Een huis kopen in Duitsland: Duitse huizen zeer goedkoop


U kent de wild-west verhalen: in Duitsland koop je voor twee ton een villa met zwembad. Daarom kopen ieder jaar enkele duizenden Nederlanders een huis in Duitsland. Nader onderzoek leert dat de huizenprijzen in Duitsland inderdaad behoorlijk lager liggen dan in Nederland. En er zijn talloze makelaars in het Nederlands-Duitse grensgebied die ondertussen veel ervaring hebben met de aankoop van Duitse woningen. Uiteraard dien je goed uit te zoeken hoe het zit met de aftrekbaarheid van hypotheekrente in Duitsland, maar wie een beetje zijn best doet koopt vlak over de Duitse grens een mooie en ruime tussenwoning in een redelijk nette buurt voor 100.000 tot 150.000 Euro. Wie wat meer geld te besteden heeft kan vanaf 200.000 Euro in de Nederlands-Duitse grensstreek zeker slagen bij de koop van een modern vrijstaand huis. Kortom, huizen in Duitsland zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Wie durft kan in Duitsland een mooi huis kopen voor iets meer dan de helft van de Nederlandse huizenprijzen!

woning grebenau

Wie op remax.com zoekt naar goedkope Duitse woningen kan het bovenstaande pand, zeg maar gerust krot, tegenkomen in het Duitse Grebenau. Maar dat pandje is wel van u voor het belachelijk lage bedrag van 15.000 Euro! Jawel, u kunt in Duitsland eigenaar worden van een stuk grond van 400 m2, met een woonbestemming, en met een feitelijke woning op die grond, voor een bedrag waarvoor je in Nederland nog niet eens een garagebox koopt.

woning feldatal

Dit pand in het Duitse Feldatal begint al iets meer op een huis te lijken. Voor een schamele 18.900 Euro is het van u!

woning kirchberg

En dit pand ligt zelfs in het centrum van Kirchberg en meet niet minder dan 140 m2 woonoppervlak. Daar krijg je dan nog een winkelruimte bij. Uiteraard moet het pand volledig worden opgeknapt. Maar een flink woon/winkelpand in het centrum van een dorp zul je in Nederland toch niet snel tegenkomen voor 19.000 Euro. Zoiets zou zelfs in de goedkoopste streek van Nederland (Noord-oost Groningen) tenminste 100.00 Euro kosten. En dan heb je nog veel geluk.

Bahnhof Ballenstedt photo BahnhofBallenstedt_zps69fba240.jpg

Het bovenstaande pand is een voormalig stationsgebouw in Ballenstedt. Ballenstedt is een flink dorp in het Duitse Harz-gebergte. Het gebouw telt niet minder dan 20 kamers en staat op een stuk grond van circa 1200 m2. Jawel, er moet nog het nodige worden opgeknapt, maar met een vraagprijs van 84.500 Euro is dit voor Nederlandse maatstaven een absoluut koopje!

De bovenstaande voorbeelden zijn ontleend aan de bodem van de Duitse huizenmarkt. Het zijn huizen die alleen interessant zijn voor mensen die heel goed kunnen klussen of bereid zijn veel geld in een verbouwing te steken.

De in vergelijking met Nederland lage huizenprijzen gelden echter ook voor het midden-segment van de Duitse huizenmarkt. Veel makelaars in steden in het oosten van het land zoals Oldenzaal, Emmen en Venlo zijn al gespecialiseerd in de aankoop van woningen in het Duitse grensgebied. Dat is op zich gunstig maar houd er wel rekening mee dat zodra er een Nederlandse makelaar bij het koopproces betrokken is, Duitse verkopers graag de prijs een stukje verhogen. Bij nieuwbouwprojecten is dat risico veel minder groot omdat daarbij ook in Duitsland geld dat de huizenprijzen vooraf zijn vastgesteld.

