Barcelona: De achterkant van een wereldstad


In 1990 maakte ik met een groep studenten en docenten van de TU Delft een studiereis naar Barcelona. Het onderwerp van studie werd gevormd door de architectonische en stedenbouwkundige hoogstandjes van Barcelona. Barcelona stond en staat nog steeds bekend als het centrum van de moderne Spaanse en zelfs Europese stedenbouw. Als een van de weinige Europese metropolen is Barcelona ontworpen in een grid structuur. Daarbij beschikt Barcelona over een groot aantal gebouwen dat ontworpen is door de wereldberoemde architect Antoni Gaudi.

Maar de architectonische en stedenbouwkundige hoogstandjes beslaan zelfs in Barcelona een relatief klein deel van de stad. Het grootste deel van Barcelona is gewoon een stad zoals er honderden over de hele wereld zijn. Sterker nog, een belangrijk deel van Barcelona heeft een betrekkelijk armoedige uitstraling die een gelijkenis oproept met de metropolen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie.

Barcelona

Juist deze minder fortuinlijke achterkant van Barcelona had direct mijn belangstelling. Terwijl mijn reisgenoten Barcelona doorkruisten, hongerig op zoek naar het zoveelste Gaudi project, bleef ik steeds hangen bij grauwe steegjes, vervallen viaducten en vervuilde ringwegen. Ik heb tientallen foto’s gemaakt van de gribus die Barcelona ook is. Mijn goedkope fotocamera was niet in staat fatsoenlijk te belichten waardoor mijn foto’s extra morsig werden. Hier ziet u enkele voorbeelden van de manier waarop ik Barcelona in 1990 heb vastgelegd. Niet bepaald de gestolde droom van een gemiddelde architectuurstudent.

Barcelona

Barcelona


(1215 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*