15 Redenen waarom ‘drones’ de wereld gaan veranderen (deel 1)


Wat is een ‘drone’?

Een drone is een onbemand en op afstand bestuurbaar vliegtuigje. Vaak hebben drones een ingebouwd GPS navigatiesysteem waardoor het apparaat zelf weet waar het zich bevindt. Tot de 21e eeuw werden drones vooral gebruikt voor het observeren van doelen. De Amerikanen hangen echte de laatste jaren steeds vaker wapentuig onder hun drones en knallen er terroristen mee van hun bed.

Best spannend allemaal die drones, maar op afstand bestuurbare vliegtuigjes bestonden toch al een halve eeuw?

Jawel, maar een aantal reuzensprongen in vooral de materiaal- en accu-technologie hebben drones aanzienlijk lichter, stiller en wendbaarder gemaakt. De doorontwikkeling van de miniatuur ‘quadrotor’ (helicopter met 4 rotors) maakt dat de moderne quadrotor-drone zo groot is als een dienblad, rechtop kan opstijgen, stil kan blijven hangen en zeer nauwkeurig kan worden bestuurd in alle richtingen. De kleine, voor consumenten prima te betalen drones, veranderen langzaam aan in zeer geavanceerde en praktische tools om allerlei taken te verrichten.

Daarbij creëren de ontwikkeling van miniatuur-camera’s met haarscherp beeld (plus de toepassing van allerlei andere accessoires zoals lampen, ‘bagage’ compartimenten, bestuurbare grijp-armpjes, enzovoort) en het leggen van een verbinding tussen drones en het Internet revolutionaire mogelijkheden. Een beetje drone bestuur je tegenwoordig met je mobiele telefoon.

Tel daarbij op dat de prijs van een basismodel drone de komende jaren zal zakken tot onder de honderd dollar en je hebt de ingrediënten voor een nieuwe revolutie in de toegepaste technologie, vergelijkbaar met de introductie van de mobiele telefoon zelf!

Over 10 jaar zullen er wereldwijd honderden miljoenen drones rondvliegen.
Iedere particulier en ieder bedrijf wil straks een of meer van die dingen hebben.
Er zal een complete industrie ontstaan rond het ontwerp en de bouw van drones en bijbehorende hardware en software waarmee vele miljarden dollars zullen worden verdiend!

Hieronder mijn top 15 van drone-toepassingen die ons leven gaan veranderen!

1) Defensie

Steeds vaker zullen bemande missies worden vervangen door drones. Bombardementen, spionagevluchten, het bewaken van objecten of terreinen, het verspreiden van propaganda-pamfletten, de drone lost het allemaal op zonder manschappen bloot te stellen aan risico.

Nu al voeren de Verenigde Staten bombardementen met drones uit in landen zoals Pakistan en Afghanistan. Die drones worden bestuurd vanuit militaire bases die veilig op Amerikaans grondgebied staan. De ‘piloten’ drinken dus ‘s ochtends koffie met hun vrouw, blazen in de loop van de dag wat extremisten van de kaart en ‘s avonds zijn zij op tijd thuis om hun kinderen in bed te stoppen.

En dit is nog maar het begin. De militaire drone anno 2020 is zó klein en wendbaar dat hij geen vliegveld of startbaan meer nodig zal hebben om op te stijgen. Er zullen dan ook compleet nieuwe voer-, vaar- en vliegtuigen worden ontwikkeld die als mobiele uitvalsbasis fungeren voor een groep drones. Deze drone-servers maken het traditionele vliegdekschip overbodig. Een relatief klein vaartuig is tegen die tijd al in staat om een tiental, direct voor militaire doelen inzetbare, drones te herbergen. In plaats van afhankelijk te zijn van de aanwezigheid van een van haar vliegdekschepen (het kost de Verenigde Staten altijd nog enkele dagen tot enkele weken om zo’n ding in de richting van een brandhaard te dirigeren), kan de USA een vloot van enkele honderden compacte drone-servers permanent in internationale wateren gestationeerd hebben.

Naarmate meer landen de beschikking zullen hebben over moderne drones zullen oorlogen steeds vaker starten als een ‘war of the drones’. Eerst slachten onbemande toestellen elkaar af. Daarna wordt bezien of er nog mensen bereid zijn om de wapens op te pakken.

2) Speelgoed

De drone wordt het Kerst- en Sinterklaascadeau voor de komende jaren.
Uw kinderen willen er de komende jaren geheid een hebben.
En u gaat het aan ze geven.
Want al hun klasgenoten hebben ook al zo’n ding.

Eerst heeft u niet goed in de gaten wat voor cadeau u heeft gegeven.
Daar komt u achter wanneer uw bloemenvazen en fotolijsten in stukken op de grond liggen.
Dan gebiedt u de kinderen om de drone alleen nog in de tuin te gebruiken.
Wat er dan allemaal gaat gebeuren leest u in deel 4 van deze serie over drones.

3) Entertainment

We hebben het de afgelopen decennia allemaal voorbij zien komen; paintball, laserguns, carten, abseilen, etcetera. Niets is de entertainmentbranche te gek om het publiek met vooral fysieke actie te vermaken. Daar komt nu de ‘drone battle’ bij. In speciaal ingerichte hallen met hindernissen en complexe doolhoven kunnen deelnemers hun drones tegen elkaar laten strijden. Dit soort wedstrijden worden zo populair dat zij op tv worden uitgezonden.

Drones zijn ook bruikbaar op allerlei plekken waar tijdelijk verlichting moet hangen, bijvoorbeeld bij evenementen in het donker. De noodzaak tot het dagen tevoren opbouwen van lichtmasten komt te vervallen wanneer een vloot drones een terrein enkele uren kan verlichten.

Speakers met muziek, schermen met video-beelden, bewegwijzering, informatie over kaartverkoop of wachttijden, alles wat op een evenement tijdelijk hoog in de lucht (want goed zichtbaar) moet hangen is binnen 2 minuten op zijn plaats. Zonder de bouw van ingewikkelde constructies.
Een drone die al vliegend bellen blaast zal toch ook een verrassend effect geven op evenementen.

4) Reddingswerk

In gebieden of gebouwen waar door overstroming, aarbeving of landverschuiving mensen zijn bedolven onder puin, wordt een vloot drones met infrarood-sensoren het terrein opgestuurd.

Met tientallen ogen in de lucht die zeer dicht tot hun doel kunnen naderen wordt de kans op het vinden van overlevenden veel groter. Vervolgens staat een andere vloot drones paraat om medicijnen en water naar slachtoffers te brengen.

Ik vraag het u: is het ondenkbaar dat een vloot drones een net vasthoudt en omhoog brengt, om zo mensen veilig uit een brandend gebouw te laten springen?

5) Inspectie van risico-situaties

De drone zal zijn intrede doen in het inspecteren van explosieven, gebouwen met instortingsgevaar, branden, milieurampen, enzovoort. Op plekken waar wij in verband met het hoge risico op vergiftiging, verbranding of verwonding geen mensen kunnen toelaten, gaat de drone naar binnen. Daar zijn tot op heden peperdure en onhandige wagentjes voor geconstrueerd. De drone gaat die wagentjes steeds meer vervangen. Want de drone vliegt als het nodig is gewoon over obstakels heen, trappen op en desnoods via het raam een gebouw uit.

DIT IS DEEL 1 VAN EEN 4-DELIGE SERIE OVER DRONES
Ga verder naar deel 2 van deze series over ‘drones’.
Ga verder naar deel 3 van deze series over ‘drones’.
Ga verder naar deel 4 van deze series over ‘drones’.

drone


(3826 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*