Hoe dan ook, kijk eens naar het onderstaande pand…

 photo BadBentheim_zps7a0bb1b2.jpg

Het betreft een ruime (135 m2) vrijstaande woning met een grote tuin rondom. Het totale grondoppervlak bedraagt 699 m2. De woning is in prima staat van onderhoud en beschikt over een fraaie badkamer en keuken. Daarbij heeft de woning een zeer ruime aangebouwde garage. Dit is het soort woning waar je zonder al te veel geklus zo in kunt trekken. De vraagprijs is slechts 135.000 Euro! En dit huis ligt niet in een achtergesteld gebied aan de Poolse grens, maar in Bad Bentheim. Dat is ongeveer een kwartier rijden van Enschede.

In de top van Duitse huizenmarkt verschillen de huizenprijzen niet veel van Nederland. In Duitse steden zoals Frankfurt, Düsseldorf en Stuttgart kosten moderne appartementen in de betere buurten gewoon even veel als in Amsterdam. Dus de Duitse grootsteden bieden normaliter geen buitenkansjes voor Nederlanders die in Duitsland een huis willen kopen.

Conclusie, aan de onderkant van de Duitse huizenmarkt bevinden zich panden voor prijzen die in Nederland in geen 20 jaar zijn vertoond. Natuurlijk zijn dat vaak bouwvallen en die dorpen bevinden zich vast aan de Poolse grens, maar het verschil met Nederland blijft verbazingwekkend. Wat mag dat kosten als de internationale crisis op de woningmarkt dit jaar ook in Duitsland voeten aan de grond krijgt? Wordt het dan 10.000 Euro voor zo’n pandje? Voor die prijzen koop je gelijk het hele dorp!


(40607 views)

14 Comments on Een huis kopen in Duitsland: Duitse huizen zeer goedkoop

 1. Wow, dat is inderdaad geen geld zeg! Nog een paar jaartjes studiefinanciering sparen en ik heb een huis :p

 2. Ik ken veel mensen die in Duitsland wonen. Iedereen vindt de prijs zo fantastisch maar er zijn maar weinig mensen die realiseren dat er bijna niemand is die in Duitsland een bestaand huis koopt. Dus op het moment dat je weer weg wil uit Duitsland heb je wel een probleem.

 3. Bedankt voor deze leuke post
  wij zijn al een tijdje bezig met het begeleidingen van Nederlanders naar Duitsland.
  Zou kom je eens op andere gesprekken terecht
  groeten Robin

 4. verhallen // May 23, 2011 at 10:07 am //

  Zelf heb ik ook nog wat in duitsland te koop voor weinig. Betreft een mega groot oud voormalig postkantoor in Weida 600 vierkanten meter met bij gebouwen binnen tuin en drie verdiepingen hoog midden in de binnen stad. prijs wat de gek ervoor geeft

 5. Dat is natuurlijk allemaal wel leuk, maar een spotgoedkoop huis in Duitsland aan de Poolse grens is natuurlijk zeer sober en er komt nogal wat bij kijken om het een beetje leuk aan te kleden. Het blijft uiteindelijk allemaal goedkoop verbouwen zodat je voor relatief weinig geld woonruimte hebt.

  Maar je moet natuurlijk wel op de een of andere manier aan je inkomen komen, dus als je met de VUT bent is het prima maar als er nog gewerkt moet worden dan is het duidelijk minder interessant dan in eerste instantie gedacht.

 6. In Nederland bouwen we vaak efficienter, MAAR onze grond is veeel duurder!
  Dit geldt zeker voor woningbouw.

 7. Ik vind het wel een beetje zeuren en negatief geklets. Er zijn hier in duitsland helemooie huizen te koop voor weinnig. Ik heb een practig huis aan de duits nedelandse grens. vrijstaand met veel grond. met alles er op en aan.1200 meter grond er bij twee in rittenmooie grote kamers mooie kelder er onder. als ik zon huis in nederland zou kopen . nou voor dat geld koop ik er hier twee van. en echt geen bouw val . de meeste nedelanders vallen de mond open en geloven wat het mij heeft gekost . moet je in ootmarsum wat kopenkost de grond al 340 euro de meter . ik woon er diecht bij . is dus wel lachen .

 8. @ Fred: Je interpuntctie is er in Duitsland niet beter op geworden…..

 9. Wacht maar tot de nivellering van de Europese Federale Unie zijn werk heeft gedaan :)

  http://www.hansnetten.com/huizen-en-wonen/huizen-duitsland-absurd-goedkoop.html/

 10. Administrator // October 8, 2012 at 8:32 pm //

  Hallo Jeroen!

