Slecht nieuws verkoopt


ramp

Warme broodjes verkopen spreekwoordelijk. Daarom is er rond warme broodjes een volledige industrie ontstaan van grondstofproducenten, transporteurs, fabrikanten, groothandelaren, detailhandel, veredelaars en adviseurs. Zó veel mensen verdienen hun brood met warme broodjes dat complete volksstammen belang hebben bij het voortbestaan van warme broodjes.

Dus wanneer Nederlanders op grote schaal dood neervallen na het eten van warme broodjes, zal de warme-broodjes-lobby artsen inschakelen die adviseren om tenminste twee warme broodjes per dag te eten. En wanneer we zelf geen grondstoffen meer hebben voor warme broodjes, dan zal de warme-broodjes-lobby desnoods deze grondstoffen weghalen uit een land waar mensen doodgaan van de honger. Want warme broodjes moeten hoe dan ook worden verkocht.

Slecht nieuws verkoopt ook. Wanneer een bekende TV-presentator al 30 jaar een mooi huwelijk heeft is niemand daarin geïnteresseerd. We willen juist horen dat hij gescheiden is en het doet met een belspelbimbo. De wederopbouw van 1000 woningen in Bangladesh is geen nieuws. Pas als die dingen in de volgende storm weer omdonderen zitten we massaal voor de buis.

Ook rond slecht nieuws is een complete industrie ontstaan. Journalisten, uitgevers, programmamakers, presentatoren, producenten van TV-toestellen en adverteerders die allemaal hun brood verdienen dankzij slecht nieuws. En daarom heeft deze industrie belang bij het voortbestaan van ellende. Wie leest er nog een krant of kijkt er nog TV wanneer er geen ellende meer is in de wereld?

De vraag die zich bij mij opdringt is: wat zou deze industrie allemaal uitspoken om een gestage stroom van ellendig nieuws in deze wereld te garanderen?


(1156 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*