‘Moerdijk Gate’ loopt gierend uit de hand


Toen ik 8 jaar oud was stootte ik mijn kin tegen een houten speeltoestel op het schoolplein. Ik kon zelf niet zien wat er aan de hand was maar mijn vriendjes renden gillend weg. De juf werd lijkbleek en zei: “Er is niets aan de hand. Er is geen enkele reden om je zorgen te maken. Er is totaal geen gevaar voor je gezondheid. Maar voor de zekerheid gaan we even naar de dokter.” Ik voelde mij belazerd en dat bleek terecht te zijn. Want in het ziekenhuis liep ik langs een spiegel en zag ik dat een stuk hout uit mijn kin stak en een lap rauw vlees naar beneden hing. Op 5 januari 2011 ging er in Moerdijk 700 ton aan giftige en kankerverwekkende chemicaliën in de fik. En nog voordat de vlammen waren geblust zei onze overheid: “Er is niets aan de hand. Er is geen enkele reden om je zorgen te maken. Er is totaal geen gevaar voor je gezondheid.” ‘Moerdijk Gate’ was geboren.

Update 13 januari 2011: De ministers Schippers en Opstelten bezoeken het rampgebied maar komen niet hun busje uit! En uiteraard is er geen enkel gevaar voor de gezondheid!

Daarmee vormen de torenhoge vlammen niet het meest schokkende aspect van de brand bij Chemie-Pack. Het meest verbijsterende element ligt besloten in de ontdekking dat onze overheid in tijd van nationale crisis pertinente nonsens debiteert.

Er was op 5 januari 2011 geen enkele betrouwbare informatie over:
– welke en hoeveel chemicaliën er waren verbrand.
– op welke spruiten, bieten en kolen die zooi was neergedaald.
– welke mensen die stoffen hadden ingeademd.
– en welke chemicaliën in ons drinkwater waren terecht gekomen.

De meeste van die zaken zijn een week later nog steeds niet bekend.
Hoe kon onze overheid dan al tijdens de brand weten dat er geen enkel gevaar voor onze gezondheid was?

Het antwoord is: dat wist onze overheid helemaal niet. Ze had er geen flauw idee van. Geen enkel benul.
Maar ja, als de overheid dat zegt breekt de pleuris uit en staat zij internationaal voor aap.
Dus onze overheid moet gedacht hebben: we doen gewoon alsof er niets aan de hand is.
Zoiets heet in het Engels een ‘cover up’.

De geschiedenis heeft geleerd dat je bij een cover up niet te lang kunt doen alsof je neus bloedt.
Want hoe langer je de waarheid verzwijgt, hoe groter de schade is wanneer de feiten aan het licht komen.

En aangezien de Nederlandse overheid niet zo bedreven is in het exploiteren van een sappige cover up (zie Bosnië, Irak en Afghanistan) heeft zij kennelijk besloten om vanaf het moment ‘brand meester’ te doen alsof het misschien toch iets ingewikkelder ligt. Dan hoef je alleen maar je eerste persbericht te verdonkeremanen om je meest aperte lariekoek aan de geschiedenis te onttrekken.

En dat is echt een makkie. Kijk maar eens op de website het RIVM. Zoek daar maar eens naar de eerste berichten waarin werd verklaard dat er bij de brand geen enkel gevaar voor de volksgezondheid was. Laat het mij weten als je ze hebt gevonden.

Inmiddels komt er iedere dag nieuws aan het licht dat de beerput van Moerdijk Gate steeds verder open trekt. De spruiten bij Moerdijk blijken dus wel vergiftigd. De Moerdijkse koeien zijn dus toch ziek geworden. De hulpverleners hebben dus wel gezondheidsklachten. De kinderen in de omgeving mogen dus toch niet meer buiten spelen. Vandaag bleek het loodgehalte in de nabij gelegen Mariapolder 1000 (!) keer hoger dan toegestaan. Het RIVM belooft ons nu dat dat een ‘eenmalige uitschieter’ is. Toch raadt het RIVM ons vandaag aan om geen gewassen te eten die afkomstig zijn uit het gebied waar de rookpluim over heen is getrokken. Behalve dat op een krop sla helemaal niet wordt vermeld uit welke provincie dat ding afkomstig is, is de berichtgeving van het RIVM inmiddels stilletjes verschoven van ‘niets aan de hand’ naar ‘ik zou maar oppassen’.