  Bedoel je dat je denkt dat er een soort van Europese nivellering van huizenprijzen komt? Denkbaar maar wat mij betreft niet heel erg waarschijnlijk. In de Verenigde Staten van Amerika blijf je ook zeer grote regionale verschillen houden in huizenprijzen. In sommige staten gaan pandjes weg voor een appel en een ei. In sommige andere staten blijven huizen duur of zelfs onbetaalbaar. Ik veronderstel dat dat dat in een eventuele Europese staat ook zo zal zijn. Plekken zoals Frankfurt, A’dam, Parijs, Milaan, enzovoort zullen gewild en daardoor kostbaar blijven. Als de trek naar de stedelijke gebieden doorzet worden de prijsverschillen met de minder populaire gebieden nog wel groter. Of nie dan…?

  Hans

 11. Ik weet niet of de verschillen groter worden, maar alles gaat omlaag :)
  Inmiddels begint het al wat duidelijker te worden, toch?
  We hebben in Nederland te maken met een GI-GAN-TISCHE huizenbubbel, die deccenia lang zwaar is gesubsidieerd door een overheid die nu op een mogelijk faillissement aan het afstevenen is.

  – Doffe economische ellende, sterk verergert door domme (heel slimme?) bezuinigingen.
  – Een verdere verkrapping van de kredietverlening is te verwachten als volgend jaar Basel III in werking treedt; banken worden hiermee gewoonweg gedwongen om in de maatschappelijke hoeveelheid uitstaand krediet fors te snoeien.
  – Als van Rompuys plannetje morgen wordt geaccordeerd, dan zal lid 12 ervan veroorzaken dat we niet meer soeverijn zijn. En Brussel is erg kritisch op de NL ratio nat.hypotheekschuld/nat.inkomen.
  – Er gaat een gigantische strijd om werkgelegenheid losbarsten; je zult zien dat grote ondernemingen en masse naar zuid europa zullen vertrekken.

  We komen langzaamaan terecht in de volgende maatschappelijke fase: Economisch Imperialisme, de laatste fase van kapitalisme.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Imperialism,_the_Highest_Stage_of_Capitalism

  Of hier bewust op aangestuurd is of niet, valt nog te bezien..

 12. Hallo

  Ook wil wil hier wat vertellen over het wonen in Duitsland.
  Ik woon hier heel graag en dat is nu alweer 4 jaar geleden toen wij dit huis kochten uit 1956 en er moest wel wat aan gebeuren, maar daar kies je zelf voor.
  Als ik mijn huis nu zou moeten gaan verkopen,dan maak ik mij er geen zorgen om.
  Hier in Duitsland op de hoogte van Bourtange is ook veel toerisme.
  Mijn huis heeft nu 10 kamers.3 badkamers en 2 keukens en een grote serre en bijna 1000m2 grond.
  Dit huis maar dan in Nederland had ik nooit kunnen kopen.
  Er zijn veel mensen die een B&B of alleen overnachtingen willen doen als ze gepensioneerd zijn.
  Zolang wilde ik niet wachten en omdat dit in Nederland niet zo snel mogelijk was, ben ik naar Duitsland gegaan.
  Ik heb zomers veel fietsgasten en waar hier ook vraag naar is,zijn overnachtingadressen voor buitenlandse arbeiders die hier werk hebben.
  Ze werken in de bouw of scheepswerf of in de techniek. Zelf heb al een paar keer Hongaarse jongens gehad, die nu vaste gast zijn bij mij en het zijn toffe jongens.
  Netjes en respectvol en gezellig.
  En de economie. Och dat zal wel duren voordat dit hier zo veranderd.
  Hier in Duitsland hebben de mensen minder salaris dan in Nederland, dus de huizen kunnen nog lang niet omhoog, want dan raken ze niets meer kwijt.
  Nee, wij wonen hier graag. Je moet wat veel Nederlanders niet doen INTEGREREN!
  Dit is een fout die veel Nederlanders maken.

 13. nou menner met u grote post kantoor wat is je prijs misschien kunnen we zaken doen groet margaretha

 14. Wat betekent FAI achter de vraagprijs?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*