Schip kantelt bij tewaterlating


Ik heb een zinkend-schip-fobie. In het begin van de jaren ’80 ben ik enkele malen naar Londen geweest met de boot van Zeebrugge naar Dover. De laatste keer dat ik dat deed was in 1986. Het schip kwam in een stevige storm terecht en iets groots en zwaars aan boord van dat schip beukte voortdurend tegen een stalen wand aan. Na iedere deining volgde een keiharde metaalachtige klap die deed vermoeden dat er iets op het punt stond om vreselijk kapot te gaan. Het schip schommelde zodanig dat op vele plekken de vloer was bedekt met braaksel. Het was werkelijk de hel op zee.

De naam van dat schip was ‘Herald of Free Enterprise’. Zij zonk een jaar later voor de kust van Zeebrugge waarbij 193 mensen om het leven kwamen. Sindsdien vlieg ik liever. Totdat ik in de jaren ’90 tijdens een vlucht boven Siberïe een kortdurende vrije val meemaakte. Eigenlijk is een mens helemaal niet gemaakt om te vliegen of te varen. Wij hebben een stel benen gekregen en de boodschap daarvan is: blijf gewoon met je beide voeten op het land!

Maar goed, ik vlieg toch liever dan ik vaar. Het aantal ernstige scheepsongelukken en vooral de oorzaken daarvan grenzen aan het onvoorstelbare. De Herald of Free Enterprise is gezonken door een opeenstapeling van domme menselijke fouten. Niks geen pech of onmogelijk te voorziene omstandigheden. Gewoon nalatigheid van het ernstigste soort (boegdeuren open laten staan, ballasttanks niet geleegd, alcoholgebruik door personeel, ontwerpfouten, enzovoort) waardoor 193 mensen dood gingen.

Ook de rampen met de Estonia en vooral de Costa Concordia laten zien hoe gevaarlijk het eigenlijk is om met een bootje op zee te dobberen.

Het filmpje hierboven laat zien dat het al vanaf de eerste minuut volledig mis kan gaan. Een schip wordt te water gelaten en zinkt al bijna. Het fragment is te kort om te zien of het schip weer overeind komt. Het lijkt er in dit geval op dat er een zware lading aan boord is die niet gecompartimenteerd of vastgesjord is. Daarbij ligt mogelijk het zwaartepunt van het schip veel te hoog waardoor het van zichzelf niet in balans kan zijn. Je zou denken dat als er zoveel geld wordt besteed, er zoveel manuren in worden gestoken en de veiligheidsrisico’s voor alle betrokkenen aanzienlijk zijn, dit soort basale blunders toch niet worden begaan.

Het filmpje hierboven toont meer gezellige taferelen; aan boord van een cruise-schip bij windkracht 11…

Hieronder een brand op een Noors cruiseschip waarbij enkele doden vielen…

Hieronder nog meer fraais; een vrachtschip in een storm waarbij de auto’s op het dek als speelgoed in de oceaan storten.

Zelfs tankerschepen van honderden meters langs zijn geen partij voor de krachten van de zee…

Ik pak nog maar eens de benenwagen of de auto. Dat schijnt pas echt gevaarlijk te zijn!

schip zinkt


(6271 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*