Winterdepressie


Enige tijd geleden, op 21 december 2008, beleefden wij de kortste dag van het jaar. De zon kwam op om 8.46 uur en ging weer onder om 16.30 uur (gemiddeld). Dat betekent dat het die dag in Nederland slechts 7 uur en 44 minuten licht is geweest. De resterende 16 uur en 16 minuten was het donker.

Er schijnen bijna een miljoen Nederlanders te zijn die mede door die korte dagen last hebben van een winterdepressie. En dan heb ik het niet over zo’n ding van Erwin Krol. Alhoewel ook hij last kan hebben van het soort winterdepressie waar ik nu op doel. Maar goed. Ik heb het over lui die echt vreselijk knorrig worden van koud en donker. Die mensen worden natuurlijk niet vrolijker van rekensommen. Maar ik ga er nog even mee door want ik denk dat het tot iets leidt.

We zijn namelijk weer op weg naar de langste dag. Die zal vallen op of rond 21 juni 2009. De zon komt dan op om 5.29 uur en gaat weer onder om 22.00 uur. Op die dag zal het in Nederland gemiddeld 16 uur en 30 minuten licht zijn.

Er zal van 21 december 2008 tot 21 juni 2009 een verschil van 8 uur en 46 minuten = 526 minuten licht moeten worden overbrugd. Dat betekent dat het in die periode iedere dag ongeveer 3 minuten langer licht zal zijn.

Dit is een hele aanloop om u te vertellen dat het allemaal weer goed komt. Want vandaag, zijnde de vanouds als deprimerend bekend staande nieuwjaarsdag, zal toch echt een half uur meer licht te bieden hebben dan de 21ste december. En die kou verdwijnt echt vanzelf binnen een paar dagen.

En daarmee bied ik u toch een eerste aanzet voor een voorspoedig, gezond en gelukkig 2009! Dat het u goed moge vergaan!


(987 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*