De beste manier om je geld te investeren


Stel je voor dat je wat eigen geld beschikbaar hebt.
Misschien is het € 1.000, € 5.000, € 10.000 of nog meer.

En je wil dat geld niet opmaken, maar je wil het investeren met het doel er ‘winst’ uit te halen. Wat zou dan op dit moment een goede investering zijn?

Vroeger was het heel normaal om je geld op een spaarrekening te zetten. Tot enkele jaren geleden kon je nog op 4% rente per jaar rekenen als je je geld parkeerde in een 10-jarig deposito. Met rente op rente groeide zo iedere € 1.000 in 10 jaar uit tot € 1.480 Euro. Tjakka! Maar liefst 48% rendement in 10 jaar tijd, gegarandeerd.

Maar die tijd is al lang voorbij. Wanneer ik dit schrijf (mei 2015) is de hoogste rente op een deposito voor 10 jaar een schamele 2,35% per jaar. Daarvoor moet je een rekening openen bij Centraal Beheer. Na 10 jaar is die € 1.000 weliswaar uitgegroeid tot € 1.261, maar door inflatie en vermogensbelasting wordt die winst tot nul gereduceerd.

Aandelen dan? Mmm. De afgelopen jaren zijn de aandelen koersen enorm gestegen, zowel nationaal als internationaal. Diverse analisten waarschuwen al weer voor het instorten van de aandelenmarkt. Of ik daar nu gerust mijn geld naartoe zou brengen…

Onroerend goed dan? Poeh… De huizenprijzen lijken nog maar net over het (voorlopige?) dieptepunt heen. De huizenprijzen stijgen weer, maar of dat zo blijft is moeilijk te voorspellen.

Goud? Dat is toch altijd OK? Nah… De goudprijs is de afgelopen 4 jaar stevig gekelderd en of die val al ten einde is, is moeilijk te zeggen.

Geld investeren is in deze tijden iets gecompliceerder dan vroeger. Het lijkt alsof alle traditionele soorten investeringen gepaard gaan met grote onzekerheden die samenhangen met externe factoren waar jij zelf geen enkele invloed op hebt. Behalve sparen. Dat levert nauwelijks risico op, maar het rendement is nagenoeg nul. Dus wat te doen?

Ik adviseer je om je geld te stoppen in een investering die je altijd kunt vertrouwen. Waarvan jij de waarde zelf het beste kent. Een investering waarvan je zeker weet dat je geld niet terecht komt in de zakken van bankdirecteuren of beleggings-experts. Een investering waarvan je zeker weet dat deze niet zomaar in waarde zal kelderen.

De investering waar ik het over heb, die investering ben jij zelf.

Voor de rest van je leven ben jij je eigen belegging.

Jouw tijd, jouw energie, jouw creativiteit, jouw ervaring en jouw scholing zullen bepalend zijn voor het rendement dat je uit die belegging haalt.

Hoe beter je bent opgeleid, hoe meer kennis en vaardigheden je hebt, hoe meer relevante (werk)ervaring je hebt en hoe groter je netwerk is, hoe meer rendement je kunt behalen uit jezelf.

Heb je nu een paar duizend Euro over om te investeren? Investeer dat geld dan in jezelf!

you

Schrijf je in voor een opleiding waarmee je je kansen op een interessante baan vergroot.
Bekwaam jezelf in vaardigheden waar veel vraag naar is of waarmee je zelf geld kunt verdienen. Leer bijvoorbeeld hoe je een eigen website bouwt. Oefen jezelf in het schrijven van goede artikelen voor je eigen website. Koop een goede camera en leer hoe je goede foto’s maakt die je artikelen kunnen ondersteunen. Bestudeer hoe je netwerken zoals Facebook, Twitter, Youtube en LinkedIn kunt gebruiken om jezelf en je artikelen te promoten. Leer hoe je video’s maakt waarmee je je kennis en vaardigheden aan de wereld kunt laten zien. En schaf goede apparatuur aan om die video’s te maken.

Inderdaad, al die zaken kosten geld. Maar je steekt zo wel iedere cent in het vergroten van je eigen kansen en mogelijkheden. Op lange termijn haal je daar waarschijnlijk een veel groter rendement uit (een betere baan, een hoger salaris, meer klanten, meer verkopen) dan uit iedere andere investering.


(12508 views)