Het Griekse sprookje is voorbij


In mijn jeugd waren vooral Denemarken en Duitsland beroemd om hun sprookjes. Want niemand minder dan Hans Christian Andersen was geboren in Kopenhagen. En de gebroeders Grimm stammen uit Hanau, vlakbij Frankfurt am Main. De sprookjes die door deze meester-fantasten zijn verzameld, bedacht en gepubliceerd zijn onvergetelijk en ieder kind kent ze.

Echter, de afgelopen jaren heeft Europa er een nieuwe leverancier van sprookjes bij gekregen; Griekenland. Het is een land waar de zon altijd schijnt en iedereen geniet van het goede leven. Oh, en ze gaan al het geleende geld terugbetalen. Want dat hebben onze politici beloofd, dus is het waar.

Niet dus.

varoufakis
(De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis: heeft nu een beetje een kl*te-baan)

Reeds in 2011 betoogde ik in een artikel op deze site dat Griekenland feitelijk failliet is, ook al noemen onze politici dat anders. Zij praten over ‘pan-Europese solidariteit’, ‘monetaire steun-operaties’ en ‘volatiliteitsbeperking van de financiële markten’.

Maar wat er in werkelijkheid aan de hand is laat zich in een paar simpele zinnen uitleggen:

De Griekse overheid geeft al jaren meer geld uit dan er binnenkomt. Daarom heeft zij geld geleend, meer geld geleend en nog meer geld geleend. Wanneer ik dit schrijf (juni 2015) is de Griekse staatsschuld opgelopen tot ruim € 337 miljard. En Griekenland telt op dit moment 11,06 miljoen inwoners. Dat betekent dat de Griekse staatsschuld € 30.465 per inwoner bedraagt. Als de Grieken hun staatsschuld willen terugbetalen moet dus iedere Griek (inclusief kinderen en bejaarden) € 30.465 extra aan belastingen betalen. Een doorsnee Grieks gezin met papa, mama en twee kinderen moet daarmee € 121.858 aan extra belastingen (bovenop de bestaande belastingen) ophoesten om de Griekse staatsschuld te kunnen terugbetalen. Dat is onmogelijk en gaat nooit meer gebeuren. Zoiets kun je ook niet van die mensen verlangen…

Het is achteraf lachwekkend naïef van onze overheid dat zij desondanks heeft besloten om miljarden Euro’s Nederlands belastinggeld naar Griekenland te sturen. Hoeveel geld heeft Nederland dan aan de Griekse overheid geleend? Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn allerlei verschillende ramingen in de omloop. Ik houd het hier op:

Op basis van informatie op www.rijksoverheid.nl lijkt het er op dat Nederland minimaal circa € 20 miljard heeft geleend aan Griekenland. Ik twijfel ten zeerste of dit beeld compleet is. Maar als alleen al dit waar is gaat het om circa € 1.176 per Nederlander, inclusief kinderen en bejaarden. Voor mijn gezien betekent het dat het Griekse debacle ons ruim € 4.700 kost! Dat bedrag hebben wij thuis extra aan belasting moeten betalen om de Grieken een paar jaar uit de wind te houden. Ik vind het nogal wat…

Hoe nu verder?

Als wij niet oppassen raken wij niet alleen ons geld kwijt maar ook een bevriend EU-lid en NAVO-bondgenoot. Rusland ligt op de loer om Griekenland in te lijven in haar economische, politieke en militaire invloedssfeer. De huidige Griekse machthebbers flirten voortdurend met Moskou.

Misschien moeten de Griekse schulden worden geruild voor Grieks onroerend goed. Gebouwen en grond zijn in Griekenland weliswaar op dit moment niet veel waard, maar misschien dat dat over 25 jaar anders is. Op deze manier versterken de EU en NAVO in ieder geval hun strategische aanwezigheid in Griekenland. En dat is misschien een opportuun signaal richting Moskou.


(1072 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*