Er moeten meer dikke mensen in hoge functies komen


dikke mensen

Bijna de helft van de volwassen Nederlanders is dik. Bijna 15% van de volwassenen is zo dik dat sprake is van ernstig overgewicht. De verwachting is dat over enkele jaren de meerderheid van de Nederlanders dik is.

Daarom is het buitengewoon merkwaardig dat zo weinig dikke mensen topfuncties hebben. Kijk bijvoorbeeld naar onze minister-president: premier Balkenende is een slank mens. Alle premiers van de afgelopen 50 jaar waren slanke mensen. Alle ministers uit het huidige kabinet zijn slanke mensen. Van de 16 ministers is er niet één dik. Dat klopt toch niet?

Burgemeesters, wethouders, ziekenhuisdirecteuren, professoren, commissarissen, bestuursvoorzitters, het zijn in overgrote meerderheid slanke mensen. Filmsterren, succesvolle zangers en tv-presentatoren, ze zijn bijna allemaal slank. In de topsport vindt de meeste discriminatie plaats. Daar komen dikke mensen helemaal niet voor.

Het lijkt alsof een glazen plafond bestaat voor dikke mensen. Wanneer een hoge functie vrijkomt wordt die bijna altijd opgevuld door een slank mens. Dat komt doordat alle andere hoge functies ook door slanke mensen worden bekleed. Slanke mensen zijn nu eenmaal meer uit op macht. Ze zijn materialistisch en vinden geld belangrijk. Terwijl dikke mensen veel socialer zijn en meer waarde hechten aan gevoel en welzijn. Directies en besturen zijn dus totaal niet dikke-mensen-vriendelijk.

En dat is zo zonde. Waar hierdoor ontbreekt de inbreng van dikke mensen op topniveau. En die inbreng is hard nodig. Want wie hebben de kredietcrisis veroorzaakt? Wie hebben onze pensioenen doen verdampen? Wie zijn verantwoordelijk voor het kelderen van de beurzen? Inderdaad, slanke mensen. Want die vormden de directies en besturen.

Het lijkt alsof de meeste directies en besturen nog steeds denken dat dikke mensen gewoon in de keuken thuishoren. Dikke mensen zijn eigenlijk niet eens baas in eigen buik. Terwijl dikke mensen even goed in staat zijn om een organisatie te leiden. Het is dan wel belangrijk dat de mentaliteit van werkgevers verandert zodat dikke mensen hun werk en de keuken beter kunnen combineren.

Dikke mensen danken hun achterstandsposite ook aan traditionele en discriminerende rolopvattingen. Zo worden advertenties voor afslankproducten nog steeds gericht op dikke mensen. Verkopers van grote kledingmaten proberen hun producten vooral aan dikke mensen te verkopen. En campagnes tegen vetzucht gaan toch nog steeds vaak over dikke mensen. Zo maar even een paar voorbeelden om aan te tonen dat sprake is van ongelijke behandeling.

Al met al is er een groot tekort aan dikke mensen in hoge functies. En dat is niet meer van deze tijd. In deze tijd gaan we uit van evenredige vertegenwoordiging. De besturen en directies van bedrijven en overheden dienen een afspiegeling te vormen van de samenleving. Dat betekent dat de verhouding tussen dik en dun moet kloppen.

Daarom vind ik dat in topfuncties bij voorkeur dikke mensen moeten worden aangenomen. We kunnen ook een wettelijk dikke-mensen-quotum vastleggen. Want als het niet vanzelf gaat moet de overheid ingrijpen. In 2015 moeten alle directies tenminste voor 50% uit dikke mensen bestaan. Ook wil ik een voorstel lanceren voor een faculteit dikke-mensen-studies. De directeur daarvan moet bij voorkeur dik zijn. Zelf ben ik overigens niet beschikbaar.


