Huizenmarkt Amsterdam ‘oververhit’?


Het is weer zover; in Amsterdam bieden kopers al weer boven de vraagprijs. Zo bericht De Telegraaf vandaag. Zie dit artikel over de huizenmarkt in Amsterdam.
Maar is het ook echt waar? Dat is voor mij nog niet geheel zeker.

Ten eerste staat het artikel in De Telegraaf.
En De Telegraaf publiceert nog wel eens een nep-artikel.

Ten tweede wordt in het artikel een club uit een verdachte hoek geciteerd, namelijk de Makelaarsvereniging Amsterdam. Zijn makelaars dan verdacht? Niet per definitie. Maar wel in deze context. Want makelaars hebben er belang bij dat lezers dit bericht geloven. Want als potentiële huizenkopers denken dat andere potentiële huizenkopers boven de vraagprijs bieden, zijn zij zelf ook geneigd om boven de vraagprijs te bieden. Leuk voor makelaars die immers een percentage van de verkoopprijs vangen.

Lelijk Amsterdam
(Amsterdam kent trouwens zat lelijke plekjes…)

De in het artikel genoemde makelaar spreekt weliswaar over procenten en gemiddeldes, hetgeen enige vorm van gestructureerd onderzoek suggereert, maar er wordt helaas geen enkele bron genoemd alwaar ik de cijfers kan nalezen.

Betekent dat dat het niet waar is? Niet noodzakelijkerwijs.
Maar een artikel in een medium dat soms advertenties vermomt als artikelen, waarin een partij aan het woord komt die er belang bij heeft dat wij dat artikel geloven, en die cijfers noemt zonder dat wij de bronnen kunnen nalezen, zet wel alle denkbare signalen van geloofwaardigheid op rood.

Dan wordt het bijna interessanter om te vertrouwen op getuigen-casuïstiek.
Kortom, wat is op dit moment uw ervaring met het bieden op een koopwoning in Amsterdam?
Biedt u meer dan de vraagprijs?


(1445 views)