Funda verdoezelt onverkoopbare panden


funda

Panden die langdurig onverkoopbaar zijn worden op funda.nl als ‘nieuw’ aangeboden. Zo probeert Funda een beetje te doen alsof er niets mis is met een huis waar misschien iets mis mee is.

Want Funda is primair geen informatiesite voor woningezoekenden, maar wel de grootste verzameling betaalde woningadvertenties van Nederland. Woningverkopers moeten namelijk betalen om hun woning terug te zien op Funda. En de woningverkoper moet waar voor zijn geld krijgen. Kennelijk betekent dit dat informatie over hoe lang een pand in de verkoop is mag worden verhaspeld.

Dit punt is belangrijk omdat potentiële kopers eerlijk en volledig moeten worden geïnformeerd over de belangrijkste aanschaf van hun leven. Wie weet dat een pand al jaren te koop staat heeft er ook belang bij om te weten waarom dat zo is. Is het pand gewoon te duur geprijsd? In dat geval wil ik er als koper minder voor betalen. Of deugt er iets niet aan het pand dat ik als potentiële koper misschien over het hoofd zie? Makelaars hebben een informatieplicht naar kopers. En daaronder valt wat mij betreft ook het op correcte wijze weergeven van de voorgeschiedenis van een pand.

Funda is het hier kennelijk structureel niet mee eens. Want het als ‘nieuw’ in de verkoop betitelen van panden die langdurig onverkoopbaar zijn, is al vele jaren een van de vaste gewoontes van Funda. En tot op de dag van vandaag zie ik dat ‘nieuwe’ panden in mijn woonplaats gewoon al vele maanden te koop staan.

Gelukkig is er www.miljoenhuizen.nl. Deze site vermeldt van ieder pand de complete verkoopgeschiedenis. Zo kun je precies zien hoe lang een pand al te koop staat. En nog veel meer. Je kunt zelfs zien of de vraagprijs van een pand de afgelopen tijd is gewijzigd en wanneer een pand eerder is verkocht. Essentiële informatie voor mensen die graag de juiste prijs willen betalen voor een huis. Maar ook belangrijk om te achterhalen of er misschien een ‘luchtje’ aan een huis zit.

De constatering dat Funda op sommige vlakken twijfelachtige informatie levert heeft vanuit mijn positie een lange voorgeschiedenis. Vanaf 2004 heb ik Funda er diverse keren een e-mail over gestuurd. Het ging daarbij om de volgende punten.

1) De perceeloppervlakte van veel panden deugde niet. Honderden panden hadden volgens Funda een perceeloppervlakte van 999 m2, 9999 m2, 99999 m2 en 999999 m2. Dit bleek bij navraag te betekenen dat de verkopende makelaar geen idee had hoe groot de perceeloppervlakte was. En dus vulde de makelaar onzin in. De gebruiker die op zoek was naar een pandje met een stuk grond moest zich dus eerst door rijen flauwekul heen werken. Terwijl het even bestuderen van de kadastrale kaart toch geen probleem mag zijn voor een makelaar.

2) De woonoppervlakte van veel panden deugde niet. Zelfde probleem als bij perceeloppervlakte.

3) Vele panden die op Funda te koop stonden waren al weken en soms maanden daarvoor verkocht. Zeer onhandig en frustrerend voor de woningzoekende. Funda stelde in haar antwoord dat enige vertraging in het systeem nu eenmaal onvermijdelijk is. Ik dacht juist dat het Internet het mogelijk maakte om informatie razendsnel door te spelen naar de gebruiker.

4) Panden die langdurig op Funda te koop staan worden plotseling als ‘nieuw’ aangeboden. Zie eerder in dit artikel.

De antwoorden die ik van Funda kreeg waren vooral van de categorie: niet onze schuld en we doen er niets aan. Na diverse keren zonder enig resultaat te hebben geklaagd, besloot ik in april 2007 een eerste artikel over de eigenaardigheden van Funda te publiceren. Daarna volgde nog drie artikelen over Funda. Dit is inmiddels mijn vijfde artikel over Funda.

Kort na mijn publicaties paste Funda In 2008 op enkele door mij genoemde punten haar systeem aan. Een verbetering was dat Funda onzinnige perceeloppervlakten en woonoppervlakten zoals 999999 m2 uit haar systeem verwijderde. Maar Funda verwijderde ook de mogelijkheid om panden te ordenen op perceeloppervlakte. Door deze maatregel is het inmiddels nog lastiger om in Funda te zoeken naar een woning met een stukje grond.

Wie op zoek is naar een pandje met een paar hectare land, bijvoorbeeld voor hobby- of bedrijfsdoeleinden, kan hooguit panden met 5000 m2 grond of meer selecteren. Vervolgens dient de potentiële koper alsnog een hele lijst met panden minutieus te doorzoeken om per pand de hoeveelheid grond te achterhalen. Zonde, een gemiste kans.

Maar de grootste misser van Funda blijft dat potentiële kopers kennelijk niet mogen weten dan veel panden al heel lang onverkoopbaar zijn. Als Funda haar informatievoorziening echt wil verbeteren ligt hier de grootste kans.


(28453 views)

2 Comments on Funda verdoezelt onverkoopbare panden

  1. Hoi,

    goed artikel, maar heb een vraagje, is er ook en huizen website, waa ik kan sorteren om aangeboden sinds. Zodat ik een huis kan zoeken die al 2 maanden niet verkocht is

  2. Funda kan niets veranderen aan het feit dat gemeenten commercieel zijn en inkomsten genieten van WOZ waarden. Zij kopen percelen als park (burgemeester Vleuten) en verkopen deze als bouwgrond, de zelfmoorden van hardwerkende onteigende passievolle eigenaren worden hierbij achterwege gelaten. (Onze) Perceelprijzen zijn niets anders als inflatie en opwaardering van onze regerende banken met landen en landverraders.
    Wederom de telegraaf en hun VVD kiezers.

    Dit land is corrupt tot de ziel.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*