Gaat de rente van mijn hypotheek stijgen?


Voor het eerst in jaren verscheen er vandaag een bericht in de media dat er op duidt dat er langzaam aan een einde kan komen aan de dalende rente.
Zie bijvoorbeeld dit artikel in De Telegraaf over de stijgende rente.

Op zich hoeft dat niet verrassend te zijn. In een recent artikel gaf ik al aan dat
banken op de lange termijn niet blij worden van lage rente. Want bij een lage rentestand is er voor banken weinig marge om winst te kunnen trekken uit het verschil tussen de rente die de bank vangt uit leningen en de rente die de bank moet betalen op spaarrekeningen. Dat verschil hebben de banken de afgelopen jaren kunstmatig in stand gehouden en de maatschappelijke druk om daar iets aan te doen wordt steeds groter.

De banken zitten er natuurlijk niet op te wachten dat het onredelijk grote gat tussen spaar- en leenrente wordt aangetast. Juist door dat gat groot te houden hebben de banken de afgelopen decennia exorbitante geldbedragen uit uw en mijn portemonnee kunnen zuigen. Dus moet de rente weer omhoog. Want bij de bank willen ze graag veel centjes blijven verdienen.

Spaarders zullen blij zijn. Maar huiseigenaren met kortlopende leningen of zelfs variabele rente zullen zo hun bedenkingen hebben. Wie nu op netto 1% hypotheekrente staat brengt zijn maandlasten lachend naar de bank. Als de hypotheekrente begint te stijgen kunnen dit soort mensen echter zomaar binnen een jaar te maken krijgen met een verdubbeling van hun maandlasten.

architecture in Düsseldorf
(Een koophuis is best leuk. Het werd de laatste tijd echt geinig met die naar nul procent dalende variabele rente. Maar als je nu variabele rente hebt en de boel gaat weer stijgen…)

Wat kunnen zij daar aan doen? Dan toch maar kiezen voor een langlopende lening, da’s wel zo veilig. Maar echt, als je het niet gewend ben schrik je je een hoedje van de rentestand voor 5, 10 of 20 jaar vast. Dat middel is misschien even erg als de kwaal.

Sommige hypotheekadviseurs zeggen dat je je hier nauwelijks zorgen over hoeft te maken. Want de variabele rente is de afgelopen decennia altijd lager geweest dan de vaste rente. Maar daar zit een denkfout in. Want de variabele rente kan over 5 jaar wel degelijk hoger liggen dan de vaste rente die je nu kunt afsluiten voor een looptijd van 10 jaar.

Dus wat wijsheid is, u mag het zeggen…


(1360 views)