(12124 views)

24 Comments on Er moeten meer dikke mensen in hoge functies komen

 1. Geweldige foto!

 2. Administrator // November 30, 2008 at 2:38 pm //

  Ik heb de foto gevonden met een Google Image Search op “fat”. De overige zoekresultaten zijn niet voor alle lezers geschikt…

 3. Het slaat helemaal nergens op… Dikke mensen hogere functies? Ik zag altijd dikke mensen die wouden afvallen, maar tegenwoordig worden ze steeds brutaler. Ga je kinderen beter opvoeden of jezelf nakijken ofsow (ik heb het tegen de brutale dikke mensen * en die mensen zijn meestal LUI en rijk)
  Zet je schrap voor de Amerikanisering… Anders word je zoals hen.
  En toch zon geweldige foto zie ik niet vaak!

 4. Het lijkt wel of u vergeet dat dik zijn ongezond is. Dikke mensen in hoge functies? Laat ze eerst maar eens voor zichzelf kunnen zorgen voordat ze de verantwoordelijkheid krijgen over andere mensen.
  Bent u zelfs soms dik? Want uw standpunt gaat nergens over!

 5. Administrator // January 27, 2010 at 2:07 pm //

  Het lijkt er op dat sommige reacties de stelselmatige discriminatie van dikke mensen bevestigen. Zolang er op deze manier wordt omgegaan met dikke mensen zal het glazen plafond voor dikkerds natuurlijk blijven bestaan.

 6. ik vind dit discriminatie voor de slanke mensen… De dikke denken waarschijnlijk alleen maar aan eten… En zeg nou zelf, denk de slanke er iets aan kunnen doen dat zij dik zijn?

 7. Bericht voor ‘Gezond’ Volgens mij is dit een column knul. Zoek eens op wat dat betekent. Dacht je soms dat dit serieus is of zo?

 8. Leontientje // April 17, 2010 at 1:37 pm //

  Die foto is inderdaad bijzonder. Is dit wel echt? Wat een enorme…

  Leontien

 9. dikke mensen zijn cool // April 22, 2010 at 7:34 pm //

  Ik snap dat jullie vinden dat dikke mensen beter voor zichzelf moeten zorgen maar wat heeft dit te maken met dat ze lagere banen moeten hebben. wat een onzin. Zij hebben ook het recht om hoge banen te krijgen. Maar wat ik me afvraag is of er wel ECHT word gediscrimineerd want je zegt zelf dat dikke mensen veel socialer zijn en minder gericht op geld. misschien willen de meesten wel helemaal niet zo’n hoge baan omdat ze dat gewoon niet het belangerijkst vinden en veel liever minder werken.

 10. Volgens mij staat het stuk vol met onwaarheden. Ik denk niet dat er enig verschil is tussen sociaal gedrag en wel of niet dik zijn. Dat is net zo iets als zeggen dat mensen steeds crimineler zijn naarmate hun huidskleur donkerder is. Slanke mensen kunnen net zo goed sociaal zijn als dikke. Dat dikke mensen nauwelijks op topposities voorkomen, komt wellicht eerder doordat mensen met een lage opleiding vaker ongezond eten en dus te dik zijn dan mensen met een hoge opleiding. Geen dikke mensen op tv? Denk maar eens aan Paul de Leeuw, Sugar Lee Hooper of die royaltykenner van RTL boulevard. Geen dikke mensen in de politiek? Denk maar eens aan Sharon Dijksma. Dat er de laatste 50 jaar alleen slanke premiers zijn geweest, lijkt me ook logisch… een grote toename van mensen met overgewicht is pas van de laatste jaren. En de topsport dan, wel eens dikke mensen zien voetballen? Die redden het niet tot de finale hoor. Die kunnen het beter bij Darten houden, zoals onze Barney of die ene die ze De Viking noemen. Dat afslankproducten en grote kledingmaten vooral aan dikke mensen worden verkocht, is toch normaal. Slanke mensen hoeven niet af te vallen en grote maten zijn te groot voor ze. In plaats van er voor te zorgen dat er positieve discriminatie komt voor dikke mensen, kunnen we beter zorgen dat mensen, en vooral laagopgeleide mensen, gezonder gaan eten en meer bewegen.

