10 Voordelen van vakantie in Nederland


Als kind ging ik vaak met mijn ouders op vakantie in Nederland. U weet wel, in een caravan of bungalow op De Veluwe. Zodra je tiener bent is dat geen verhaal naar je klasgenoten. Dus zeurde ik mijn ouders net zolang de oren van het hoofd totdat zij instemden met een vakantie naar de Franse Alpen. Dat maakte zoveel indruk op mij dat het hek van de dam was. Vanaf dat moment wilde ik zo vaak en zo ver mogelijk naar het buitenland reizen.

Allemachtig, wat heb ik veel exotische plekken op de wereld bezocht. En allemachtig wat was dat mooi en interessant.

Zo mooi en zo interessant, dat ik de vele ongemakken voor lief nam. Want ieder land buiten Nederland is òf bloedheet òf stervenskoud. In de meeste exotische oorden kan je geen klap verstaan van wat al die lieve mensen zeggen en is het lezen van een eenvoudige dienstregeling van een bus een onmogelijke opgave. Vliegende en kruipende beesten bevolken je tent of hotelkamer. Wat er op je bord ligt is onherkenbaar. En als je pech hebt, hebben die laatste twee punten iets met elkaar te maken.

Mede vanwege dit soort ongerief heb ik 5 jaar geleden Nederland als vakantieland herontdekt.

Namiddag aan het Veluwemeer
Uitzicht over het Veluwemeer…

Maar al snel bleek dat je helemaal geen probleem hoeft te hebben met gebakken kakkerlakken of gefrituurde maden om liever in Nederland te blijven. Want vakantie in Nederland heeft zoveel voordelen dat ik ieder ander land volledig in zijn waarde kan laten.

De wereld is mooi. En Nederland is een van de pareltjes van onze planeet. Daarom geef ik je vandaag 10 voordelen van vakantie vieren in Nederland!

1) Nederland is ontzettend mooi

Nederland heeft een aantal opzienbarend mooie historische steden. Natuurlijk zijn er wereldberoemde plaatsen zoals Amsterdam, Delft en Leiden. Maar ook de in het buitenland minder bekende plaatsen zoals Groningen, Den Bosch en Maastricht zijn werkelijk prachtig. Maar dat wist u al lang. Wat u misschien niet wist, is dat Nederland een groot aantal verborgen schatten kent. Die moet u echt zien om te geloven wat u al die tijd heeft gemist. Plaatsen zoals Elburg, Kampen, Deventer en Zutphen zijn stuk voor stuk juweeltjes. En veel van u zijn er misschien nog nooit geweest. En dan heb ik nog niet eens de prachtige natuurgebieden en het onbedorven platteland genoemd. Wie liever voor modern gaat, en een paar jaartjes niet in Rotterdam is geweest, zal zijn ogen uitkijken in de Maasstad. Nederland kent zoveel mooie plekken dat een mensenleven te kort is om ze allemaal te bezoeken en ervaren. Ik raad u aan om er zo veel als mogelijk te zien!

2) Nederland is niet duur en weinig corrupt

In Nederland kunnen wij geweldig klagen over prijzen. Wij vinden alles te duur.
Toch valt dat voor de vakantievierder behoorlijk mee.
Want in het laagseizoen boek je een lang weekend in een luxe bungalow soms voor nog geen 100 Euro.
Wie een week pakt hoeft soms maar 150 Euro af te tikken.
Say what…? Dat is goedkoper dan wonen!
Het aardige van Nederland is dat de prijs die op de factuur staat meestal ook de prijs is die je betaalt.
Je krijgt achteraf geen gezeur over een toeslag voor je borden, bestek of tafellaken.
Het feit dat Nederland zo weinig corruptie kent vertaalt zich naar een behoorlijk open en eerlijke manier waarop de toeristenbranche omgaat met haar klanten.

3) Nederland is veilig en schoon

Ja, dat is zo.
Natuurlijk kennen veel Nederlandse steden buurten waar u en ik liever niet wonen.
Maar echte no-go-areas kennen wij niet in Nederland.
Er is, zelfs in de grote steden, relatief weinig criminaliteit op straat.
Ook is de lucht-, water- en bodemvervuiling in Nederland gering in vergelijking met veel buitenlanden.
Dat is wel zo’n prettig idee wanneer je een duik wil wagen in dat meertje of je kinderen op dat strandje in de grond staan te wroeten.

