Het vermaledijde Zoetermeer

(17 December 2009, eerste sneeuw in Zoetermeer. Klik op het plaatje om een vergroting te zien.)

Veel mensen die mij kennen weten dat ik woonachtig ben in Zoetermeer. Sommige van die mensen kunnen zich misschien nog herinneren hoe vrolijk zij zich maakten toen ik ooit te kennen gaf naar Zoetermeer te verhuizen. Ik zou het nog geen 2 maanden volhouden in die saaie slaapstad. Er was immers niets te doen in dat suffe snurk-filiaal van Den Haag. Bovendien waren weinig steden zó lelijk als dat vervloekte Fok-zeug-city. Dat is inmiddels 9 jaar geleden…

En al 9 jaar lang kan ik mij weinig voorstellen bij een terugkeer naar Den Haag. Telkens als ik op bezoek ben bij vrienden en familie in Den Haag heb ik er meer moeite mee om mijn auto door smalle straatjes te wurmen om vervolgens te moeten betalen om mijn auto kilometers van het centrum te mogen parkeren. Dat betaalde parkeren (rare uitdrukking, want ik heb nog nooit één Euro van de gemeente ontvangen in ruil voor het stallen van mijn auto: ergo, dat parkeren wordt dus helemaal niet betaald) is inmiddels opgerukt tot aan de rand van bijvoorbeeld de Bomenbuurt. De ooit zo statige en ruime Ieplaan is veranderd in een ranzige blik-jungle waar illegaal-parkeerders hun wagens 6 lagen dik boven op elkaar stallen.

Ik verwonder mij over het feit dat mijn vrienden in Den Haag bereid zijn om 3 ton neer te tellen voor een volledig uitgewoond appartement. Ik erger mij er aan dat ik zo’n beetje op iedere straathoek moet stoppen voor een verkeerslicht en dat je tijdens de spits eigenlijk al midden in Den Haag in een file terecht kunt komen. Dat enkele van de meest vervuilde straten van het land midden in het centrum van Den Haag liggen. En bovenal dat de historische architectuur van Den Haag stap voor stap is verkwanseld aan buitengewoon middelmatige blokkendozen.

Natuurlijk heeft Den Haag een aantal prachtige plekken die onvergelijkbaar fraai zijn. Maar om die plekken te zien moeten de meeste Hagenezen de tram of de bus pakken. Dus als ik mijn portie Mauritshuis wens te verteren stap ik in de auto en sta ik in de regel binnen 25 minuten onder het Plein. Veel Hagenezen zullen evenveel tijd kwijt zijn om hun favoriete museum te bereiken.

Als ik weer op weg naar huis ben slaak ik meestal een zucht van verlichting. Thuis aangekomen parkeer ik mijn auto direct voor mijn huis zonder munten in de meter te hoeven gooien. Files en betaald parkeren kennen wij niet in Zoetermeer. Zelfs in het centrum mag je 3 uur lang gratis je auto neerzetten. In overdekte garages! Zoetermeer heeft alle denkbare medische instanties, winkels, culturele instellingen en recreatieve voorzieningen binnen de eigen grenzen en timmert inmiddels aan de weg met attracties die een landelijke betekenis hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Snow World.
Werkloosheid, criminaliteit, drugsproblematiek, milieuvervuiling en meer van dat soort stadse fratsen spelen in Zoetermeer maar een zeer beperkte rol. Wie zich daarbij realiseert dat je in Zoetermeer voor 3 ton niet een uitgewoond appartement maar een zeer ruime eengezinswoning met voor- en achtertuin en desnoods een garage koopt, zou misschien nog eens zijn positie in de grootstad willen heroverwegen.


(1972 views)

3 Comments on Het vermaledijde Zoetermeer

  1. Hahaha, het blijft een gevoelig punt! Ach ja, ik ben zo’n sukkel die wel bereid zou zijn om drie ton uit te geven voor een appartement in het Haagsche, maar dat wist je al. Maar dat je al weer negen jaren in Sweet Lake City woont, wat een tijd. Ik ben oprecht heel blij dat jij en je gezin het daar zo naar jullie zin hebben, dat is het enige dat telt!

    Fijne dagen!

  2. Administrator // December 22, 2009 at 7:53 pm //

    Jij bedankt voor je hartverwarmende en zoals altijd gedistingeerde reactie. Dat jij en je geweldige vrouw al het moois mogen krijgen waar jullie van dromen!

  3. Ik heb zelf 15 jaar in Zoetermeer gewoond en dat is m ij altijd prima bevallen. De neige reden waarom ik er ben weggegaan is dat ik vrijdstaand wilde wonen en dat lukte voor mijn budget niet in Zoetermeer. De huizen zijn in Zoetermeer redelijk geprijsd maar voor onder de 300000 een redelijk modern vrijstaand huis moet je toch echt de Randstad uit.

Comments are closed.