Stedentrip naar Brussel


Enige tijd geleden heb ik een stedentrip gemaakt naar Brussel.
Wat is dat toch een mooie stad…

Vanaf mijn woonplaats Zoetermeer ben je met de auto in minder dan 2,5 uur tijd in deze bruisende metropool.
Met de trein is dat nog iets sneller. Volgens de dienstregeling van de NS rijd je vanaf Rotterdam Centraal in minder dan 2 uur naar station Brussel-Zuid.

Auto en trein hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. Ik ging met de auto naar Brussel. Die rit van 2,5 uur is prima te doen als bij Antwerpen de ringbaan niet dicht zit. Voor mij verliep het verkeer voorspoedig. Maar het autoverkeer in het centrum van Brussel zelf is, zeker in de spits, ondoenlijk en niet te vergelijken met de verkeersdrukte in de grote Nederlandse steden. Vooral de marktdagen zijn berucht om hun files die het hele centrum in Brussel platleggen.

Bruxelles at night photo brussels-rue-jardin-botanique-001_zps15403abe.jpg
Brussel heeft absoluut de looks van een echte metropool!

En dan moet je nog je auto zien te parkeren. Binnen een straal van vele kilometers vanaf het centrum dient er in Brussel vrijwel overal betaald te worden om op straat te parkeren. En zelfs die betaalde plaatsen zijn schaars. Er zijn in het centrum van Brussel wel parkeergarages maar in mijn optiek te weinig. De parkeergarages die ik in Brussel heb gebruikt waren in ieder geval allemaal propvol. En welbeschouwd heb je in het centrum van Brussel geen auto nodig. Vrijwel alle high-lights zijn redelijk te belopen. Alleen het beroemde Atomium staat ver buiten het centrum. Maar dat is eigenlijk maar een lelijk ding.

Als je met de trein naar Brussel reist heb je die problemen niet. Je moet dan wel eerst naar een van de stations reizen waar de internationale trein naar Brussel stopt (Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal). En afhankelijk van de plek van je hotel zul je vanaf Brussel-Zuid (Bruxelles-Midi genaamd), Brussel Centraal of Brussel Noord nog lopend, met de taxi of met het openbaar vervoer verder moeten. Je hebt dan niet je eigen vervoer bij je, maar ook niet de zorg voor het vinden van een parkeerplaats en het betalen van dure parkeertickets. Ik ging dus met de auto maar ga volgende keer liever met de trein.

Eigenlijk is het vreemd dat Brussel vaak over het hoofd wordt gezien als bestemming voor een stedentrip.
Want Brussel is dichtbij, heeft fantastische winkels en restaurants en vormt de zetel van tientallen internationale instellingen. Hierdoor wordt het centrum van Brussel bevolkt door een mix wereldburgers die de stad enorm veel uitstraling geeft.

Een van de grootste troeven van Brussel is De Grand Place, een van de mooiste marktpleinen van Europa.
Alleen het zien van de Grand Place is in mijn optiek een dagtocht naar Brussel waard.
Overigens is er veel meer in Brussel te zien, dus tijdens een lang weekend hoe je je ook niet te vervelen.

De Grand Place is wat mij betreft het absolute hoogtepunt van ieder bezoek aan Brussel.
Geen enkel ander marktplein in de Benelux kent zulke prachtige historische panden die zo goed bewaard zijn gebleven.
Vooral op zomeravonden is een wandeling op de Grand Place in Brussel een sprookjesachtige ervaring.
Zie de onderstaande foto die ik de afgelopen zomer heb gemaakt.


(KLIK OP DE FOTO VOOR EEN FRAAIE VERGROTING!)

Brussel, de hoofdstad van België (het landje dat weliswaar nog kleiner is dan Nederland, en nog minder inwoners en een kleinere economie heeft dan Nederland) is toch eigenlijk net iets méér metropool dan ons eigen Amsterdam.

Want Brussel is in feite een stedelijk ‘waterhoofd’; de stad is relatief groot in vergelijking met het moederland waarin het ligt. Het stedelijk gebied van Brussel heeft ruim 2 miljoen inwoners op een totaal van 11 miljoen belgen. Daarmee woont bijna 20% van de Belgen in de agglomeratie Brussel. Amsterdam is in absolute en relatieve zin veel kleiner (Circa 1 op 10 Nederlanders woont in de agglomeratie Amsterdam.)

Bruxelles - Grand Place photo Brussel-0011000X750_zps8b8cce7a.jpg
(Geveldetails aan de Grand Place)


(1726 views)