capitol breach

De Tweede Amerikaanse Burgeroorlog?

Van 1861 tot 1865 woedde in de VS “The American Civil War”. Het was een oorlog tussen Noord en Zuid en een van de meest prominente twistpunten was de slavernij. In het Noorden vond men dat slavernij moest worden uitgebannen, in het Zuiden bleef men liever profiteren van verwerpelijke en barbaarse mensenhandel en dwangarbeid waarvan vooral de zwarte bevolking het slachtoffer was. Vandaag kan een historische dag zijn in de VS. Misschien zijn we vanavond getuige van de start van de Tweede American Civil War. Duizenden aanhangers van de zittende president Donald Trump hebben het parlement bestormd. Zoiets is niet eerder vertoond in de geschiedenis van de VS.

Met de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten in 2016 is het land op een onomkeerbare manier veranderd. De verscheuring tussen Democraten en Republikeinen werd groter en prominenter dan ooit. De tegenstellingen werden voor een groot deel gevoed door de voor Westerse maatstaven ongekend lompe stijl van leiding geven die in 4 jaar tijd het handelsmerk werd van Donald Trump.

Deze door grootheidswaanzin gedreven dwaas ontslaat zijn ministers via zijn Twitter-account, geeft nooit zijn ongelijk toe en wrikt iedere dag een grotere wig tussen zijn bevolking.

Ik heb er lang over nagedacht wat het doel van Donald Trump zou kunnen zijn. Tot nu toe heb ik, net zoals vele anderen, steeds vermoed dat Trumps ultieme doel was om in 2020 opnieuw verkozen te worden als president om vervolgens in 2024 een van zijn familieleden in het zadel te hijsen.

Maar nu dat niet meer mogelijk is acht ik Donald Trump zodanig knettergek dat hij misschien zijn eigen land wil stichten dat hij de rest van zijn leven als dictator kan bestieren. Laten we dat land voor het gemak even ‘Trumpistan’ noemen.

Waaruit zou Trumpistan dan moeten bestaan? Trump-aanhangers bevinden zich vooral in het zuiden en het middenwesten van de VS. Als het Trump lukt om alle ‘rode staten’ bij Trumpistan aan te sluiten, kan hij er in slagen het land in drieën te hakken. In het midden ligt Trumpistan, een solide fanbase van ongeveer 20 staten, die loopt van de Golf van Mexico tot aan de Canadese grens.

Het restant van de Verenigde Staten wordt dan verdeeld in twee niet met elkaar verbonden delen; het liberale bolwerk aan de Westkust (vooral California) en het liberale bolwerk aan de Oostkust en rond de Grote Meren. Die liberale bolwerken zijn weliswaar verenigd in hun afkeer van Donald Trump, maar zijn sinds jaar en dag cultureel en economisch elkaars tegenpolen. Dus reken niet op een gezamenlijke aanpak van de Westkust en de Oostkust om Trumpistan aan te pakken.

Als dit doemscenario zich werkelijk zou gaan ontvouwen, dan roept dat allerlei geopolitieke vragen op. Wordt het oorlog tussen Trumpistan en het restant van de VS? Zo ja; wat doet Canada? Wat doet Mexico? Wat doet het VK? Wat doet Europa? Wat gebeurt er op dat moment in het Midden-Oosten? Wat doet Rusland? Wat doet China? Dit doem-scenario zou de wereld kunnen veranderen op een manier die 3 generaties lang niet is vertoond.

In de loop van de avond is Donald Trump door de media en politiek onder druk gezet om zijn aanhangers naar huis te sturen. Het duurde opvallend lang voordat hij dat deed. Hij kwam in eerste aanleg met een warrige verklaring waarin hij vooral de aandacht vroeg voor de in zijn optiek frauduleus verlopen presidentsverkiezingen. Tussen de regels door vroeg hij de bestormers van het Capitool om geen geweld te gebruiken. Pas in tweede instantie vertelde hij ze om naar huis te gaan.

Inmiddels is een grote politiemacht op de been en wordt de Nationale Garde ingeschakeld. De ‘demonstranten’ (Ik denk dat er andere, meer gepaste woorden bestaan voor dit soort dwazen) lijken langzaam aan te verdwijnen zonder heftig verzet. De politie verricht opvallend weinig arrestaties. Het probleem is dat dit niet meer ‘met een sisser’ kan aflopen. Wat er vanavond is gebeurd is zó ongehoord voor de VS dat dit hoe dan ook ingrijpende gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse samenleving. En daarmee wellicht ook voor ons in Europa. Voorlopig nog maar even duimen dat er geen doden gaan vallen…


(125 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.