Funda heeft weer eens de hik


In een artikel uit 2007 heb ik al eens aangegeven dat makelaarssite Funda structureel en welbewust onjuiste informatie in haar bestand opneemt. In dat artikel ben ik in hoofdzaak ingegaan op de manipulatie die Funda verricht met ‘nieuwe’ woningen. Funda verstrekt nog meer vormen van onjuiste informatie maar daar is een afzondelijk artikel over te schrijven.

Waarom publiceer ik überhaupt over het gerommel van Funda? Omdat de koop van een huis vaak de belangrijkste aanschaf in het leven van een mens is. De beslissing over zoiets is zeer ingrijpend en moet worden genomen op basis van juiste informatie. Partijen die pretenderen op een professionele manier in die informatie te voorzien hebben een grote verantwoordelijkeid naar de consument toe. En dat begint met het leveren van zuivere informatie.

Vandaag toch nog even aandacht voor het gerommel met woningen die zogenaamd ‘nieuw’ zijn in het bestand van Funda. Op dit moment (4 oktober 2008) beweert Funda bijvoorbeeld dat er in Zoetermeer de afgelopen 3 dagen maar liefst 145 nieuwe woningen in de verkoop zijn genomen. Wie de lokale woningmarkt kent kan zien dat deze ‘nieuwe’ woningen voor de overgrote meerderheid al maanden in de verkoop staan. Die woningen zijn dus helemaal niet ‘nieuw’.

Dit verschijnsel doet zich vandaag over de volle breedte van Funda voor. Funda stelt dat er op dit moment in Nederland 200.586 woningen te koop zijn. Daarvan zouden maar liefst 35.336 woningen de afgelopen 3 dagen ‘nieuw’ in het bestand zijn. Dit betekent dat in een periode die slechts 0,8 % van het jaar beslaat, er volgens Funda ruim 20 % nieuwe woningen zijn bijgekomen. Onmogelijk.

Misschien is er een goede verklaring voor deze merkwaardigheid. Maar zoals gebruikelijk geeft Funda op haar website geen uitleg over dit soort zaken. Mijn ervaring is helaas ook dat de medewerkers van Funda liever geen tijd besteden aan het beantwoorden van vragen over de kwaliteit van de informatie op hun website. Dus hoe dit soort rariteiten tot stand komen zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.


(1174 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*