New York City during pandemic

Opnieuw Record Aantal Nieuwe Corona Besmettingen

En vandaag (16 april 2020) is het weer zover, Nederland beleeft wederom een nieuw corona-record; maar liefst 1.542 nieuw geregistreerde besmettingen op één dag! Inmiddels begint het aantal ziekenhuis-opnames en IC-opnames ook langzaam te stijgen, doch in een veel lager tempo dan bijvoorbeeld in maart en april 2020 het geval was.

Dit kan eigenlijk maar twee kanten op gaan; óf die aantallen ziekenhuis-opnames, IC-opnames en sterfgevallen blijven nog een tijdje laag, en dan mogen wij misschien constateren dat er iets fundamenteel anders (en veel gunstiger) is dan tijdens de 1e golf. Wellicht vindt onze regering het dan tijd om de corona-maatregelen terug te schroeven naar hetgeen strikt noodzakelijk is om de meest kwetsbare Nederlanders te beschermen. Voor het overige gaat onze ooit prachtig florerende economie dan weer volop draaien, inclusief terrassen, evenementen en reizen. Klinkt natuurlijk best aantrekkelijk.

Dat die aantallen besmettingen in Nederland hoe dan ook tot surrealistische hoogtes gaan oplopen, laten we dat maar als een gegeven beschouwen. Reken op tenminste enkele duizenden besmettingen per dag de komende weken. Want het lijkt er niet op dat veel mensen en zelfs onze overheid zich hier nog erg druk om maken. Mark Rutte kondigde zojuist wel een persconferentie aan waar hij mogelijk nieuwe regionale maatregelen gaat invoeren, zie https://www.nu.nl/coronavirus/6077906/vrijdag-extra-persconferentie-over-coronavirus-mogelijk-regionale-maatregelen.html. Maar vooralsnog duidt weinig er op dat onze regering van plan is om stevige landelijke maatregelen af te kondigen om het aantal besmettingen terug te dringen. Maar ja, de verkiezingen zijn in aantocht, niet waar? Overigens, nog minder duidt er op dat veel mensen zich vrijwillig aan eventuele strengere maatregelen zullen houden.

Als we voorlopig alleen maar de aantallen besmettingen zien stijgen en de rest van de indicatoren blijft stabiel, dan zal dat voor veel mensen betekenen dat het corona-tijdperk voorbij is. Want besmettingen alleen zegt veel mensen nog maar weinig. Vooral het deel van de bevolking dat verwacht zelf weinig schade aan een besmetting over te houden lijkt die mening toegedaan.

En precies die houding is ontzettend gevaarlijk en riskant. Want tijdens de 1e golf bleek een hoog aantal besmettingen snel te kunnen omslaan in een volkomen overbelaste zorgsector en duizenden corona-doden. Nu gebeurt dat niet, maar we weten nog niet goed hoe dat komt. De temperatuur, de luchtvochtigheid, eigenschappen van de geïnfecteerde doelgroepen, een hoge weerstand vanwege het uitblijven van een ernstige griepgolf, eigenschappen van het virus, wie zal het zeggen?

Het grote probleem is dat als een van die factoren zich weer in ons nadeel keert, en de dodelijkheid van een besmetting weer oploopt, dan treedt misschien vanwege het hoge aantal besmettingen een hefboom-effect op dat we niet eerder hebben meegemaakt, waar we niet op zijn berekend en dat we niet meer kunnen stoppen.

Dan wordt het een hele zware winter met zeer strenge maatregelen. Want een vaccin is nog steeds niet klaar en dat is waarschijnlijk ook niet het geval voor de jaarwisseling. In dit scenario mogen wij ons opmaken voor een echt ernstige economische crisis, eentje zoals we die de afgelopen 3 generaties niet meer hebben gezien. En al die maatregelen zijn dan ook veel te laat om nog te voorkomen dat er opnieuw duizenden doden vallen…

Gelukkig ben ik maar een nederig bloggertje die niet over dit soort zaken hoeft te beslissen. Ik wens iedereen die dat wel moet doen heel veel succes de komende tijd…


(48 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.