Berlijn: De Berliner Dom


Ik denk dat ik Berlijn een keer of 10 heb bezocht. Vrijwel alle keren heb ik de moeite genomen om een blik te werpen op de zeer indrukwekkende Berliner Dom. Enerzijds oogt de op het “Museum Insel” gelegen Berlijnse dom rijk en weldadig gedetailleerd. Anderzijds heeft de dom van Berlijn een belangrijk deel van de afgelopen 50 jaar een tamelijk verwaarloosde indruk gemaakt.

Berliner Dom

De Berlijnse dom is uiteraard slachtoffer geworden van de 2e Wereldoorlog. Daarna viel de dom van Berlijn onder communistisch bewind. En de communisten investeerden relatief weinig geld in religieuze gebouwen. Zelfs de fraaie dom van Berlijn moest het ontgelden en heeft decennia lang in vervallen staat verkeerd. Daarbij heeft de jarenlange invloed van vervuilend verkeer de Berlijnse Dom weinig goed gedaan.

Berliner Dom

Ondanks geldgebrek begon de Oostduitse regering in 1975 met een ingrijpende restauratie en reconstructie van de Berlijnse Dom. Pas in 1992 werd de Berlijnse Dom weer geopend. Anno 2007 staat de Berlijnse Dom er relatief goed bij. Toch is het nooit gelukt om de sporen van vervuiling en verval volledig te verwijderen. Desondanks is de Berliner Dom een van de meest indrukwekkende kerken van Duitsland.

Berliner Dom


(3569 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*