Zijn koophuizen onbereikbaar voor starters op de woningmarkt?


huis

Ruim 20 jaar geleden verliet ik het ouderlijk huis en was ik starter op de woningmarkt. Maar een huis kopen was er absoluut niet bij. Eerst werd er gestudeerd om een solide basis te creëren voor het latere inkomen. Dat werd dus eerst een zolderkamer huren. Pas rond mijn 30e jaar hadden wij in de ogen van onze bank voldoende financiële armslag voor het verkrijgen van een hypotheek. We konden eindelijk een woning kopen. Dat was geen luxe vinex-paleis, neen, integendeel. We betrokken een uitgewoond appartementje op de hoogste verdieping van een Haags portiek. Er zaten gaten in de plafonds, de douche zat in een voorraadkast en centrale verwarming was er niet. Een tuin? Vergeet het maar. En daarmee hoefden wij ons zeker niet te beklagen. Want onze ouders hadden het op die leeftijd zeker niet beter.

De huidige generatie tweeverdienende starters lijkt het het in een aantal gevallen minder slecht te hebben. Talloze van mijn 10 jaar jongere collega’s kopen reeds in de eerste jaren van hun werkzame leven luxe rijtjeshuizen in prachtige nieuwbouwwijken. Compleet met eigen parkeerplaats, spachtelputz wanden en hoekbad met bubbeltjes. En verbeeldt u niet dat dit zeer kapitaalkrachtige rijkeluiskinderen zijn. Mijn collega’s en ikzelf hebben normale banen en worden beloond in gangbare ambtelijke salarisgroepen. Toch ligt het op onze weg om zeer fatsoenlijk te wonen. Dat huizen onbetaalbaar zijn zie ik dus vaak niet terug in mijn omgeving.

Natuurlijk is het als alleenverdiener moeilijker en zal je waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een appartement. En er zullen altijd mensen zijn die vanwege hun inkomenssituatie (bijvoorbeeld bijstand) geen hypotheek krijgen. Ook zijn er plekken, zoals de omgeving van Amsterdam en Utrecht, waar koopwoningen aanzienlijk duurder zijn dan in de rest van het land. Maar het staat een ieder vrij om zijn heil ergers anders te zoeken. Voor de gemiddelde Nederlander lijken er vooralsnog meer dan voldoende koopwoningen beschikbaar.


(1365 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*