Met de trein, maar dan leuk…


Ik ben in de gelukkige omstandigheid regelmatig in Duitsland met de trein te reizen.

Duitse treinen rijden op tijd, zijn comfortabel, zien er netjes en schoon uit en rijden in veel gevallen razendsnel.

Het publiek dat er in zit is over het algemeen prima volk.
Ik denk dat Duitse Tokkies voor de Mercedes 190D kiezen.
Misschien komt dat doordat in Duitsland op sommige trajecten 3 of 4 keer je kaartje wordt gecontroleerd en de politie met regelmaat komt buurten om te kijken of alles naar wens is van de fatsoenlijke mens.

Leipzig Hauptbahnhof
Een van de topbestemmingen van de Duitse hogesnelheidslijn: Leipzig

Vooral de snelheid van Duitse treinen valt op.
De Duitsers hebben, evenals alle andere West-Europese landen die er toe doen (Frankrijk, Engeland, Spanje, Italië) een netwerk van hogesnelheidslijnen die de echte steden met elkaar verbinden.

Deutsche Bahn noemt dat de ICE, en dat staat voor Intercity Express. Op de onderstaande plattegrond staan de ICE-verbindingen waarbij het vooral lachen is op de gele en rode trajecten.
ICE netwerk

Wie van Berlijn naar Hamburg reist zit op een blauwe lijn. De afstand van iets minder dan 300 kilometer wordt in 1 uur en 40 minuten overbrugd. Het betekent dat die trein op vrijwel alle stukken buiten de steden dik 200 kilometer per uur sjeest.

Ook de rit van Berlijn naar Leipzig voltrekt zich volgens dit principe. Naar Hannover wordt het nog fraaier omdat op dat traject langdurig de 250 km/u wordt aangetikt. Bij Wolfsburg gaat het even in de vertraging zodat je je daar kunt vergapen en een van de industriële wereldwonderen; Autostadt, het pretpark en het fabrieksterrein van Volkswagen,

Mijn favoriete traject is de verbinding tussen Keulen en Frankfurt am Main.
De ICE knalt hier door tot 300 km/h.

Wie dat met de auto doet is een suïcidaal stuk ongeduld. Maar met de ICE mag je dit soort asociale snelheden gewoon beleven met een cappuccino en een sandwich binnen bereik. Met de complimenten van de altijd correcte catering van Deutsche Bahn.


“Dang!” Van Keulen naar Frankfurt met 289 kilometer per uur! Dat is pas een hogesnelheidslijn!

Terwijl je langs de A3 zoeft van de ene wereldstad naar de andere, en hitsige Audi’s en BMW’s passeert alsof ze stil staan, vraag je je natuurlijk af; waarom kan zoiets niet in Nederland? Waarom rijden die Nederlandse treinen zo sloom, waarom zijn ze zo vaak te laat, waarom moet ik mijn coupé delen met luidruchtige lomperikken en waarom blijven mijn schoenen aan de vloer plakken? Nederland is toch nummer 1 in transport en logistiek?

‘For crying out loud’; hevel ProRail en de NS in een handzaam pakketje over naar Deutsche Bahn en haak subiet aan op het ICE-netwerk met alles dat daar bij hoort!


Alles wat op de snelweg onder de 200 rijdt, lijkt vanuit de ICE stil te staan…


Snel is goed. De ICE is cool


Meer ‘speed pron’


Door Youtube ‘gecorrigeerde’ video, want het origineel was te schokkerig voor u. Na ‘correctie’ door Youtube ziet uw video er uit als gefilmd door een transparant bubbelbad. Geen aanrader.


(1476 views)