Huizenprijzen zakken: gemeenten heffen meer OZB


Vanochtend kopte Nu.nl ‘Meer dure woningen in Nederland’. Er zouden in Nederland steeds meer huizen van 1.000.000 Euro of meer staan. Er waren in 2008 maar liefst 33 procent meer van dit soort dure huizen dan in 2007.

Dit is een nogal raar bericht in een tijd waarin de huizenprijzen al jaren gematigd stijgen of zelfs dalen. Pas aan het einde van de eerste alinea blijkt dat het bericht kolder van de eerste orde is.

Waar het om gaat is dat de Nederlandse gemeenten weer eens de ambtelijk vastgestelde WOZ-waarde van woningen stevig hebben verhoogd. Huizen worden daardoor geen cent meer waard. Het enige gevolg is dat de burger meer belasting mag afdragen aan zijn gemeentebestuur voor een vermeende prijsstijging van huizen die inmiddels al weer goedkoper worden.

De kop van het artikel had dus eigenlijk kunnen zijn: ‘Ondanks daling huizenprijzen verhogen ambtenaren nog steeds de belasting op woningen.’

Deze praktijk doet een beetje denken aan de jaarlijkse vermogensrendementsheffing. U weet wel, de belasting die u afdraagt over de aandelenportefeuille die vorig jaar 50 procent in waarde kelderde. Belasting heffen is op zich prima, maar liever geen onzinheffingen over niet bestaande prijsstijgingen van woningen en aandelen.


(1057 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*