op jaarbasis te zijn. Door toen in te grijpen hebben wij inmiddels circa € 3000,- bespaard. Na 3 jaar tijd zijn er misschien weer nieuwe kostenposten bijgekomen die hun nut niet hebben bewezen. Wij gaan dus een nieuwe ronde maken langs onze bankafschriften van het afgelopen jaar. Ik hoop en verwacht dat dit nieuwe besparingen gaat opleveren.

2) Doe je boodschappen op een plek waar een A-supermarkt en een B-supermarkt bij elkaar zitten.
Aldi, Lidl en Hoogvliet. Vroeger moest ik er niets van hebben. Maar waar ik nu woon zit zo’n supermarkt uit het B-segment direct naast de Appie. En echt waar, Lidl heeft prima producten en er is een ruime keuze. (OK, soms sta je iets langer in de rij.) Voor de producten die ik echt alleen als A-merk wil hebben ga ik nog even langs bij Albert Heijn. Maar het aantal Euro’s dat ik per maand aan boodschappen uitgeef is inmiddels flink verminderd. Ik denk dat het voor mij ongeveer € 50,- per maand scheelt. Dat is toch mooi € 600,- per jaar.

3) Zeg het abonnement van je mobiele telefoon op.
Bellen is zó 2010. Anno 2015 communiceer je via Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp. Even posten, even lezen en weer uit dat ding. Dat scheelt heel veel belkosten. Al helemaal als je het doet bij een hotspot met gratis wifi. Een duur abonnement is al helemaal niet meer nodig. Als ik al buiten de deur bel is het pre-paid. Ik gebruik niet meer dan € 10-20 per maand. Hoeveel betaal jij per maand voor je mobiel?

4) Sluit energiecontracten af voor een jaar of langer bij de goedkoopste aanbieder.
Google op ‘laagste energietarieven’ en u zult zien dat de prijzen voor energie tegenwoordig behoorlijk uiteenlopen. De vroegere monopolist Eneco (immers het oude GEB) zegt dat zij duurder is omdat zij veel betere ‘service’ verleent. Van een energiebedrijf wil ik helemaal geen service, zeker niet als het geld moet kosten. Ik wil gewoon gas en stroom. En het maakt niet uit met welk energiebedrijf je een contract tekent; gas en stroom zijn altijd precies even mooi en vers. Een beetje shoppen scheelt je een paar honderd Euro per jaar.

5) Hevel spaargeld over naar meerjarige deposito’s
De spaarrente is op veel reguliere spaarrekeningen gedaald tot minder dan 1 procent. Maar deposito’s waarop je je geld een paar jaar vast zet leveren op dit moment (mei 2015) nog steeds 2,5% op. Het is natuurlijk niet veel, maar als je 10.000 Euro zou hebben levert dat verschil per jaar € 150,- Euro extra rente op. Een ander voordeel is dat je niet bij het geld kan en het dus ook niet kan uitgeven.

6) Koop aanbiedingen van dure spullen die je echt nodig hebt groot in.
Sommige spullen zijn onredelijk duur maar heb ik echt nodig. Zoals vaatwastabletten, kattenvoer en een goed wasmiddel. Met een goedkoop wasmiddel worden mijn kleren niet voldoende schoon. Zo lijkt het in ieder geval. Dus betaal ik 6 Euro per fles voor een A-merk. Althans, als dat dure spul niet in de aanbieding is. Dus daar wacht ik op. De Appie doet eens in de 2 maanden 40% of zelfs 50% af van mijn favoriete merk. Dan koop ik in een week 12 flessen waarmee ik 36 Euro uitspaar. Met een beetje geluk red ik het net tot de volgende aanbieding. Ik streef ernaar om mijn dure wasmiddel alleen maar voor de helft van de prijs te kopen en dat lukt vrij aardig. Zo doe ik dat met meerdere dure producten die lang houdbaar zijn. Al met al bespaar ik er zo’n € 50,- per maand mee.

7) Stel grote uitgaven uit.
Natuurlijk wilt u graag die nieuwe keuken hebben. Of dat nieuwe bankstel. Of die nieuwe televisie. Maar is het echt nodig? Of koopt u het alleen omdat u weer eens iets anders wil? Of vindt u dat u het echt hebt verdiend? Het maakt allemaal niet uit. Zolang u het niet echt nodig hebt, is het mogelijk om de aankoop uit te stellen. Daarmee kunt u extra spaarrente vangen (zie punt 5). Bovendien houdt u op deze manier langer een financiële buffer achter de hand voor het geval dat u echt geld nodig hebt.

