Kinder-TV maakt kinderen bang


nijntje

Kinderen kennen weinig angst. Althans, niet van zichzelf.
Bang zijn leren zij vooral van volwassenen.

Vaak is dat verstandig.
Je kunt een kind maar beter leren een beetje voorzichtig om te gaan met gevaarlijke situaties.

Maar kinderen aanleren om bang te zijn voor onzin, daar heb je als kind en ouder vooral last van.
Dus dat doe je maar liever niet.

Helaas zijn er op TV veel kinderprogramma’s die uw en mijn kinderen vanaf zeer jonge leeftijd allerlei idiote angsten aanpraten. Wie denkt zorgeloos zijn peuters te kunnen laten kijken naar Mega Mindy, Kabouter Plop, Piet Piraat of zelfs Sesamstraat of Nijntje komt bedrogen uit.

‘Slaap zacht, slaap zacht, Mega Mindy houdt de wacht’.
Een lieftallig liedje gezongen door de bekende Vlaamse roze-gemaskerde heldin klinkt uit de speakers van mijn TV.
Mooi, denk je. Hier is mijn kind wel even zoet mee.
En met een gerust hart ga je verder met het vouwen van de was.

Hoewel…

Waarom zou Mega Mindy de wacht moeten houden?
Wat is er toch gaande dat zij een oogje in het zeil moet houden?

Wel, de premisse van het liedje is dat een in een tent gelegen kleutertje bang is voor spoken en monsters die zich achter de gordijnen en in de kast kunnen bevinden. Gelukkig is Mega Mindy snel ter plekke om uit te leggen dat spoken en monsters niet bestaan. En als ze tòch zouden bestaan maakt Mega Mindy uiteraard korten metten met het gespuis.

Kennelijk hebben de makers van dit TV-programma een boodschap willen propageren die kinderen gerust moet stellen. Helaas gaan zij daarbij voorbij aan een fundamentele communicatie-wet: het is de eerste indruk die telt.

Wat bij kinderen blijft hangen is: bang zijn voor spoken en monsters. De latere nuancering dat die onzin niet bestaat is niet aan ze besteed.

Daarin verschillen kinderen eigenlijk niet van volwassenen. Als ik u een paar keer achter elkaar indringend aangeef dat Mark Rutte absoluut geen homoseksueel is dan blijven bij u twee kernbegrippen hangen: “Mark Rutte” en “homoseksueel”.

Terug naar de kindertelevisie.

De kinderen die nog nooit hebben gehoord van ‘spoken en monsters’ weten dankzij Mega Mindy dat zij er bang voor moeten zijn.

Onlangs zag ik een aflevering van Sesamstraat waarin kinderen wordt geleerd om bang te zijn in het donker. Sterker nog, onder je bed kan een krokodil liggen. Zie het fijne filmpje hieronder.

De nuancering in de laatste seconden van het liedje dat de krokodil eigenlijk een knuffel van Tommie is die ook in bed wil kruipen komt veel te laat. De schade is al lang geleden en uw kinderen zijn voortaan bang voor wat er onder hun bed kan liggen.

Zelfs bij Nijntje zijn uw kinderen niet veilig. Ik heb de DVD “Nijntje De Film” in huis. In het laatste kwartier willen de makers van dit product kennelijk het begrip “bang zijn” bespreekbaar maken. Er is vast een aanzienlijke stroom pedagogen die dit verstandig vindt. Op de DVD passeren echter allerlei angsten waar mijn kinderen nog nooit van hadden gehoord. Heel fijn dat Nijntje er voor zorgt dat mijn kinderen nu weten dat je bang kunt zijn voor hoogtes, het donker en snelheid.

Kikker maakt het helemaal bont. Die is overal bang voor. Probeer alstublieft de onderstaande aflevering nooit aan uw kinderen te laten zien. Want als u uw kind fatsoenlijk heeft opgevoed, zonder praatjes over spoken en monsters, dan zorgt Kikker er voor dat uw kinderen aan het twijfelen slaan over het bestaan van dit soort onzin. Er is een kans dat dit fijne filmpje flink wat schade aanricht.

Wie bedenkt toch dit soort onzin? Houd daarmee op! Maak liever normale kindertelevisie over alledaagse zaken die gewoon bestaan! Dit soort gepruts creëert onnodige angsten voor niet bestaande flauwekul!

Update 25 april 2014.
Vanochtend bij Sesamstraat, een fijn liedje dat kinderen op het idee brengt dat je bang kunt zijn voor de kapper. Mijn kinderen wisten niet eens dat dat kon. Maar nu dus wel…

Verder was er vanochtend nog een kinderprogramma dat Ringelsingel 19 heet en dat wordt ingesproken door Paul de Leeuw. Daarin zit een meisje waarvan voortdurend wordt vermeld dat zij een rood hoofd krijgt als iedereen naar haar kijkt. Houd daar toch mee op! Nu moet ik weer aan mijn kinderen uitleggen dat je kennelijk zoiets kunt hebben als angst voor in de aandacht staan.


(1281 views)