Is de ‘Generatie Einstein’ een verzinsel?


Toen ik tiener was had de samenleving een fijne boodschap voor mij: van jou komt niks terecht, want je bent van de ‘verloren’ generatie.

Wij kwamen tussen 1960 en 1980 ter wereld. In die periode werd de wereld geteisterd door een permanente dreiging tussen de wereldmachten, vernietigende oorlogen en een diepe economische recessie. Dertig jaar later hebben vrijwel alle generatiegenoten in mijn omgeving een degelijke opleiding, een solide baan en een eigen huis. Achteraf dus gewoon tendentieuze nonsens, die ‘Generatie Nix’. Nu is er de ‘Generatie Einstein’, geboren na 1985 en vergroeid met moderne communicatietechnologie. Deze nieuwe lichting whizzkids is zodanig behendig in het gebruiken van smartphones en social media dat zij alle vorige generaties links en rechts inhalen. Maar is dat echt waar?

Sociologen vormen een interessant volk. Zij hebben de taak om u en mij te generaliseren tot simpele cohorten teneinde complete volksstammen in overzichtelijke hokjes te stoppen. Het uiteindelijke doel is zo’n cohort te voorzien van een flitsend label dat het goed doet in de koppen van vaktijdschriften en kwaliteitskranten.

Een krachtig voorbeeld van zo’n label is ‘babyboomers’. Dat waren de mensen die vlak na de Tweede Wereldoorlog werden geboren in een wereld van technologische doorbraken, onstuimige economische groei en uitbundige werkgelegenheid. Het was deze gouden generatie die de wereld zou verheffen tot een nieuw niveau van beschaving en ontwikkeling.

Het resultaat van de inspanningen van de babyboomers is inmiddels bekend. Onder aanvoering van managers, bestuurders en politici van de babyboom-generatie zijn wij gekomen tot een volstrekt verziekt milieu, internationaal terrorisme en de totale verwoesting van het wereldwijde financiële systeem.

Betekent dit dat de ooit geprezen babyboom-generatie in hoofdzaak bestaat uit incompetente schurken? Nee, het betekent dat het generaliseren en categoriseren van complete generaties nutteloze onzin is.

Er bestaat gewoonweg geen babyboom-generatie. Het enige wat babyboomers verbindt is het toevallige tijdsgewricht waarbinnen zij ter wereld zijn gebracht. Dat mag best enige invloed hebben op het gedrag van sommige individuen. Maar voor het overige hebben de babyboomers zich ontplooid tot een breed spectrum van hippies, rechts-extremisten, communisten en alles er tussenin. De typische babyboomer bestaat niet.

Ja, de Generatie Einstein groeit op met Google, Youtube, Facebook en Hyves. Maar al deze concepten zijn bedacht door vorige generaties. Dat Einsteiners zich massaal storten op de consumptie van deze toepassingen betekent niet dat zij zich vanzelf ontwikkelen tot visionaire technologie-adepten.

De gedachte dat massaal gebruik van technologie ook leidt tot massaal begrip voor technologie is keer op keer onjuist gebleken. De uitvinding van de stoommachine leverde niet een samenleving van ingenieurs op maar een nieuwe generatie van treinreizigers die mocht zitten in plaats van lopen. De uitvinding van de televisie kweekte geen massale belangstelling voor elektrotechniek maar introduceerde vooral de ‘couch patato’: de zapmens die met afstandbediening in de hand geen stap meer buiten zijn voordeur zet.

Met die voorbeelden in gedachte zouden sociologen kunnen verzinnen wat het gevolg is van massale consumptie van technologie die het de mensen toestaat om nog luier te worden. Waarom nog iets weten als Wikipedia het al weet? Waarom nog creatief zijn als je van Youtube 2 miljard video’s kunt jatten? Waarom nog een mening hebben als je op online forums anoniem mensen kunt uitschelden? Waarom nog zoeken als ontzagwekkende hoeveelheden informatie vanzelf naar je toe komen?

Dat mag best doorgaan voor een cynisch wereldbeeld. Maar het is daardoor niet minder realistisch. Indien de Generatie Einstein zich echt wil ontpoppen tot de belofte die de laatste jaren tot een hype is aangezwollen, dan dient deze generatie over voldoende kritische massa te beschikken die wel weet, creëert, opinieert en zoekt. Eigenlijk dus gewoon een cohort zoals ieder ander, die Generatie Einstein.


(2259 views)

3 Comments on Is de ‘Generatie Einstein’ een verzinsel?

  1. Inderdaad gewoon een afgekloven hype die generatie Einstein. Al jaren werk ik met jongeren en volgens mij kunnen ze helemaal niet zo veel als de media vertellen. Een beetje krabbels op Hyves zetten en irritante ringtones toevoegen aan hun mobieltje. Dat lijken mij nou niet echt een indrukwekkende prestaties. Laat deze generatie nou eerst maar iets presteren voordat we ze vergelijken met grote denkers.

  2. Zon iemand ben ik dus van de einsteners! ik vindt dit behoorlijk flau om zo over ons te pratren want wij kunnen dus echt veels meer dan de ouwe garre! EINSTEIN GO!!!!!!!!!!

  3. Helemaal mee eens. Dagelijks werk ik met pubers. Een beetje sms-en en hyven is alles wat ze kunnen. Niks slimmer sneller of beter aan dan andere generaties.

Comments are closed.