 11. De mensen die darten zijn niet allemaal dik hoor.

 12. Wat een onzin! // July 5, 2010 at 4:55 pm //

  WAT een ontzettend onzin artikel !
  Er staan zoveel oorzaak-gevolg gevallen in die op niks gebaseerd zijn
  En de duidelijke ondertoon van een gefrustreerd dik persoon is niet te missen

  Punt 1
  Eerst ga je vertellen dat er TEGENWOORDIG zoveel dikke mensen zijn en dan ga je terug graven in de geschiedenis
  “Alle premiers van de afgelopen 50 jaar waren slanke mensen”
  Vroeger waren er bijna geen dikke mensen vriend!
  Punt 2
  Een premier moet charismatisch zijn wil hij genoeg stemmen winnen
  Dikke mensen zijn nou eenmaal minder aantrekkelijk in onze maatschappij
  Ben je dik ben je dus ook niet charismatisch
  Punt 3
  Dikke mensen worden gediscrimineerd in de topsport ?
  Hoe wil jij ooit topsport bedrijven als je dik bent ?
  Dat is onmogelijk want als je topsport bedrijft word je vanzelf slank !
  Dus dat daar gediscrimineerd word is ontzettende onzin
  Dikke mensen sluiten zichzelf buiten !
  Punt 4
  “Slanke mensen zijn nu eenmaal meer uit op macht. Ze zijn materialistisch en vinden geld belangrijk. Terwijl dikke mensen veel socialer zijn en meer waarde hechten aan gevoel en welzijn. Directies en besturen zijn dus totaal niet dikke-mensen-vriendelijk”
  Wederom een sterk staaltje argumentatie …
  Punt 5
  “Zo worden advertenties voor afslankproducten nog steeds gericht op dikke mensen.”
  Dat lijkt me vrij logisch toch ?
  Als je een BMW wil verkopen ga je toch ook geen mensen opzoeken die geen cent te besteden hebben
  Dan spreek je je eigen publiek aan

  En het allerbelangrijkste punt is denk ik nog wel
  Als je dun bent
  Laat je daar mee zien dat je weet wat je doet en de baas bent over jezelf
  Als je dik bent….
  Laat je zien dat je niet goed bezig bent
  Mensen horen niet dik te zijn en jij bent het wel dus ergens doe je standaard iets fout !
  En als bestuur wil je niet dat er een directeur kom die in zijn eigen leven ook dingen gewoon standaard fout doet zonder het op te merken en er iets aan te doen !
  En kom nou niet aan met het argument dat sommige mensen het fijn vinden om dik te zijn
  want dan vind ik jullie nog zieliger dan ik jullie nu al vind !
  Wat een treurig artikel !

  Mvg een logisch redenerend mens

 13. Administrator // July 8, 2010 at 10:17 pm //

  Aan logisch redeneren heeft u niet zo gek veel als u de grap niet begrijpt.
  Wel bedankt voor uw uitvoerige reactie. Ben benieuwd of dat weer tegen-reacties oplevert van beledigde dikkerds.

 14. Uit de reacties leid ik af dat de domheid van mensen veel schrijnender is dan de dikheid. Of je nu dik of dun bent, je begrijpt als lezer toch wel dat dit een parodie is op het gejank van allerlei groeperingen die zich als slachtoffer van discriminatie profileren?

 15. Dendermonde // September 18, 2010 at 9:33 am //

  Dikkers moeten gewoon stoppen met te veel eten! Ik zie ze vaak in de supermarket hun wagen vol gooien met cola en chips en snoep. DIe lui hebben al meer dan genoeg gegeten. Dik worden doe je echt zelf. Anderen de schuld geven is dom en flauw.

