Huizen nu al 9% duurder dan dieptepunt markt


Diverse gezaghebbende (?) partijen, zoals enkele banken en de NVM, roepen al weer een tijdje dat de huizenprijzen voorzichtig aan het opkrabbelen zijn.

Er van uitgaande dat de cijfers van het Kadaster deugen (ik heb nog weinig gelezen dat dat weerlegt) is het herstel op de huizenmarkt op dit moment eigenlijk niet meer ‘voorzichtig’ te noemen. De toekomst zal leren of er sprake is van structureel herstel, maar toch, bekijk de cijfers hieronder maar.

De piek van de huizenprijzen deed zich voor in augustus 2008.
Volgens het ‘Vastgoeddashboard’ van het Kadaster was de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning toen € 261.948. Langzaam maar zeker kwam daarna de klad er in.
Zie de ontwikkeling van de huizenprijzen volgens het Kadaster.

kerkrade
Mooie pandjes zitten weer in de lift…

In juni 2013 noteerde de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning een voorlopig (?) dieptepunt van € 206.114. Op dat moment was er sprake van een nominale prijsdaling van 21,3% ten opzichte van het hoogtepunt van de markt.

In de periode 2008-2013 was in Nederland in totaal sprake van een inflatie van circa 10%
Zie de inflatiecijfers volgens www.inflation.eu.
Wie dat optelt bij de eerder gemoemde nominale prijsdaling mag constateren dat de reële waarde van Nederlandse woningen van 2008 tot 2013 ruim 30% is gedaald.

Sindsdien stuitert de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning een beetje omhoog en omlaag. Van een overtuigende dalende of stijgende lijn is geen sprake meer. Het laatste cijfer dat het Kadaster ons op dit moment (wanneer ik dit schrijf) geeft is een gemiddelde verkoopprijs van € 225.024 in maart 2015. Daarmee is de daling ten opzichte van de piek in de markt gereduceerd tot 14,1%.

Dat laatste getal lijkt nog steeds een flinke daling, echter de stijging ten opzichte van het dieptepunt mag opmerkelijk worden genoemd, maar liefst 9,2% erbij in minder dan 2 jaar!

Nu is het inderdaad zo dat de gemiddelde verkoopprijs de afgelopen 2 jaar een grillig patroon vertoont. Het is dus mogelijk dat die 9,2% binnen een paar maanden weer tot nul is gereduceerd. Maar zou dat echt gaan gebeuren? Ik vraag het mij af…


(1082 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*