8) Doe meer zelf.
Hebt u er wel eens bij stil gestaan hoeveel werk u ‘uitbesteedt’. Kinderopvang, oppas, ramen wassen, schoonmaak van het huis, onderhoud van de tuin, sommige mensen laten hun hele gezinsbedrijfsvoering door anderen doen. Als u gewend bent dat anderen alle lastige klusjes voor u opknappen is het niet makkelijk om alles weer zelf te doen. Maar als u krap bij kas zit, zijn in die hoek toch echt grote besparingen te behalen. Het uitbesteden van sommige werkzaamheden is zo normaal geworden dat wij eigenlijk niet meer zien dat wij iets door een ander laten doen. Als u met de auto naar de wasserette rijdt en daar voor € 7,50 een bonnetje koopt voor de wasstraat, dan heeft u niet zelf de auto gewassen. U heeft het werk uitbesteed. Tezamen met het Euro-tje benzine dat u kwijt bent aan de rit wordt dat in totaal een factuur van € 8,50. Als u het echt zelf doet kost het slechts 50 cent aan zeep en water. Als u shoarma bestelt of een diepvriesmaaltijd koopt heeft u het koken uitbesteed. Zelf koken kan véél goedkoper dan de pizza-koerier laten langskomen! Naar de Efteling met het hele gezin? U heeft het vast verdiend. Maar wat u doet is het bezighouden van de kinderen uitbesteden aan anderen. En het kost inclusief vervoer, parkeren en consumpties al snel € 200,-. Ga zelf weer eens een dagje spelen met de kinderen en die € 200,- blijft gewoon in uw zak zitten. Het haar van uw kinderen kunt u tot op zekere leeftijd prima zelf knippen. En op verjaardagsfeestjes van kinderen wordt ook vaak entertainment ingehuurd. OK, heel erg leuk natuurlijk, zo’n clown, een danslerares of een ballonnenblazer die de feestvreugde komt vergroten. Voor de kinderen een blijvende herinnering. Maar voor uw portemonnee ook!

9) Stop met roken en het drinken van koffie en alcohol
Ik denk dat de meerderheid van de volwassenen tenminste een van deze drie dingen doet. Wie het eerste doet heeft een verhoogde kans om ook het tweede en derde te doen. Veel van die mensen willen dit eigenlijk helemaal niet lezen. Want hun sigaret, bakkie koffie en biertje/wijntje zijn heilig. En dat is precies wat onze overheid haarfijn begrijpt. Daarom worden al deze producten keihard door onze overheid belast door middel van accijnzen. Jellinek becijfert dat de gemiddelde roker maar liefst € 1204,- per jaar aan tabak uitgeeft! En dat is nog maar een cijfer van een paar jaar geleden. Een pak koffie van een A-merk kost € 5-10. Een gezin dat 2 pakken koffie (A-merk) per maand gebruikt besteedt daar dus € 120-240 per jaar aan. Wie iedere week 1 kratje Heineken (gemiddeld € 14,-) meeneemt uit de supermarkt, mag jaarlijks € 728,- aftikken voor zijn drinkgewoonte. Kortom, stoppen met roken en het drinken van koffie en alcohol levert de gemiddelde Nederlander zo’n € 2.000,- per jaar op!

10) Gebruik Marktplaats vaker
Koop spullen waarvan het (bijvoorbeeld uit hygienische overwegingen) niet noodzakelijk is dat u ze nieuw koopt zo veel als mogelijk op Marktplaats. Dat gaat in de meeste gevallen prima met gebruiksartikelen zoals speelgoed, kleding en meubilair. Wij doen thuis op bescheiden schaal aan Marktplaatsen. Desondanks schat ik in dat wij er jaarlijks zo’n € 300,- mee besparen.

Bonustip: Onderhandel. Onderhandel. Onderhandel.
Vroeger was een prijs een prijs. En die betaalde je, of niet. Maar een tussenweg was er niet. Maar langzaamaan werd, mede onder invloed van gewoontes van nieuwe Nederlanders, het onderhandelen over prijzen in Nederland ingeburgerd. Het kan niet overal en als je dat wel probeert kan dat voor beide partijen ongemakkelijke situaties opleveren. Maar in winkels onderhandelen over de nieuwprijs van meubilair, vloerbedekking, keukens, auto’s, grote huishoudelijke apparaten (wasmachine, vaatwasser, tv, computer, enzovoort) is inmiddels heel normaal. Ook voor mij. Ik ben er niet echt goed in, maar op mijn bankstel kreeg ik € 100.- korting. Media Markt was bereid mij € 50,- korting op een iPad te geven. Een eenvoudige fotocamera kreeg ik voor € 25,- minder. Al deze kortingen kreeg ik simpelweg omdat ik er naar vroeg. Als ik dat niet had gedaan had ik het volle pond betaald. Geloof het of niet, maar tegenwoordig kun je zelfs met energieleveranciers onderhandelen. Ik denk niet over het tarief, maar wel over een eenmalige korting die op je jaarrekening wordt verrekend. Één telefoontje met Eneco leverde mij een korting van 70 Euro op. Een beetje brutaal zijn kan dus veel geld opleveren.


(1327 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*