Sluit je hypotheek over en verdien duizenden Euro’s


Ja, de hypotheekrentes zijn de afgelopen jaren gedaald tot een historisch zeer laag punt.

Ja, de afgelopen week was in de krant te lezen dat de hypotheekrentes mogelijk weer langzaam aan omhoog zullen gaan.

Geen idee hoe jij de toekomst inschat, maar ik denk dat hypotheekrentes niet heel veel verder zullen dalen. Hoe lager de hypotheekrente is, hoe minder geld de banken er aan verdienen. En uiteindelijk willen die banken gewoon hun zakken vullen, dus die hypotheekrente zullen zij vroeger of later weer omhoog gooien.

hypotheek

Is het dan echt de moeite waard om je hypotheek over te sluiten? Jazeker!
De hypotheekrente ligt in veel gevallen zo’n 2% lager dan 5 jaar geleden.
Dat is netto (na verrekening van de hypotheekrenteaftrek) in de meeste gevallen nog minimaal één vol procent.

De gemiddelde hypotheeksom was 5 jaar geleden circa € 275.000. Wie over zo’n bedrag netto 1% minder rente betaalt, bespaart maar liefst € 2.750 op zijn hypotheekrente. Per jaar!

Natuurlijk willen de banken niet dat je al te veel plezier hebt van je nieuwe hypotheek. Dus zij berekenen je een stevige eenmalige boete voor het oversluiten van je hypotheek. Maar wanneer de resterende looptijd van je rentevaste periode minder is dan 5 jaar dan is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden van oversluiten te onderzoeken!

Een besparing is het eenvoudigste te realiseren bij een aflossingsvrije hypotheek. Zodra je enige vorm van aflossing hebt opgenomen in je hypotheek, waarvan het rendement samenhangt met de hoogte van je hypotheekrente, wordt het iets complexer. Bijvoorbeeld in het geval van een Spaarhypotheek.

Als je een spaarhypotheek hebt dan betaal je iedere maand, jaar in jaar uit, hypotheekrente over het bedrag dat je in het begin hebt geleend. Je betaalt echter ook een premie waarmee je langzaam maar zeker een potje geld opbouwt. Over dat geld krijg je een rentevergoeding die (procentueel) precies even hoog is als de hypotheekrente die je betaalt. Wanneer je nu je hypotheek oversluit en je betaalt vanaf dat moment een lagere hypotheekrente, dan krijg je vanaf dat moment ook een lager rentepercentage over je opgebouwde potje met geld. Als je de opbouw van je geldpotje overeind wilt houden zal je dus een hogere premie moeten betalen. Over het algemeen is de stijging van die premie kleiner dan het bedrag dat je uitspaart. Er blijft ook in dit soort gevallen meestal een interessante besparing over. Maar de hoogte daarvan verschilt per situatie.

Wat zijn op dit moment (mei 2015) de laagste hypotheekrentes?
Voor wie een tijdje niet heeft opgelet kan het schrikken zijn…

Uitgaande van een woning die onder de Nationale Hypotheekgarantie valt, zijn dit de laagste hypotheekrentes voor enkele populaire looptijden:

Variabele rente : 1,90% (Lloyds)
Rente 1 jaar vast : 1,90% (Argenta)
Rente 3 jaar vast : 2,00% (ING)
Rente 5 jaar vast : 2,00% (Argenta)
Rente 10 jaar vast : 2,15% (Argenta)

Waanzinnig, is het niet?
Een overheid die ons een belerend vingertje toesteekt omdat wij te veel zouden lenen heeft met dit soort rentetarieven een lastig verhaal. Vooral ook omdat de Nederlandse overheid zelf zich schijnbaar volkomen achteloos in enorme schulden blijft steken. Nu goed…

Als je woning niet onder de Nationale Hypotheekgarantie valt en je meer dan 95% van de marktwaarde (MW) van je woning moet lenen, dan worden de percentages een stuk hoger.
Maar zelfs dan…:

Variabele rente : 2,35% (ING)
Rente 1 jaar vast : 2,80% (Florius)
Rente 3 jaar vast : 3,04% (Woonfonds)
Rente 5 jaar vast : 2,68% (Munt)
Rente 10 jaar vast : 3,00% (Munt)

Dit zijn allemaal bruto percentages waar de hypotheekrenteaftrek (voor wie dat van toepassing is) nog van af gaat.

Is de resterende looptijd van jouw rentevaste periode minder dan 5 jaar? Ik zou zeggen: waag dan de gok en stap naar je hypotheek-adviseur!


(1111 views)