Wat voor huis kan een alleenverdiener met het minimumloon kopen?

Nederland klaagt steen en been over de onbetaalbaarheid van koophuizen. Is dat wel nodig? Om de betrekkelijkheid van de hoge huizenprijzen in Nederland te illustreren volgt hier een globale indicatie van het soort woning dat een alleenverdiener met het wettelijk minimum loon zou kunnen kopen. Als uitgangspunt hanteer ik een voltijds en vast dienstverband.

Het wettelijk minimumloon voor personen van 23 jaar en ouder bedraagt anno 2007 circa € 1.300 bruto per maand. Een hypotheekverstrekker gaat er in de regel van uit dat er bovenop het salaris bepaalde toeslagen zoals vakantiegeld worden betaald en gebruikt daarom meestal 13 keer uw maandsalaris als indicatie voor uw jaarinkomen. In dit geval ga ik uit van een voorzichtige berekening en neem ik 12,5 x € 1.300 = € 16.250 bruto per jaar.

De officiële richtlijnen voor het berekenen van de maximale hypotheek zijn per 1 janurai 2007 enigszins aangescherpt. Hypotheekverstrekkers worden geacht om standaard niet meer dan 4,5 x het bruto jaarsalaris aan hypotheek te verstrekken. In het voorjaar van 2007 regende het al weer berichten over hoe hypotheekverstrekkers de lat toch weer bij 5 of 6 keer het jaarinkomen weten te leggen. In dit geval ga ik uit van een voorzichtige berekening. Wanneer u het minimumloon verdient zal u een hypotheek van 4,5 x € 16.250 = € 73.125 krijgen.

Van dit bedrag zal bij de aankoop van een woning nog eens 10% moeten worden afgedragen als “kosten koper” (notaris, overdrachtsbelasting, taxatie en meer van die flauwekul). Het resultaat is dat u slechts € 65.812 overhoudt voor de aankoop van een woning. Dat betekent in de praktijk dat u kans maakt op alle koopwoningen die een vraagprijs noteren van € 70.000 of minder. Want in een reguliere woningmarkt koopt u uw huis in de regel ietsje onder de vraagprijs.

Ter illustratie gaan we nu kijken of het mogelijk is om voor dit bedrag een nette woning te kopen op verschillende plekken in Nederland. Een korte speurtocht op funda.nl leert dat de keuze in deze prijsklasse uiteraard gering is. Maar voor wie goed kijkt en zich er bij neerlegt dat hij niet te veeleisend kan zijn is er wel degelijk iets verrassends te vinden.

In Rotterdam vond ik de onderstaande partere. De woning beschikt over een nette keuken en douche en heeft zelfs een achtertuin van 9,5 meter diep. Niet gek voor een vraagprijs van slechts € 67.500!

partere in rotterdam voor weinig

Indien u meer bent gesteld op het noorden van het land kunt u voor slechts € 66.500 uw intrek nemen in deze gezellige hofjeswoning. Voor dat geld krijgt u een woning met grotendeels dubbele beglazing en een keuken met inbouwapparatuur!

hofje in Franeker voor nog minder

En voor het geval u liever uw heil zoekt in het zuiden: in Vlissingen staat voor de spotprijs van € 59.000 dit voormalige kerkgebouw te koop. Er moet nog wel wat aan verbouwd worden en de gemeente moet akkoord gaan met het gebruik als woning. Maar voor zo’n vraagprijs zou ik het risico nemen en blijft er voldoende geld over voor een nieuwe keuken en douche.

kerk in vlissingen voor bodemprijs

Laat u dus niet van de wijs brengen door de indianenverhalen over de huizenprijzen. Wie goed zijn ogen de kost geeft kan zeker een leuke woning voor weinig geld vinden!


(17380 views)

2 thoughts on “Wat voor huis kan een alleenverdiener met het minimumloon kopen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.