Hoe onze overheid u besteelt

Als kind had ik een fantasie. In de achtertuin stond een boom waaraan geld groeide. En wanneer ik aan de takken schudde, regende het biljetten van 100 (toen nog…) Gulden.

Foei, zei mijn schoolmeester. Zoiets is onzin en kleine kindjes mogen geen onzin uitkramen.

Maar mijn schoolmeester had kennelijk nooit bij een ministerie of gemeente gewerkt.
Want onze top-ambtenaren, -bestuurders en -politici beschikken wel degelijk over zo’n geldboom. Zij hoeven er maar even tegen aan te trappen en er volgt een waterval van keiharde Euro’s. En u begrijpt, die poen komt uit uw en mijn zak.

Kijk maar eens goed naar uw WOZ-beschikking. Met een beetje pech bent u een van de miljoenen Nederlanders die dit jaar veel meer Onroerende Zaakbelasting mag betalen dan het jaar ervoor.

Woont u toevallig in Urk dan is uw OZB-tarief dit jaar 13,9% gestegen. Van het ene jaar op het andere jaar! Woont u in Helmond, dan is het tarief 15,6% gestegen. Zevenaar? 16% erbij! Wat een diefstal!

geld graaien
(Onze overheid graait er heerlijk op los…)

En kijk eens op Rijksoverheid.nl voor de uitleg over de Onroerende Zaakbelasting. (Pagina inmiddels door Belastingdienst verwijderd, zo kunnen we helemaal niet meer uitzoeken hoe het zat…) Nergens wordt de moeite genomen om te verzinnen wat de logica achter zo’n belasting is. Die logica is er ook niet. Bij het heffen van belastingen geldt in Nederland meestal maar één soort logica; als u centjes heeft, wil de overheid die hebben. Nederland staat dan ook in de top 10 van landen met de hoogste inkomstenbelasting!

Overigens, als u niet een eenvoudige burger maar een grote internationale onderneming bent, dan ziet het leven in Nederland er veel zonniger uit. Want de belastingtarieven voor grote internationale bedrijven zijn in Nederland juist erg laag.

Hoe dan ook, wie een paar dagen een krant leest ziet voorbeelden te over van gegraai door de Nederlandse overheid.

Zo is de maximale prijs van een ID-kaart voor kinderen (Ook deze pagina is verwijderd. Het aan onze blikken onttrekken van belastende feiten lijkt een favoriet tijdverdrijf van onze overheid) in een paar jaar tijd verhoogd van € 9,22 naar maar liefst € 28,48. Wablief? Dat is een verhoging van 209%. Vol-ko-men ab-surd!

Geen enkele normale onderneming kan zoiets doen. Dan lopen alle klanten weg. Maar onze overheid verplicht ons gewoon zo’n maffe kaart te kopen. En wij kunnen zo’n kaart, waar niemand om heeft gevraagd, nergens anders dan bij het gemeenteloket aanschaffen. En vervolgens maakt onze overheid het ding drie keer zo duur.

Ik zou mij helemaal kapot schamen als ik als ambtenaar zoiets aan een burger zou moeten uitleggen. Maar ja, dit soort gekkigheid wordt verzonnen en besloten door de hoogste top van managers, bestuurders en politici van ons land. Die arme medewerker of medewerkster achter het loket mag het vervolgens uitvoeren en uitleggen aan het boze publiek.

Nog een voorbeeld van dit soort absurde tariefverhogingen door onze overheid: in 2013 werd de “Assurantiebelasting” (wie verzint zoiets?) van 9,7% naar 21% verhoogd. Pardon? Ruimschoots een verdubbeling van een belastingtarief? Van de ene dag op de andere? Het gevolg van deze buitensporige verhoging was dat uw en mijn verzekeringen een stuk duurder werden.

Onze overheid zit kennelijk al jaren krap bij kas. Net zoals miljoenen Nederlanders.
Wat doet u als u te weinig geld heeft?
Dan probeert u wat minder geld uit te geven.
Wat doet onze overheid?
Die heft gewoon meer belastingen!

