benzinepomp

Dalende brandstofprijs schept veel koopkracht

Ik heb in een eerder artikel reeds betoogd dat de feitelijke aanleiding van de economische recessie vrij gering was. Het is beargumenteerbaar dat alle ellende die na die aanleiding is ontstaan, goeddeels is veroorzaakt door angstige reacties op negatieve berichtgeving.

Ik ben al dat negatieve geklets over onze economie een beetje zat. De sombere wijze waarop vooral politiek en overheid zich in de media uitlaten is volgens mij een belangrijke oorzaak van die recessie. Daarom ga ik vanaf vandaag tegen de stroom in positief economisch nieuws brengen. Want als we ons een economische recessie in kunnen kletsen, kunnen wij ons ook weer er uit kletsen.

Een van de belangrijkste positieve economische feiten van de laatste tijd betreft de dalende brandstofprijs. Hoewel de oliebranche haar winstpotentiëel hierdoor enigszins ziet afnemen, draagt een lage brandstofprijs op diverse niveaus bij aan economische groei.

Want een dalende brandstofprijs schept extra koopkracht bij de burger. Op haar hoogtepunt lag de prijs van een liter Euro 95-benzine in 2008 op 1,69 Euro. Wanneer ik dit schrijf is die prijs inmiddels gedaald tot 1,12 Euro. Dat is een daling van 0,57 Euro per liter.

Nu is het niet reëel om te stellen dat u dat prijsverschil van 0,57 cent per liter in uw zak kunt steken. Want de Euro 95-benzine was kostte in 2008 gemiddeld zo’n 1,40 Euro per liter. Als de huidige prijs van 1,12 in 2009 aanhoudt, zult u gemiddeld zo’n 0,28 Euro per liter goedkoper uit zijn dan in 2008.

Dat klinkt niet als veel geld maar het hangt er een beetje vanaf wat voor type rijder u bent en wat voor auto u heeft. Als u geen auto rijdt dan pakt u natuurlijk geen voordeel. Maar voor wie niet echt heel veel kilometers maakt, bijvoorbeeld zo’n 10.000 kilometer per jaar, kan uitgaande van een gemiddeld gebruik van 1 op 10, zo’n 280 Euro goedkoper uit zijn. En een extra koopkracht van netto 280 Euro in een jaar zal voor veel huishoudens een welkome aanvulling zijn.

Voor wie meer kilometers maakt is de winst veel groter. Maar de echte kilometervreters rijden vaak voor hun werk. Daardoor valt er privé minder winst te betalen. Tenzij u veel kilometers maakt voor uw eigen zaak natuurlijk.

Indien het genoemde voordeel van 280 Euro representatief zou zijn voor de Nederlandse automobilist, dan heeft Nederland in totaal (ruim 7,5 miljoen auto’s) in 2009 een koopkrachtvoordeel van dik 2 miljard Euro ten gevolge van de lagere brandstofprijs. Niet gek dus.

belangstellenden kunnen op brandstofprijzen.nl nagaan waar zich goedkope tankstations bevinden.

Update 2020: Ter aanvulling, ook als je zelf geen auto hebt kun je profiteren van lagere brandstofprijzen omdat alle organisaties en bedrijven die wel brandstof gebruiken mogelijkheden hebben om de prijs van hun producten en diensten te verlagen.


(1299 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.