 16. Megamarianne // September 20, 2010 at 4:51 pm //

  Wat een onzinverhaal. Maar je mag toch aannemen dat weldenkende mensen begrijpen dat dit schertsend is. Kom op dames en heren: een glazen plafond voor dikke mensen en een faculteit dikke mensen studies? Dit is uiteraard allemaal een grap. Of die grap leuk is, daar kun je het over hebben. Maar de verwijzingen naar de emancipatie van vrouwen en allochtonen ligt er dik bovenop.

 17. Heb nog noot zo onzin gezien. Wathebben we nou an dikken mensen volges mij zij hun meestal nog dom ook.hoe wodt je anders zo dik?de hele dag tv kijken en eten lekker slim.

 18. Is die foto echt? Belaagelijk als mensen er bestaan dieso dik ZIJN!!!!!!!!
  Gewoon stopen met eten!!!

 19. Misschien kunt u (‘slimerd’) beter stoppen met schrijven. U maakt volgens mij zes taalfouten in maar 2 regeltjes. Verbeter de wereld en begin bij jezelf!

 20. Wat een lachwekkend domme en slecht geformuleerde reacties. Kennelijk heeft nog steeds iedereen toegang tot het Internet. Misschien tijd voor een toelatingsdiploma of iets dergelijks?

 21. Zallard // May 20, 2011 at 12:23 am //

  Ik wil eigenlijk niet geloven dat zoveel lezers dit grapje niet begrijpen. KOM OP!! LEES HET NOG EEN KEER EN DEZE KEER GOED MENSEN!!! Die meneer van deze site schrijft een hleboel artikelen die je niet allemaal zo serieus moet nemen. Aan z’n foto te zien is hij zelf niet vreselijk dik. Of is dat een nepfoto want hij zit wel een beetje stoer tekijken.

  Allard

 22. Helemaal mee eens. Ik ben dik, okee ik weet het. Maar dat moet ik toch zelf weten. Wie heeft daar nou last van? Moet jij straks meer premie betalen omdat ik eerder in het ziekenhuis lig vanwege mijn dikheid? Ik moet het nog zien. Misschien blijf ik hardstikke gezond. En misschien rook jij je wel te pletter. Misschien rijd jij straks met je dronken hoofd tegen een boom en moet je 10 jaar revalideren van mijn geld. Alleen dik zijn zegt nog helemaal niets over gezondheid. Ondertussen ben ik bij iedere sollicitatie op voorhand kansloos. Want een dikkerd willen ze niet in een sales functie. Op het strand word ik vies aangekeken door kerels die zo oud zijn dat ik hun dochter zou kunnen zijn. Rot toch op en kijk naar jezelf! Ook al ben ik dik, ik mag toch ook op het strand liggen! Als ik kleren pas word ik soms in de winkel uitgelachen door graatmagere nep modellen. Mensen laat mij toch met rust! Ik ben dik. Ik weet het. Maar dat daar hebben jullie niks mee te maken.

 23. Het lijkt mij niet dat dikkere mensen geen topfuncties krijgen, maar dat het hem meer zit in het stressgehalte en de druk die er achter topfuncties zit.
  Mensen die veel stress te verduren krijgen, vallen daar heel vaak van af, evenzo mensen die streven naar zo’n functie.
  Intelligentie heeft er sowieso niets mee te maken, in tegenstelling tot wat sommige mensen lijken te denken zijn dunne mensen niet meer of minder slim dan dikkere

 24. Mandarin // June 7, 2013 at 5:15 pm //

  De grap is op zich best leuk. Maar veel hilarischer zijn de reacties van dombo’s die er met ‘gezond verstand’ en dergelijke serieus op in gaan. Ze zijn niet in staat het artikel te lezen en hebben kennelijk ook niet naar de reacties gekeken. Mensen kom op; dikkerds moeten in staat worden gesteld hun werk beter met de keuken te combineren? Het staat er echt! Denk toch eerst na voordat je reageert.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*