Toen en nu: Love hurts – NazarethWie zoals ik midden ’40 is, heeft de conceptie van ‘Love Hurts’ van de Schotse popgroep Nazareth in zijn jeugd meegemaakt.

Love Hurts was weliswaar een cover van een origineel uit 1960 (Everly Brothers), maar door de vertolking van Nazareth in 1976 werd het lied pas echt wereldberoemd.

Neem eens de moeite om een minuutje van de bovenstaande clip te beluisteren en je begrijpt mijn verwondering over de stem van lead-singer Dan McCafferty. Of liever: wacht even tot partner en kinderen de deur uit zijn en probeer onder de douche het stemgeluid van McCafferty te imiteren.

Je zult merken dat hoe het ook klinkt, je houdt het maar een paar seconden vol.
Iedere poging van mij leidt er toe dat ik direct een doos Strepsils moet aanschaffen om de schade een beetje te verlichten.

Je vraagt je af hoe McCafferty het lied ooit heeft kunnen opnemen.
Erger nog, Nazareth bestaat sinds 1968. McCafferty is zijn maten al die tijd trouw gebleven waardoor hij nu al 44 jaar aan het hoofd staat van deze oude rockers. Love Hurts zingt hij sinds 1976 en dat is altijd nog een goede 36 jaar!

Eigenlijk is Nazareth vooral beroemd vanwege dit ene lied waardoor zij een beetje de muzikale variant vormen op de ‘one-trick-pony’.
Waar McCafferty (wordt dit jaar 66!) ook komt, het publiek verwacht onmiddellijk dat hij met een hees, hoog en rauw stemgeluid ‘Love Hurts’ zal inzetten. Hoe vaak zal deze man dit lied de afgelopen 36 jaar ten gehore hebben gebracht?

De jaren verstrijken en voor de één is de tijd een vriend, voor de ander een permanente stapeling van nieuwe handicaps die nooit meer verdwijnen.
Het hangt er ook een beetje van af wat je levensstijl is. Ik heb mij niet verdiept in de levensstijl van McCafferty, maar u weet hoe dat ongeveer kan gaan met rockers die hun carrière in de sixties begonnen.

Wij maken een sprong naar 2010 om te zien op welke wijze McCafferty en zijn band het monumentale ‘Love Hurts’ tegenwoordig uitvoeren…
Beluister eens de eerste minuut van de clip hieronder.

Van het grote bereik van McCaffertys’ stem is weinig over. Het lied wordt inmiddels enkele noten lager ingezet dan in 1976, en ook dan balanceert het vocale deel van deze uitvoering voortdurend op en over het randje.

Soms wordt in de pers een sneu beeld geschetst van dit soort artiesten die natuurlijk hun beste tijd lang achter zich hebben liggen.
Toch is het publiek uitzinnig. Want voor hen staat een held die geschiedenis heeft geschreven in de popmuziek. En daar waar veel van zijn leeftijdgenoten alleen nog maar de afstandsbediening van hun flatscreen een hand geven, reist McCafferty met zijn bijna 66 lentes nog de wereld rond om op te treden voor zalen die gevuld zijn met duizenden bewonderaars. En daar heb ik respect voor.

Update oktober 2014: Vanwege gezondheidsproblemen is McCafferty in 2013 gestopt met touren. Hij heeft het dus tot zijn 67e volgehouden, petje af! Maar dat betekent niet dat Nazareth niet meer bestaat. In 2014 komt er nog gewoon een nieuw album uit.

Tot slot verwen ik u nog graag met deze mooie cover van Love Hurts, gezongen door Gabriela Gunčíková.
De stem van deze prachtige jongedame benadert die van een jonge McCafferty op wonderbaarlijke wijze.


(2705 views)