Ik voorspel u dat wij de komende maanden nog veel zorgwekkende berichten gaan horen over de brand bij Moerdijk. Zelf woon ik in Zoetermeer. Volgens een vandaag vrijgegeven plattegrond ligt mijn woning midden in het pad van de rookpluim. Toen wij hoorden van de brand hebben wij direct alle ramen, deuren en ventilatiestroken gesloten. Onze groente halen wij uit de diepvries. Water komt uit de fles. En mijn berichtgeving betrek ik maar een tijdje niet meer van de overheid.


(2694 views)

8 Comments on ‘Moerdijk Gate’ loopt gierend uit de hand

 1. Els van Boekhorst // January 13, 2011 at 2:56 pm //

  Zelden heb ik mij zo bedonderd gevoeld als deze afgelopen week. Het rimv verkoopt het volk klinkklare onzin, houd informatie achter of onderzoekt heel bewust allerlei zaken niet. Het bedrijf chemiepack en allerlei ambtenaren word de hand boven het hoofd gehouden. Deze giframp is een grote smerige beerput waarvan het ergste nog bekend moeten worden. Ondertussen dekken de sleutelfiguren zich in en word het bewijs zoek gemaakt. En wie zijn de slachtoffers. Juist, u en ik de gewone burgers en onze kinderen. Ik durf mij kinderen (Zwijndrecht) niet meer buiten te laten spelen en koop hier geen groente of fruit meer, alleen als het uit het buitenland komt. Hoe kan het zo ver komen in Nederland. Dit word het grootste schandaal in vele jaren let op mijn woorden!!!!!!!

 2. Machiel de Vries // January 13, 2011 at 3:11 pm //

  There is absolutely nothing to worry about… By the way, is there anyone aboard who knows how to fly an airplane?

 3. gezond verstand - midden van het land // January 13, 2011 at 8:35 pm //

  Al die dwaze leugens van de overheid voelt als een belediging. Wat denken die omhoog gevallen flutbestuur mannetjes niet? Dat we gek zijn of zo. Iedereen ziet dat dit een stinkende zaak is. En dat gaat niet alleen over het gif!

 4. Michiel Stapel // January 14, 2011 at 6:45 am //

  Goed geschreven stuk! Er schiet mij een
  citaat te binnen: “Gaat u maar rustig slapen, de regering waakt over u”.

 5. Administrator // January 14, 2011 at 12:25 pm //

  Bedankt voor het compliment en ontzettend leuk om van je te horen!
  Inderdaad, de laatste keer dat wij dat citaat in Nederland hoorden liep het niet goed met ons af…

 6. gezond verstand - midden van het land // January 15, 2011 at 10:30 am //

  Hahaha en nu vertrekt de burgermeester van Moerdijk ook al. Wat in het vat zit verzuurd niet maar in dit geval wel.

 7. Machiel de Vries // March 16, 2011 at 6:08 pm //

  Er schijnt momenteel ook iets mis te zijn met eem aantal kerncentrales in Japan. Niets om je zorgen over te maken natuurlijk… Maar toch…

 8. Administrator // March 16, 2011 at 10:44 pm //

  Inderdaad. En een groeiend aantal Japanners gelooft de officiële verklaringen over de ramp in Fukushima niet meer en ontvlucht het land op dit moment. Zeer on-Japans en om de rillingen van te krijgen. Van Fukushima naar Tokyo is ongeveer dezelfde afstand als van Maastricht naar Groningen. Voor een beetje radioactieve wolk is dat in een paar uur te overbruggen.

Comments are closed.