Warmste dag van 2012


warmste dag

(UPDATE 19-08-2012: volgens het KNMI werd het vandaag bij Ell 36,7 graden, de warmste dag van 2012!
Echte records zijn niet gesneuveld. De wamste dag ooit in Nederland werd op 23 augustus 1994 geregistreerd in Warnsveld: namelijk 38,6 graden.

Dit weekend gaan wij waarschijnlijk de warmste dag van het jaar 2012 beleven.

Hoe dan ook wordt het volgens www.weeronline.nl het warmste weekend sinds 1994.

warmste dag

Ter illustratie ziet u hierboven de weersvoorspelling van 17 tot en met 21 augustus 2012 voor het door mij zeer geliefde Valkenburg in het prachtige Zuid-Limburg. Eindelijk is het dus echt zomer in Nederland.

Een beetje bladeren door mijn eigen site leert dat dat eerder dit jaar heel anders was.
Zo was het op 4 februari 2012 bijna 23 graden onder nul in de Noordoostpolder. Dat was de op 5 na laagste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten.

Ik ga dit weekend genieten van het prachtige weer en probeer de gedachte te onderdrukken dat het allemaal weer snel voorbij is. Want die zomers in Nederland stellen natuurlijk geen fluit voor. Wij leven nu eenmaal in een gematigd klimaat en dat betekent korte zomers met veel regen en milde temperaturen, en korte winters met wederom veel nattigheid. Daar tussen bevinden zich andere natte periodes met deze keer ook veel wind die lente en herfst heten.

Het ‘beste klimaat van Europa’ zou zich voordoen aan de Costa Cálida te Spanje. De belangrijkste plaats van de Costa Cálida is de havenstad Cartagena. Maar wanneer ik daar de weersvoorspelling van zie word ik ook niet onverdeeld gelukkig. Zie hieronder.

Want 2 weken (of misschien wel 2 maanden) achter elkaar 30 tot 35 graden, dat vind ik wel erg afmattend. Op veel plekken met dat weertype zijn de meeste mensen wat minder productief dan in de meer gematigde zones. Het gras is dus elders dus niet altijd groener. Ik kijk uit mijn raam en zie dat ik überhaupt mooi groen gras in mijn tuin heb. Ik kan het bewateren met een gieter die ik vul in de vaart direct achter mijn tuin. Zou dat in Cartagena ook zo gaan?


(2353 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*