Latvijas Republika, welcome to the Euro!


Vandaag is het 1 januari 2014. Vanaf heden treedt Letland toe tot de Eurozone. Dat betekent dat als wij op vakantie gaan naar Letland, wij daar gewoon met Euro’s kunnen betalen. Wij hoeven vooraf geen raar geld te bestellen bij de bank, hoeven ter plekke niets om te rekenen in vage wisselkoersen en zitten achteraf niet opgescheept met zakken vol waardeloze muntjes.

riga - letland

Echter, er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de toetreding van nieuwe EU-leden en de financiële positie van bestaande EU-leden. Met name in Zuid-Europa ging en gaat het slecht. Landen zoals Nederland en Duitsland hebben tientallen miljarden Euro’s aan leningen moeten verstrekken om de zwakkere EU-lidstaten overeind te houden. En toen kwamen daar ook nog eens de relatief arme landen Roemenië en Bulgarije bij.

Dus een kritische houding ten aanzien van de toetreding van nieuwe landen tot de Euro-zone, is gerechtvaardigd.
Wij weten wat Letland krijgt door toetreding tot de Euro-zone.
Maar wat krijgen wij nu door de aansluiting van Letland?
Wat voor land is Letland nu precies?

Riga
Riga, de hoofstad van Letland. Ziet er buitengewoon fraai uit…

Voor de ‘geo-beten’ onder ons; Letland behoort tot het rijtje Baltische Staten Estland (ten noorden) – Letland – Litouwen (ten zuiden) dat op de kaart onder Finland ligt. In het westen grenst Letland aan de Baltische Zee en ten oosten aan Rusland. Handiger is om even op de onderstaande link naar Google Maps te klikken.
Letland in Google Maps

In verband met de toetreding tot de Eurozone is de economische toestand van Letland uiteraard bijzonder belangrijk.

Om te beginnen het slechte nieuws: Letland heeft een uitzonderlijk hoge werkloosheid.
In 2011 was ruim 17% van de Letse bevolking werkloos.
Alleen Spanje, Griekenland en Litouwen doen het nog slechter.
Klik hier voor de werkloosheidscijfers van de landen van de Europese Unie

In Nederland is slechts 4% van de bevolking werkloos. Maar op dit soort cijfers valt heel veel af te dingen. De meetmethodes verschillen per land. Bekend is dat Nederland een heleboel verborgen werkloosheid kent die niet wordt meegenomen in de officiële cijfers. In Nederland is het niveau van de uitkeringen veel hoger dan in de meeste andere landen. De noodzaak om je als werkloos/werkzoekend te laten registeren is daarom in Nederland voor veel mensen minder dringend dan in andere landen.

Maar goed, dat was dus het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat staatsschuld van Letland relatief laag is, ongeveer 45% van het Bruto Nationaal Product. In vergelijking; de Nederlandse overheid heeft een schuld van circa 65% van het BNP. Op die cijfers valt ook weer veel af te dingen. De Nederlandse overheid heeft relatief veel schulden uitstaan bij het Nederlandse volk en bij Nederlandse bedrijven. Dus wanneer de Nederlandse overheid die schulden aflost, worden de Nederlandse bevolking en het Nederlandse bedrijfsleven daar een stuk rijker van. De precieze aard van de Letse staatsschuld is mij niet bekend.

Voorts heeft Letland een laag begrotingstekort maar wel een hoge economische groei. De afgelopen jaren groeide de Letse economie met circa 4-5%. Aan de ene kant is dat gewoon onderdeel van de inhaalslag die Letland nog moest maken. Letland is immers pas sinds 1991 onafhankelijk van de Sovjet Unie en is sindsdien stap voor stap overgegaan op een markt-economie. Aan de andere kant heeft Letland het door goede economische en politieke hervormingen gewoon ontzettend goed gedaan.

Hierdoor is Letland een relatief ‘rijke’ nieuwkomer in het Euro-gebied. Het GDP per Capita (inkomen per hoofd van de bevoking) ligt rond de $ 20.000 per jaar. Dat is een stuk hoger dan Roemenië en Bulgarije en schurkt tegen Polen, Tsjechië en Hongarije aan.

Los van die cijferbrij is het voor ons gewone Nederlanders natuurlijk interessant of Letland een leuke vakantiebestemming is waar wij vanaf nu makkelijker naar toe kunnen.

Wel, het klimaat in Letland lijkt ongunstiger dan in Nederland. Als je althans van lekker weer houdt. Want de zomers zijn er kort en het wordt er meestal niet erg warm. De winters in Letland zijn echter lang en lopen meestal van november tot in april. Bleh…
Klik hier voor het huidige weer in Riga, de hoofdstad van Letland

Maar wie een Google Image Search doet voor ‘Riga’, ziet dat het relatief kleine Letland (2 miljoen inwoners) beschikt over een prachtig mooie en relatief grote hoofdstad (700.000 inwoners, dus bijna even groot als Amsterdam). Ik zet Letland zeker op mijn to-do-lijstje!


(2567 views)