Alleen al van 2014 op 2015 heft de Nederlandse overheid € 11 miljard aan extra belastingen!
Er moeten namelijk nieuwe ministeries en stadhuizen worden gebouwd.
Want de oude waren kennelijk op.
Voorbeelden daarvan zij de nieuwe ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie te Den Haag
en het Stadskantoor in Utrecht. Op zich prachtig, al die grote nieuwe gebouwen. Maar deze luxe ambtenarenpaleizen kosten honderden miljoenen Euro’s. En om dat te kunnen betalen heft onze overheid meer belastingen, waardoor u minder geld heeft voor de sportvereniging, voor vakantie en voor cadeautjes voor uw kinderen. Misschien kunt u al bijna niet meer uw huur of hypotheek betalen. Waarom zouden ambtenaren dan in een nieuw stadskantoor van € 203 miljoen moeten zitten?

Onze overheid meent een goed excuses te hebben voor deze vormen van gelegaliseerde diefstal: ‘Wij hebben met z’n allen te veel geld uitgegeven.’ En daarom worden nu al jaren onze belastingen en andere lasten verzwaard.

Je leest dit voortdurend in de kranten en onze politici herhalen het graag. Dus je gaat het bijna geloven. Nog maar een keer: ‘Wij hebben met z’n allen te veel geld uitgegeven.’

Totale nonsens. Volstrekte onzin.
Ik heb helemaal niet te veel geld uitgegeven, en u waarschijnlijk ook niet.
Het afgelopen decennium heb ik nooit één jaar meer geld uitgegeven dan er binnenkwam.
Mijn huishoudboekje is redelijk op orde.
En ik ben daar helemaal niets bijzonders in.
Miljoenen Nederlanders gaan gewoon verstandig met geld om.

Vakantie vier ik gewoon op de Veluwe of in Drenthe. En soms even over de grens in Duitsland. Mijn auto is inmiddels 10 jaar oud. Ik heb gekozen om te wonen in een goedkope gemeente. Tja, een tussenwoning in Zoetermeer klinkt niet zo sexy als een appartement nabij de Grachtengordel. Maar ik kan het ding gewoon van één salaris betalen.

Uit eten? Voor 4 Euro haal ik een zak patat waar het hele gezin genoeg aan heeft.
Gewoon zonder. Want mayo heb ik in een potje in de koelkast.
Paar tomaatjes en schijfjes komkommer erbij en het is een feestmaal.

Merkkleding? De Hema is voor mij merk genoeg. En verder kopen wij gewoon veel spullen voor een kwart van de nieuwprijs op Marktplaats. Tja, dan zit er al een krasje op. Het tweede krasje volgt zodra wij het een dag in huis hebben.

Zo leef ik al 20 jaar. En zo doen een paar miljoen Nederlanders dat. Gewoon om dat er niet veel ruimte is om meer geld uit te geven. Als onze overheid dat ook had gedaan was er misschien nooit een economische crisis geweest. Toch mogen mensen zoals u en ik nu boeten voor de spilziekte van de overheid. Omdat onze overheid tientallen jaren te veel geld heeft uitgegeven zijn uw en mijn ziektekosten verhoogd en zijn onze pensioenen verlaagd.

Dus wanneer politici zeggen: ‘Wij hebben met z’n allen te veel geld uitgegeven’ bedoelen zij eigenlijk: Onze overheid geeft al tientallen jaren veel te veel geld uit.

En daar leent zij ieder jaar miljarden Euro’s bij.
En als dan uiteindelijk de torenhoge rente onbetaalbaar wordt…
Tja, dan haalt onze overheid gewoon opnieuw geld op bij de hardwerkende sukkels waar het geld al eeuwen vandaan komt…


(4177 views)

1 thought on “Hoe onze overheid u besteelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.