Is Twitter echt nuttig voor jou?


Wat is Twitter?

Ook voor wie zelf al een ervaren Twitteraar is, is het waarschijnlijk moeilijk te omschrijven.

Ik houd het hier op: Twitter is een grootschalig online netwerk waarop gebruikers korte berichten (Tweets) kunnen versturen naar hun ‘volgers’ en kennis kunnen nemen van de berichten die worden verstuurd door degenen die zij zelf volgen.

Daarmee is Twitter eigenlijk niets bijzonders. Het Internet is geplaveid met platforms waarop onderling berichten kunnen worden uitgewisseld.

Toch is Twitter weer net even anders dan de andere netwerken. De ‘unique selling points’ van Twitter zijn:

– de compactheid van de berichten. (Een Tweet bestaat uit maximaal 140 tekens waardoor Twitteraars worden gedwongen zich beknopt uit te drukken.)

– de eenvoud van de interface. (Echt iedere sukkel kan Twitteren… Tja, ik dus ook.)

– de netwerkrelatie die je aangaat met een andere gebruiker is niet wederzijds. (Kortom; als ik jouw berichten volg betekent dat niet vanzelfsprekend dat je mijn berichten volgt.)

– de kennelijke aantrekkingskracht op beroemdheden (Justin Bieber, Barack Obama, Lady Gaga, Oprah, Bill Gates, enzovoort, ze hebben allemaal een Twitter-account…)

twitter logo

Op basis van die eigenschappen kom ik tot 7 Twitter-profielen. Afhankelijk van tot welk profiel je behoort is Twitter in lage of in hoge mate geschikt voor jou.

Profiel 1
Wil je lekker snel en eenvoudig veel korte berichten uitwisselen met een groep mensen waarmee je iets gemeenschappelijk hebt? (bijvoorbeeld familie, studiegenoten, leden van je sportvereniging, mensen die een zelfde belangstelling of opvatting hebben als jij) Dan is Twitter buitengewoon geschikt voor jou. Have fun!

Profiel 2
Ben je niet zo goed in schrijven, vind je (lange stukken tekst) schrijven niet echt leuk of vind je netwerken zoals Facebook iets te complex of onoverzichtelijk? dan is Twitter voor jou een prima medium!

Profiel 3
Heb je een opvatting, maak je muziek, schrijf je verhalen of kun je mooi tekenen (enzovoort), en wil je via Twitter je talenten delen met je omgeving?
In dat geval kan Twitter voor jou een goed medium zijn. Maar als je echt zeker wilt weten dat flink wat mensen je Tweets lezen dan zul je tenminste enige honderden of misschien wel enige duizenden volgers moeten verzamelen. En dan niet het type volgers dat jou volgt omdat je hen volgt. Nee, échte volgers die jou vrijwillig volgen omdat ze jouw materiaal hebben gezien en dat interessant vinden.

Profiel 4
Wil je Twitter gebruiken als commercieel marketing-instrument?
Mmm, think twice. Mensen gebruiken Twitter niet als online shop maar gewoon om berichten te versturen. Het zal mij weinig verbazen als gebruikers van Twitter het in veel gevallen hinderlijk vinden als ze tijdens het Twitteren commerciële aanbiedingen op hun scherm zien verschijnen. Uit eigen ervaring weet ik dat Twitter-gebruikers weinig ‘klik-bereid’ zijn. Dus de kans dat er op links (naar bijvoorbeeld artikelen) of advertenties wordt geklikt is relatief laag. Naar het schijnt wordt er op Twitter wel redelijk gretig geklikt op video’s.

Profiel 5
Wil je Twitter gebruiken om bekend te worden?
Misschien niet in alle gevallen het beste idee. Veel mensen zoeken op Twitter personen die ze al kennen. Zelf volg ik alleen celebs en mensen uit mijn directe kring van familie, vrienden en collega’s. Als Twitter een maaltijd zou zijn zou daarvoor gelden: Wat de boer niet kent vreet hij meestal niet. Als je Twitter toch gebruikt om je bekendheid te vergroten zul je misschien over moeten gaan tot het gebruik van Twitter ads (doe ik zelf ook). Als je dat combineert met het posten van steengoede en zeer interessante Tweets (doe ik dat ook?) moet je een eind kunnen komen met het vergroten van je bekendheid.

Profiel 6
Ben je al bekend of beroemd en wil je met je fans communiceren?
Dan is Twitter uitstekend geschikt voor jou! Want je fans zijn nu al op zoek naar jouw Twitter-profiel. Maak het dus maar snel aan voordat er nog meer fake-accounts komen!

Profiel 7
Ben je een trol, spammer of scammer die Twitter wil misbruiken voor foute doeleinden?
Helaas leent Twitter zich daar nog steeds voor. Twitter heeft uiteraard een stevige anti-misbruik policy en monitort ongewenste gedragingen van gebruikers nauwgezet. Maar Twitter is zo groot dat het niet mogelijk is alle vormen van bedrog, oplichting, spam, enzovoort tegen te gaan.

Zijn er volgens jou nog meer profielen dan hierboven geschetst? Laat het weten in de comments!


(925 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*