Starters kunnen best een woning kopen


Twee weken geleden publiceerde het wetenschappelijk instituut van het CDA een rapport waarin werd gesteld dat het helemaal niet nodig is om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. De PvdA Tweede Kamer fractie was het hier niet mee eens was. Zij stelde dat huizen in Nederland zo duur zijn dat een startend stel, bestaande uit een beginnende politie-agent en onderwijzer, niet in staat is om een woning kopen.

Dat is natuurlijk lariekoek. Ik zal het even voorrekenen. Een startend politie-agent (schaal 6 BBP) verdient 1.628 Euro bruto per maand. Een startende onderwijzer (schaal LA) verdient 2.162 Euro bruto per per maand. Naast hun vaste salaris krijgen politie-agenten en onderwijzers vakantiegeld en een eindejaarsuitkering waardoor zij per jaar 13 keer hun bruto maandsalaris verdienen. Dit startende stel verdient een gezamenlijk bruto jaarsalaris van 49.270 Euro.

Vrijwel iedere bank of verzekeraar is bereid dit stel een hypotheek van 4,5 keer hun bruto jaarsalaris te verstrekken. En dat betekent in de praktijk een hypotheek van 220.000 Euro. Na aftrek van de kosten kopen kan dus een woning worden gekocht van ruim 200.000 Euro. Wie voor 2 ton geen fatsoenlijk appartement kan vinden moet ook maar eens buiten de grachtengordel kijken!


(1569 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*