beurskoersen

Stapt u al weer in op de beurs?

Ook vandaag (27 oktober 2008) nam de AEX een duikvlucht. Deze keer eindigde de index 3,59% in de min op een hoogte van 237,10. Een slotstand die al eerder op 18 maart 1996 werd behaald. Daarmee heeft de AEX inmiddels de winst van 12 jaar, 7 maanden en 9 dagen verloren.

Als dat u niet absurd genoeg klinkt is het misschien interessant om een blik te werpen op de koers/winst verhoudingen van enkele bekende AEX-fondsen. De koers/winst verhouding is een getal waaruit u kunt afleiden hoeveel dividend (winstuitkering op een aandeel) u mag verwachten per geinvesteerd bedrag. U koopt aandelen namelijk niet alleen omdat u koerswinst hoopt te boeken, u koopt aandelen ook omdat u graag het dividend ontvangt.

Zo is de te verwachten koers/winst verhouding van Ahold voor 2008 11,6. Dat betekent dat, uitgaande van de huidige marktpositie van Ahold, een aandeel Ahold 11,6 keer zo veel kost als het dividend dat op dat aandeel wordt uitgekeerd. En dat betekent dat indien u bijvoorbeeld voor 1000 Euro aandelen Ahold koopt, u mag verwachten dat Ahold daar dit jaar 1000 : 11,6 = 86,20 Euro dividend over uitkeert. Deksels! Een rendement van 8,6% in een jaar. Dat is zelfs nooit beloofd door uw IJslandse bank!

Hoe lager de koers van een aandeel zakt in relatie tot het uit te keren dividend, hoe lager de koers/winst verhouding wordt. En dus wordt uw dividend in verhouding steeds hoger.

Laat ik nog een voorbeeld pakken. Het aandeel Randstad bijvoorbeeld is nu zo ver gezakt dat de koers/winst verhouding is gedaald tot 2,93. De zelfde rekensom leert ons dat uitgaande van de huidige marktpositie van Randstad, het uit te keren dividend op 1000 Euro aandelen Randstad gelijk is aan 1000 : 2,93 = 341,29 Euro. Dat is een rendement van ruim 34%.

Wie een beetje research doet ziet dat bij vrijwel alle AEX-fondsen, de koers/winst verhouding op dit moment absurd laag is, en daarmee de potentiƫle winstuitkering op die aandelen fenomenaal hoog. Hier dient wel een waarschuwing te worden geplaatst! Ons land staat mogelijk op de rand van een serieuze economische recessie. Indien dat gebeurt zullen de bedrijfswinsten kelderen waardoor u misschien helemaal geen dividend krijgt uitgekeerd.

Maar indien u inschat dat een eventuele aanstaande recessie ietsje zal meevallen ten opzichte van de doemscenario’s die we op dit moment in de pers zien, dan zijn er op dit moment geweldige koopjes te behalen op de beurs. En zodra meer mensen dat vinden, weet u wat er met de aandelen koersen zal gebeuren.


(1220 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.