Krant hoort thuis in museum


Al meer dan 10 jaar koop ik geen kranten meer. Ze zijn te duur, te vervuilend en te weinig functioneel. Ik haal mijn nieuws van het Internet. Het is goedkoper, schoner en biedt veel meer mogelijkheden. Is het tijd om de kranten-industrie op te heffen?

krant

De bazen van de krantenindustrie vrezen inmiddels voor hun baantjes. Daarom hebben ze cultuurminister Plasterk om hulp geroepen. Deze heeft in januari 2009 de ‘Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers’ in het leven geroepen. Beter bekend als de ‘Commissie Brinkman’.

Zoals uit haar naam blijkt, was het de taak van de commissie om voorstellen te doen voor innovatie in de krantenindustrie. Vandaag openbaarde de commissie haar voorstellen. De commissie adviseert een belasting te heffen over Internetgebruik. Die belasting moet in de zakken van de krantenbazen vloeien. De Commissie Brinkman vindt dit kennelijk innovatief. Ik vind het achterhaald gepruts. Het geforceerd in stand houden van bedrijfstakken die niet rendabel zijn leidt meestal tot ellende. Zie de Amerikaanse autoindustrie en de Nederlandse scheepsbouw. Kennelijk wil de Commissie Brinkman die kant op.

De toelichting die de Commissie Brinkman op de Internet-belasting geeft is bespottelijk. Zo’n heffing zou nuttig zijn omdat het de samenleving ervan zou doordringen dat nieuws vergaren geld kost.

Ten eerste was het helemaal niet de taak van de Commissie Brinkman om Nederlanders te onderwijzen over de kosten van nieuwsvergaring. Ten tweede weten we al lang dat kranten maken geld kost. Te veel geld zelfs. Dat is nu juist de reden waarom consumenten die dure kranten niet meer willen kopen.

Ten derde gaat dit onvervalste stukje Hollandse betutteling volledig voorbij aan het feit dat online nieuwsmedia ook kosten maken. Denkt de Commissie Brinkman soms dat in de Internetbranche gratis wordt gewerkt? Dat het publiek meestal niet betaalt voor online nieuws komt doordat online media een veel moderner en slimmer business model hebben dan de traditionele kranten. Online wordt geld verdiend met advertenties die vele malen beter uitgevoerd, getimed en getarged worden dan het ouderwetse dubbele kolommetje in een krant.

Daarbij vangen online media hun klanten in slimme marketingconcepten, zoals nieuwsbrieven, polls en deelname aan sociale netwerken. Het nieuws is misschien wel gratis, maar de lezer betaalt voor gerelateerde producten of levert als tegenprestatie informatie. Dat, beste heer Brinkman, is innovatie. En de door uw commissie voorgestelde Internet-belasting bestraft die innovatie.

Het ‘Genootschap van Hoofdredacteuren’ is ondertussen enorm blij. Als de Internet-belasting doorgaat krijgen zij straks gratis geld dat wordt gepikt bij online concurrenten. Ik ben benieuwd wat Euro-commissaris Kroes van deze door de overheid opgelegde concurrentievervalsing vindt.

Maar het zou zomaar kunnen dat zij niet ingrijpt. Want de onzinnige Internet-belasting is onderdeel van een achterhoedegevecht dat niet kan verhullen dat de gedrukte krant zoiets is als een kolenkachel of een typemachine. Een leuk nostalgisch object dat over 20 jaar nog maar op één plek in zijn element is: het museum. Misschien moet de Commissie Brinkman overwegen om ook in die richting te verkassen.


(2224 views)

1 Comment on Krant hoort thuis in museum

  1. Hear Hear!…

    De beste kritische analyse die ik gezien heb..
    Je publiceert zoiets toch wel ergens anders nog he?
    Doen hoor! :)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Onderzoeksplan tussenproduct « Ms. Trendswatchers

Comments are closed.