10 Voordelen van de Euro

Terugkijkend was 2011 hèt jaar van de Euro. En dan vooral van het negatieve gezeur er omheen. Inmiddels verkeert de Euro in een diepe crisis die mede wordt veroorzaakt door het pessimistische geklets in de media. Deze crisis is voor een deel een vertrouwenscrisis. Zodra wij weer het vertrouwen krijgen in de Euro en de Europese economie, kan de weg terug worden gevonden naar meer economische groei, meer banen en meer welvaart in Europa. Dat vertrouwen moet èrgens beginnen.

Daarom stop ik vanaf nu met het publiceren van ellende over de Euro. Niet omdat ik niet zie dat er van alles mis is. Niet omdat ik oogkleppen op heb. Maar wel omdat ik het negatieve gezeur zat ben. En omdat negatief gezeur nog nooit iets heeft opgelost.

Zodoende geef ik je vandaag 10 VOORDELEN VAN DE EURO.
Die Euro is echt nog wel ergens goed voor!

1) Mede dankzij het streven naar een economische Unie en de Euro kennen wij al 66 jaar geen oorlog. Een overweldigend voordeel waarbij ieder nadeel van de Euro volkomen verbleekt!

2) In je favoriete vakantielanden (Frankrijk, Duitsland, Spanje) hoef je nooit meer in de rij te staan om geld te wisselen. Ook hoef je in Nederland niet meer vooraf Franken, Marken en Peseta’s te halen. Die dingen hadden ze vaak niet eens op voorraad dus je moest ze soms weken tevoren bestellen.

3) Door de groei van de Eurozone kun je steeds makkelijker op vakantie naar bijzondere landen. Al eens in Slovenië, Cyprus of Estland geweest? Daar kun je namelijk ook gewoon met Euro’s betalen.

4) In tegenstelling tot de Gulden, is de Euro vrijwel overal in de wereld inwisselbaar voor de lokale munteenheid. Wel eens geprobeerd om bij een lokale bank in Kyoto, Johannesburg of Kuala Lumpur een paar Guldens om te wisselen? Ik wel. Niemand wist daar wat een Gulden was. Maar de Euro is een internationaal betaalmiddel waarmee je op vrijwel alle continenten terecht kan. En zodra die Euro-crisis voorbij is wil iedereen onze munt ook weer graag hebben.

5) Je hoeft als je binnen de Eurozone blijft nooit meer commissie te betalen voor het omwisselen van je Guldens.

6) Je hoeft nooit meer bedragen om te rekenen als je iets koopt in een Euroland of via een website binnen een Euroland.

7) Doordat steeds meer landen toetreden tot de Eurozone wordt het steeds makkelijker voor Nederlandse ondernemers om te exporteren naar en te importeren uit die landen.

8) De Euro heeft er voor gezorgd dat het steeds eenvoudiger is geworden om een bankrekening te openen bij banken binnen de Eurozone. Meer concurrentie tussen de banken is goed voor consumenten die op zoek zijn naar een hoge rente!

9) Mede door het groeien van de Eurozone gaat Nederland steeds meer vriendschappelijke banden aan met landen die vroeger ‘vijanden’ waren, zoals Slowakije. Deze landen stellen zich steeds meer open voor invloeden en contacten van buitenaf waardoor wij er ook steeds meer van kunnen zien en leren. Letland, Litouwen en de economische reus in wording Polen zijn logische volgende kandidaten voor toetreding tot de Euro. Ik verdiep mij graag in dat soort landen.

10) Je kan een mooie muntenverzameling aanleggen zonder naar het buitenland te gaan. Die munten komen vanzelf naar jou toe! En wat zijn die 2-Euro muntstukken geweldig mooi! Zie de bovenstaande foto voor een paar exemplaren uit mijn eigen collectie. Heb jij alle munten op de foto? Ieder Euroland heeft wel een paar varianten geslagen. Het verzamel-potentieel is oneindig groot.

Ik denk dat het in 2012 tijd is voor een brede herwaardering van die prachtige Europese munt.
Als wij zelf weer gaan geloven in een mooie toekomst van onze eigen munt is dat misschien een eerste stap naar economisch herstel.

Update 22 juli 2020: Het is nu 8,5 jaar na het publiceren van dit artikel. De Euro bestaat nog steeds en is een sterke en stabiele munt. Na de Euro-crisis in 2011 zijn we nu in een nieuwe fase beland. De wereld-economie ligt op zijn gat door de Corona-crisis. Inmiddels gebruiken we de Euro al 18 jaar als betaalmiddel. Er is een hele generatie opgegroeid die niet beter weet. Het zinloze en destructieve geschreeuw om afschaffing van de Euro zal steeds verder verstommen. Laten we met z’n allen werken aan een sterke Europese economie en een sterke Europese munt!


(21514 views)

2 thoughts on “10 Voordelen van de Euro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.