Werkwijze makelaars moet radicaal op de schop


Vandaag kopt De Telegraaf dat makelaars op dit moment proberen de huizenprijzen overeind te houden door gebruik te maken van verboden prijsafspraken. Makelaars hebben echter al eeuwen een werkwijze die prijsafspraken uitlokt.

Want wat gebeurt er als wij een makelaar inschakelen voor de aankoop van een pand? Die gaat in onderhandeling met de makelaar van de verkoper. En daar bent u helemaal niet bij aanwezig. Beide makelaars krijgen een percentage van de verkoopsom. Hoe hoger de verkoopprijs is, hoe meer geld de kopende en de verkopende makelaar verdienen. Beide makelaars hebben dus belang bij een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Dit is een voor de consument zeer nadelige belangenverstrengeling.

Makelaars profileren zich weliswaar als onafhankelijk, maar zij hanteren een eeuwenoud verkoopmodel dat die onafhankelijkheid zwaar op de proef stelt. Makelaars zouden veel geloofwaardiger zijn wanneer zij een verkoopmodel zouden hanteren dat geen wederzijdse parallelle belangen bevat.

Er zijn diverse modellen voor de beloningstructuur van makelaars denkbaar die dit bezwaar niet kennen. Zo zouden makelaars, zowel kopende als verkopende, voor een vast tarief of een uurloon kunnen werken dat niet gerelateerd is aan de verkoopsom. Ook kan worden gekozen voor een model waarbij de verkopende makelaar een percentage krijgt van de verkoopprijs en de kopende makelaar ook, maar dan omgekeerd evenredig. Dus hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager de beloning voor de kopende makelaar. Dan is er voor de kopende makelaar een reden om de prijs naar beneden te onderhandelen. Die reden ontbreekt nu volledig.

Ook zou de factor tijd een rol moeten spelen in de tariefstructuur van makelaars. Want het huidige systeem moedigt de makelaar op geen enkele wijze aan om zijn werk snel te doen. Indien een makelaar maanden niets doet en het huis aan een toevallige belangstellende wordt verkocht, krijgt hij nog steeds duizenden Euro’s uitbetaald. En maanden wachten op een koper kost de klant kapitalen aan dubbele maandlasten. Dus eigenlijk zou de courtage van de makelaar na iedere maand dat het pand niet is verkocht bijvoorbeeld met 20 procent moeten afnemen. Als een makelaar na een half jaar nog niet heeft verkocht zou het recht op vergoeding moeten vervallen.

Maar het beste is misschien om helemaal geen makelaar te gebruiken. Zeg zou zelf, wat voegen die lui nu voor waarde toe? De geringe toegevoegde waarde die ze leveren is absoluut niet de absurde makelaarstarieven van duizenden Euro’s waard.


(2366 views)

4 Comments on Werkwijze makelaars moet radicaal op de schop

  1. de toegevoegde waarde van een makelaar zit in de beleving van de opdrachtgever. iemand die alles prima overziet en voldoende juridische kennis heeft op het gebied van onroerend goed kan prima alles zelf regelen en zal dus geen enkele toegevoegde waarde zien naast de onmisbare marketing.

    iemand die geen idee heeft wat er bij komt kijken zal graag zijn sores uit handen geven. Of een makelaar echt hard werkt voor de courtage is meer een gewetens kwestie. De meeste makelaars zullen er alles aan doen om een woning verkocht te krijgen. Voor de verkopende makelaar is de factor tijd namelijk wel belangrijk. Veel huizen te koop hebben en niets verkopen levert uiteindelijk een (zakelijk) probleem op. Een goede doorloopsnelheid is van belang een makelaars kantoor

  2. Administrator // November 21, 2009 at 11:39 pm //

    Bedankt voor uw commentaar. Altijd goed wanneer iemand uit de branche zelf ook iets van zich laat horen. Verontschuldigingen voor de late plaatsing van uw bericht. Ik ontvang dagelijks massa’s spam en het kost mij enige inspanning om de echte reacties daar uit te filteren.

    Hans

  3. Aan de stijl en inrichting is wel te zien dat het niet om een morden huis gaat . Maar hier spreekt uiteraard wel een stukje ervaring in foto’s kijken Helaas kom ik deze situatie ook te vaak tegen waarbij de makelaar aangeeft dat hij invalt voor een collega. Kom dan 10 min eerder en loop even door de woning heen. En lees even de brochure/aantekeningen van de collega door zodat je het huis wel kunt presenteren aan een gegadigde en eventueel zijn aankoopmakelaar.Gordijnen en luxaflex openen is ook al zo’n voorbeeld, laat het licht in huis binnen.Aan de andere kant snap ik wel dat ze niet in de verkoop tekst gaan vermeldden wat er aan de woning eventueel moet gebeuren. Smaken verschillen heel erg en bij een woning als deze kom je toch op de locatie en het huis zelf af. Uiteraard bepaalt een keuken wel een stukje van de waarde maar op deze bedragen maar heel weinig => als voorbeeld.Dit voorbeeld geeft maar weer aan dat een goede aankoopmakelaar prettig is zodat hij voor jou de bomen door het bos kan zien.

  4. Dit is een behoorlijk ejigiednze weergave, soms waar maar meestal ligt dit niet zozeer aan de groep’ makelaars, maar aan het individu zelf, de makelaar.Wie heeft die makelaar geselecteerd? De verkoper zelf toch? Ga als verkoper dan ook beter te rade bij wat de makelaar wel/niet voor u gaat doen, hoe gaat die dat doen en op welke wijze wordt u daar gedurende het volledige proces over geinformeerd?Ook voor het aankoopproces geldt exact hetzelfde. Wanneer u transparantie wenst, vraag/eis dat dan van uw makelaar. Ten slotte betaald u de rekening, dan wilt u toch wel waar voor uw geld?ps- er zijn meer makelaars dan alleen NVM hoor

Leave a comment

Your email address will not be published.


*