Onzinnige vakantiestress door corona-virus

Zojuist zag ik een fascinerende kop in De Telegraaf: “Onzekerheid toeristen neemt toe: op vakantie of niet” https://www.telegraaf.nl/nieuws/1272213168/onzekerheid-toeristen-neemt-toe-op-vakantie-of-niet. Wat een onzinnig vertoon van 1e-wereld privileges…

Heeft u in uw omgeving wel eens iemand meegemaakt die ernstige lichamelijke klachten had en die vervolgens getest werd om te kijken of er sprake is van kanker? De uitslag van zo’n test laat soms enkele dagen op zich wachten, soms nog langer. Al die tijd weet de patient niet welke draai er aan zijn of haar leven wordt gegeven. Is het loos alarm en zit de schrik er stevig in? Of blijkt er inderdaad sprake te zijn van een levensbedreigende aandoening die het leven van een heel gezin of een hele familie kan ruïneren? DAT, is onzekerheid.

Maar ach, Nederland is zó rijk, zó mooi en zó veilig dat bij ons een andere vorm van ‘onzekerheid’ voor velen zo verlammend is dat het dient te worden uitgemeten op de voorpagina van de populairste krant van Nederland!

Terwijl in Landen zoals Brazilië, India, Pakistan, Mexico en Zuid-Afrika een situatie dreigt te ontstaan waarin het leven van miljoenen mensen wordt bedreigd door het corona-virus, lijkt de hoofdoorzaak van onze misère te liggen in vakantiestress.

En nog niet eens ‘echte’ vakantiesstress! Want het gaat hier niet over te warme ijsthee of te koude cappuccino. Nee, zelfs als we nog niet zijn vertrokken worden we overmeesterd door de ‘onzekerheid’ of we wel of niet moeten gaan dit jaar.

Wat een beschamende vertoning dat zoiets de voorpagina van een Nederlandse krant mag sieren. Dit geval van keuzestress is ontzettend makkelijk op te lossen. Alles wat je hoeft te doen is niks.

Vergeet die vakantie. Blijf gewoon thuis in eigen land. Maak een gezonde wandeling. Koop een lekker stuk kaas en een vers broodje bij een lokale winkelier. Besteed eens een keer tijd aan je kinderen. Ruim je bureau op. Doe een gratis online cursus. Post een paar mooie foto’s van je eigen stad op Insta. Veeg de stoep van je buren, als ze het verdienen. Zeg wat aardigs tegen je partner. Koop een tomatenplantje en stop die verse rode rakkers vanavond nog in een salade. Pomp de banden van je fiets op en haal een gebakken visje. Maak een gedicht, zet het op Twitter en negeer de trollen. Whatever. Er zijn 1.000 dingen die je kunt doen, waar je minder stress van krijgt, die niks of bijna niks kosten en waar je soms nog een ander een goede dag mee bezorgt ook. Maar houd toch op over ‘onzekerheid’ over je vakantiebestemming.


(66 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.