K1 is geen K3 (vervolg)


Wanneer ik dit schrijf (7 december 2008) ben ik nog volledig verdwaasd door het ontluisterende tafereel dat ik vannacht heb moeten aanschouwen in de finale van het wereldkampioenschap K-1.

In mijn vorige artikel sprak ik gloedvol over het wereldkampioenschap van de vechtsport K-1. Ik roemde met name de sportiviteit van de topvechters. Het liep allemaal een beetje anders.

Wat best een aardig toernooi leek te worden, ontaardde tijdens de finale tussen Remy Bonjasky en Badr Hari in de meest beschamende vertoning die ik ooit in het K-1 gezien. Nadat Bonjasky in de tweede ronde neerging bleef Hari slaan terwijl Bonjasky op de grond lag. Toen de referee Hari uit het gevecht trok gaf Hari Bonjasky nog een trap op het hoofd. Het leek er zelfs even op dat Hari met de scheids op de vuist wilde gaan.

Hoewel de referee in eerste aanleg een gele kaart uitdeelde, trok hij na overleg met de jury alsnog rood. Hari werd per direct gediskwalificeerd waardoor Bonjasky de nieuwe wereldkampioen werd.

Het interview dat Badr Hari na afloop van de match gaf maakte de zaak nog veel erger. Hij betuigde geen spijt en verdedigde zijn onreglementaire gedrag met “Op de stoep fietsen mag ook niet”.

Je gedragen volgens de regels vormt nu juist de essentie van sport. Regelgeving is in de sport niet een soort vrijblijvende hindernis die je negeert als het je niet uitkomt. Zonder reglementair gedrag is sport zinloos. Zonder reglementair gedrag kan een schaakpartij worden gewonnen door de tegenstander een oog uit te draaien met een loper. Bedenkt u zelf maar hoe je op onreglementaire wijze je tegenstander kunt uitschakelen bij biljarten en darten.

Extra zuur is dat de meeste K-1 kenners Badr Hari beschouwen als de meest talentvolle jonge vechter. Ook zonder dit onsportieve gepruts had hij misschien wel de partij van Bonjasky gewonnen.

Voor mensen die er geen probleem mee hebben om iemand die op de grond ligt tegen het hoofd te schoppen is er het MMA, een sport die nog een tandje scherper gaat dan het K-1. Maar hoe barbaars het MMA ook mag lijken, ook daar geldt een zeer streng reglement dat door alle toppers wordt gerespecteerd. Bepaalde handelingen (krabben, de ogen of het kruis aanvallen) zijn echt verboden. En de referee is altijd de baas! Dus ook daar geldt dat doortrappen nadat de referee ingrijpt als een zeer zwaar vergrijp wordt gezien.

Overigens, indien Badr Hari inderdaad zou beslissen om zich in het MMA te mengen, dan zal hij daar spoedig kennismaken met een mijnheer die de naam Fedor Emelianenko draagt. Fedor (spreek uit ‘Fiodor’) is altijd correct, rustig en sportief. De voor deze sport relatief kleine man maakt gehakt van iedereen, ook van mannen dik over de 2 meter. De zwijgzame en relatief onopvallende Fedor heeft van zijn 30 prof-partijen slechts 1 verloren. En over die ene verlies-partij zijn de geleerden het niet eens. Lijkt mij een interessante tegenstander voor de zeer ambitieuze en talentvolle Badr Hari.


(1065 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*