Rotterdam Maastoren
Rotterdam; fascinerende mix van oud en hypermodern…

4) Minder reistijd

Regelmatig vier ik vakantie in het midden van het land. Vooral de randen van de Veluwe kunnen mij bekoren. Als ik buiten de spits rijd ben ik in veel gevallen binnen anderhalf uur op mijn bestemming. Vanuit de Randstad naar de gebieden rond de Utrechtse Heuvelrug? Reken op maximaal een uur rijden. Zo bespaar je massa’s tijd en kom je niet uitgeput op je bestemming aan.

5) Minder vervuiling door kortere afstanden

Vakantie, het is ons allemaal van harte gegund. Alleen jammer van al die milieuvervuiling die we ermee veroorzaken. U raadt het al; wie in Nederland blijft veroorzaakt maar een fractie van de milieuvervuiling die andere toeristen produceren. En wel zo sportief, die vervuiling wordt niet achtergelaten aan de andere kant van de wereld maar in ons eigen achterland. Zo blijven wij ons goed bewust van de gevolgen van ons eigen handelen.

6) Lekker vaak op vakantie

Juist doordat de reistijden zo kort zijn en mede daardoor de kosten van vakantie in eigen land laag blijven, is het goed haalbaar om jaarlijkse meerdere keren (kort) op vakantie te gaan. Zelf probeer ik 5 tot 10 keer per jaar een lang weekend, midweek of week er op uit te trekken. Bij elkaar kost dat ongeveer even veel als 1 keer op wintersport gaan.

7) Geen taalbarrière

Hoewel het zeker zijn charme heeft om in het buitenland omringd te worden door mensen die een exotische taal spreken, is het heel erg praktisch om tijdens je vakantie geen enkele taalbarrière te ervaren. Op je gemak in je eigen taal een menukaart lezen èn direct begrijpen, om vervolgens probleemloos de gewenste lekkernij in je eigen taal te bestellen. Wel zo handig. Een beetje extra slagroom, geen rode peper, liever toch zonder melk, bij voorkeur geen bieslook, enzovoort, tijdens je vakantie in je eigen land kun je je altijd en overal probleemloos verstaanbaar maken.

Platteland rondom Zuidlaardermeer
Platteland rondom Zuidlaardermeer; ook bij hoogzomer vrijwel geen toerisme…

8) Goede voorzieningen

Jawel; wegen, openbaar vervoer, winkels, medische voorzieningen, restaurants, hotels, musea, parken, speeltuinen, zwembaden, enzovoort, zijn in Nederland in de regel schoon en heel. Het werkt allemaal en je kunt het tijdens je vakantie allemaal zonder risico’s voor je gezondheid gebruiken. De voorzieningen in Nederland hebben over het algemeen een behoorlijk hoog niveau.

9) Nederland is niet te vol en niet te leeg

Hoewel veel mensen ons land ‘vol’ vinden, is er natuurlijk nog enorm veel lege ruimte in Nederland. Je kunt op een zomeravond kilometers rond het prachtige Zuidlaardermeer (Groningen) fietsen vrijwel zonder mensen tegen te komen. Zelfs midden in het hoogseizoen. Ook de Drentse heidegebieden zijn geweldig mooi en vaak vrijwel uitgestorven op enkele rustzoekers na. Het zelfde geldt voor bijvoorbeeld het platteland van Midden-Limburg, grote delen van Zeeland en de bosrijke streken onder Eindhoven (De Peel). Wat je hier echter wel tegenkomt zijn kikkers, hazen, herten, vossen, zwijnen en vogels. Nederland kent zowaar een behoorlijke hoeveelheid ‘wildlife’. Aan de andere kant is geen enkele plek in Nederland zó afgelegen dat je er echt kunt stranden. Binnen maximaal een uur lopen kun je altijd mensen vinden. Dus rust genoeg, maar altijd is de bewoonde wereld nabij.

10) Goed voor onze eigen economie

Wanneer ik dit schrijf verkeert Nederland in een steeds dieper wordende economische recessie. Vakantie in het buitenland is leuk, maar door geld uit te geven in het buitenland exporteren wij welvaart. Als het onze bedoeling is om hulpbehoevende mensen in arme landen van een inkomen te voorzien is dat natuurlijk prima. Maar in de moeilijke economische tijden is er veel voor te zeggen om ons geld binnen eigen land te laten circuleren. Met geld dat wij in Nederland uitgeven steunen wij het inkomen van Nederlandse ondernemers en werknemers. Die mensen kunnen daardoor weer spullen kopen bij uw bedrijf of organisatie. Van het geld dat zij door uw vakantie in eigen land verdienen, kunnen zij weer meer belasting betalen, zodat onze overheid minder hoeft te bezuinigen.


(2854 views)