Moddervulkaan door gasboring


Op 29 mei 2006 borrelde er in de streek Sidoarjo (Oost-Java, Indonesië) een beetje modder uit de grond. De omwonenden besteedden er weinig aandacht aan. De modder bleef echter stromen en blokkeerde na enkele dagen een lokale weg waardoor dorpelingen hun woning niet meer konden bereiken.

Een eerste poging om het moddergat te dichten mislukte en al snel bereikte de modder de eerste woningen. De dorpelingen hadden zich ondertussen bij hun gemeentebestuur beklaagd over de gang van zaken en vermoedden dat de modderstroom was veroorzaakt door een gasboring van het bedrijf PT Lapindo Brantas. Nog geen 200 meter van het moddergat hadden zij een boorinstallatie in bedrijf. Die boorinstallatie moest overigens op dat moment al worden ontruimd omdat deze werd bedreigd door de steeds groter wordende modderplas.

De modderstroom zwol aan en het eerste dorp moest worden ontruimd. Honderden huizen werden door de modder vernietigd. Na verloop van tijd werden graafmachines en vrachtwagens ingezet om de modder af te voeren. Maar het was een druppel op een gloeiende plaat.

Inmiddels zijn in Sidoarjo 12 dorpen door de moddervulkaan verwoest. Niet minder dan 30.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten. Behalve een permanente stroom modder braakt de vulkaan ook grote hoeveelheden gifgassen uit. Iedere dag rijden honderden vrachtwagens af en aan om de modder weg te voeren. Er worden grote dijken om het moddermeer gebouwd in een poging nog meer dorpen voor de ondergang te behoeden. Maar de modder lijkt niet te stoppen. Bewoners van steeds meer omliggende dorpen en steden kiezen eieren voor hun geld en verlaten hun woning. Zo zijn om de moddervulkaan heen spooksteden ontstaan.

Via een pompsysteem wordt een deel van de modder in de nabijgelegen Porong rivier geloosd. Die rivier raakt daardoor ernstig vervuild en slibt langzaam dicht voor het scheepvaart verkeer. De vraag is of dit middel niet erger is dan de kwaal.

Een echte oplossing is nog steeds niet gevonden en niemand weet waar dit gaat eindigen. De vraag dient zich aan of de nabijgelegen miljoenenstad Surabaya ook door de modderstroom in problemen zal raken.


(1485 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*