cash

Wat is mijn website waard?

Facebook is een website. Gewoon een verzameling webpagina’s op het Internet. En mensen bekijken die pagina’s. Meer is het niet eigenlijk. Eerder dit jaar werd de waarde van Facebook door Goldman Sachs vastgesteld op 50 miljard dollar. Eh… wablief? Dat is toch 50.000.000.000 dollar? Precies. Best leuke business kennelijk, websites hebben. Maar hoe wordt toch de waarde van een website bepaald? En wat is mijn eigen website dan waard?

Doe eens een Google search voor What is a website worth? en je vindt tientallen online calculators waar je simpelweg een URL invoert en een knop indrukt. Vervolgens krijg je, op basis van allerlei indicatoren de prijs te zien die de bewuste website waard is.

Mooi, even snel mijn eigen site gecheckt.

Volgens Value My Site (bestaat niet meer) is www.hansnetten.com goed voor, ik citeer: $2,016,019 USD. Huh? Staat daar 2 miljoen dollar? Ben ik door dit hitsige blogje inmiddels miljonair geworden? Als ik de check 10 seconden later uitvoer ben ik plotseling 2 ton minder waard. Maar 1,8 miljoen dollar is nog steeds nieuws waarmee ik thuis kan komen.

Voordat ik de vlag uithang doe ik nog even een tweede controle.

Toch maar even de waarde van Hyves opgevraagd.
Pardon? 1,4 miljoen dollar. Is www.hansnetten.com meer waar dan het voor 60 miljoen door TMG gekochte en grootste sociale netwerk van Nederland?

Dan maar een andere calculator gebruiken. My Website Worth (bestaat ook niet meer) waardeert alle noeste arbeid die in www.hansnetten.com is gestoken op … 15 dollar.

Die waardering is dan weer te absurd om een belediging te kunnen zijn. Mijn site wordt maandelijks door duizenden belangstellenden bezocht. Honderden bezoekers hebben op mijn artikelen gereageerd. Het commerciële resultaat en potentieel zijn weliswaar niet genoeg voor een zorgeloze oude dag. Maar kom op, 15 dollar?

Dan maar een laatste poging voor een online schatting van de marktwaarde van mijn site.
Volgens URL Appraisal is www.hansnetten.com het sommetje van $7,595.85 waard. Maar ja, met de huidige koersverhouding tussen Dollar en Euro kom ik dan uit op € 5271,96. Als ik dat verreken met het aantal uren dat er in deze site zit had ik beter een krantenwijk kunnen lopen.

Tja. Wat moet ik toch met die bedragen? Enerzijds beweren als deze calculators dat hun schatting is gebaseerd op een hoeveelheid objectieve indicatoren zoals leeftijd, omvang, verkeer en pagerank van een website. Anderzijds lopen de schattingen zo ver uiteen dat de gedachte zich opdringt dat al deze calculators volkomen waardeloos zijn.

Eigenlijk is de waarde van veel blogs niet te bepalen. Want de enige die er iets aan heeft is blog-eigenaar zelf.

Als u een succesvol blog heeft waarop u konde doet van de laatste aanwinsten van uw petroleumlampenverzameling of het opgroeien van uw cavia-tweeling bent u de enige die actualiteit en waarde kan toevoegen aan uw blog. Uw blog is in handen van een ander volkomen waardeloos.
Op basis van die logica is 15 dollar nog een redelijk royale taxatie voor www.hansnetten.com.

Update 6 augustus 2020, 9 jaar later. Facebook is al lang geen 50 miljard dollar meer waard. Vandaag bedroeg de ‘market cap’ (dus de waarde van alle aandelen Facebook) bij elkaar 745 miljard dollar… URL Appraisal klokt mijn website vandaag op een waarde van 54 dollar… Facebook heeft het dus beter gedaan.


(4314 views)

1 thought on “Wat is mijn website waard?

  1. Maak een website over een onderwerp en niet over jezelf en zo’n site wordt wel interessant voor een koper. Ik ben bijvoorbeeld een site over kitesurfen aan het bouwen en die ga ik over een paar maanden verkopen. Ik neem aan dat je hansnetten.com toch niet zou weg doen voor een paar duizend Euro?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.