Gemiddelde temperatuur 2009 even hoog als 20 jaar geleden


regen

Enige dagen geleden publiceerde het KNMI de cijfers over het weer in 2009. Vroeger interesseerde geen hond zich voor dit soort informatie maar sinds An Inconvenient Truth is het klimaat hèt onderwerp om ruzie over te maken tijdens een bezoek aan je schoonfamilie. Om te zorgen voor wat extra gezelligheid tijdens de Kerst heb ik voor u iets dieper gegraven in de cijfers van het KNMI. Dat levert aardige verrassingen op.

Update 4 februari 2010: Vandaag heeft de redactie van het EO/NCRV actualiteitenprogramma Netwerk contact met mij gezocht over dit artikel. Vanavond toont Netwerk een item over klimaatbeleid en de redactie wilde mij vragen stellen over het onderstaande artikel.

Want dit jaar was het redelijk warm maar er was weinig bijzonders aan. Met een gemiddelde temperatuur van 10,5 graden in De Bilt bezet 2009 een 13e plaats in de ranglijst van warmste jaren.
Hoewel het moeilijk boven water is te krijgen meldt het KNMI dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt in 1989, al weer 20 jaar geleden, maar liefst 10,7 graden bedroeg. Dat is inderdaad 0,2 graden warmer dan in 2009. Maar de gemiddelde temperatuur in Nederland was toch alarmerend snel aan het oplopen? Dan was 1989 vast een uitzondering die ik speciaal voor dit artikel strategisch heb gekozen om u zand in de ogen te strooien. Nee hoor. In 1990 was de gemiddelde temperatuur in De Bilt nog hoger: maar liefst 10,9 graden!

Wie de gemiddelde temperaturen in De Bilt van de afgelopen 20 jaar op een rijtje zet kan niet anders concluderen dan dat het kan vriezen en dooien. Maar van aantoonbare opwarming is volgens de cijfers van het KNMI de afgelopen 20 jaar in De Bilt geen sprake.

Maar, zult u dan zeggen, op zo’n korte termijn zeggen die cijfers niet zo veel. De metingen van de afgelopen 300 jaar laten echter wel een opwarming zien. Dat is zeker waar. Maar juist in die lange termijn schuilt ook een probleem. Want gelooft u dat het KNMI al 300 jaar met de zelfde apparatuur, meetmethodes en registraties werkt? Nee natuurlijk. Dat soort voor het meetresultaat essentiële factoren is de afgelopen 300 jaar voortdurend gewijzigd.

Ben ik daarmee een klimaatverandering-ontkenner? Nee hoor. Want eigenlijk vind ik het bovenstaande nog niet eens zo belangrijk. Belangrijker is dat de overgrote meerderheid van klimaatwetenschappers vermoedt dat ons klimaat wel verandert en dat dat desastreuze gevolgen zal hebben voor de leefbaarheid van onze planeet. Als zij gelijk hebben zijn gewone mensen zoals u en ik mede-verantwoordelijk voor een zich langzaam voltrekkende en vernietigende milieuramp die desastreuze gevolgen kan hebben voor de generaties die na ons komen.

De èchte vraag voor klimaatverandering-ontkenners ligt op het vlak van het gelijk. Als zij gelijk hebben dan worden nu miljarden besteed (aan CO2-reductie, energie-besparing, schone energie, hergebruik van materialen, enzovoort) waarvan een deel overbodig zal blijken. Als zij ongelijk hebben, en we doen die investeringen niet, dan wordt deze planeet onleefbaar door klimaatverandering en alle vernietiging die daar bij hoort.

Hoe belangrijk vind je het om nu je gelijk te krijgen? Belangrijk genoeg om het leven van miljoenen mensen op het spel te zetten? Hoe belangrijk vind je jezelf?


(2344 views)

1 Comment on Gemiddelde temperatuur 2009 even hoog als 20 jaar geleden

  1. Het maakt niet uit of de klimaatverandering-ontkenners gelijk hebben. Door anders met onze uitstoot om te gaan verbeteren wij onze eigen leefomstandigheden. Ademen we minder verkeerde gassen in, zijn er minder giffen in ons milieu en eten wij minder zieke gewassen en dieren. Het is niet (alleen) voor later van belang, maar nu!
    groet, O

Comments are closed.