los angeles tent city

Los Angeles: De lelijkste stad ter wereld?

In 2004 bezocht ik de westkust van de Verenigde Staten. Een van de hoogtepunten van de reis was een verblijf in Los Angeles. Waarom is Los Angeles zo bijzonder? Vooral omdat de beroemde wereldstad Los Angeles, met zijn verheerlijkte sprookjeslocaties zoals Beverly Hills en Hollywood, eigenlijk niet eens een echte stad is.

Schrijnende situatie in Los Angeles; duizenden mensen leven in tenten op straat omdat ze geen huis hebben.

Het inwonertal van Los Angeles is indrukwekkend maar niet uniek. Met 10 miljoen inwoners behoort Los Angeles nog niet eens tot de top tien van volkrijkste steden ter wereld. Toch staat Los Angeles bekend als de op één na grootste verstedelijkte zone ter wereld. Dat heeft te maken met de enorme fysieke omvang van de stad. Los Angeles heeft een langgerekte vorm en strekt zich uit over een lengte van 100 km (alleen Tokyo is groter).

Maar een echte stad is LA nooit geweest. Er is eerder sprake van een aaneengesloten urbane zone, gevormd door een paar honderd relatief kleine dorpen en stadjes die naar elkaar toe zijn gegroeid. Hierdoor ontbreekt een echt stadscentrum en is het ruimtegebruik buitengewoon inefficient. Om het transport tussen al die dorpen en stadjes mogelijk te maken is een plomp netwerk van highways aangelegd die zonder pardon woonwijken in het hart doorkruisen.

Mede door de grote afstanden richt LA zich volledig naar de behoeftes van de automobilist. De ‘stad’ is bezaaid met fast-food drive-ins, goedkope (en vooral slonzige) motels en terreinen die volgestouwd zijn met tweede hands auto’s die we in Europa niet eens willen hebben als ze nieuw zijn. Het resultaat is dat LA een van de lelijkste steden ter wereld is geworden.

.Update 3 januari 2021:

Helaas wordt Los Angeles ook steeds meer een stad vol schrijnende armoede. Duizenden mensen leven er in tenten op straat omdat ze geen huis kunnen betalen. Overigens is dit verschijnsel vooral de laatste 5 jaar al lang niet meer beperkt tot Los Angeles. In vele steden rukken de ‘tent cities’ op. Laten we hopen dat het in Europa nooit zover zal komen.


(1835 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.